NieuwNieuws

Tech & Crypto

Bitvavo in zwaar weer - wat is er aan de hand?

FTX-faillisement laat zijn sporen na

De storm rond de gevallen cryptobeurs FTX is nog altijd niet uitgeraasd. De gevallen cryptokoning Sam Bankman-Fried heeft inmiddels zijn eerste hoorzitting gehad, maar ook buiten de Verenigde Staten laat het faillisement van FTX zijn sporen na. In Nederland ligt Bitvavo onder vuur vanwege de relatie met de Amerikaanse Digital Currency Group (DCG). Hoewel de naam bij de meesten niet direct een belletje zal doen rinkelen, is het zonder twijfel een van de meest aanwezige spelers op de wereldwijde cryptomarkten met tentakels in alle uithoeken. 

Genesis en Gemini

Nadat FTX in november faillisement aanvroeg, maakte DCG dochteronderneming Genesis Global Capital bekend dat het geraakt was door het faillisement van FTX en dat het de opnamen van tegoeden tijdelijk zou stopzetten. Genesis had een kleine 200 miljoen USD uitstaan bij FTX, een bedrag dat waarschijnlijk nooit meer zou terugkomen. Het bedrijf maakte bekend in acute geldnood te zitten en had een kapitaalinjectie nodig om een faillisement af te wenden. De Amerikaanse cryptobeurs Gemini bleek de grote verliezer van het gedoe rondom DCG en dochter Genesis. Doordat klanten 'tijdelijk' niet bij hun tegoeden konden, was de 900 miljoen USD die het aan Genesis had uitgeleend buiten bereik. 

Hierna was het een tijdje rustig rondom Genesis en Gemini, tot half december bekend werd dat ook het Nederlandse Bitvavo geld had uitstaan bij de Digital Currency Group. Er zou nog een schuldenpost van 280 miljoen USD openstaan bij de Amerikaanse partij, geld dat werd uitgeleend via het earn-programma van de Nederlandse cryptobeurs. Dit zorgde in de Nederlandse media voor een klein relletje, want de beurs had nauwelijks een maand ervoor nog tegen het FD verteld dat Bitvavo geen geld had uitstaan bij Genesis. Technisch gezien een juist antwoord, maar zijn deze twee partijen niet één en dezelfde? Bitvavo CEO Mark Nuvelstijn benadrukte in het interview dat men zich geen zorgen hoefde te maken. De cryptobeurs had er alle vertrouwen in dat het uitgeleende bedrag terug zou komen. Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan zou Bitvavo in staat zijn het bedrag zelf aan te zuiveren. 

Cameron's bommetje

Het nieuwe jaar is nog maar net van start gegaan of Cameron Winklevoss, een van de oprichters van de Amerikaanse cryptobeurs Gemini, laat via Twitter van zich horen. Hij plaatst een open brief, gericht aan de CEO van Digital Currency Group Barry Silbert, waarin hij zijn ongenoegen uit over de werkwijze van Silbert. Silbert zou moedwillig het proces frustreren, wil niet om tafel met Gemini en zou het geld van (onder andere) Gemini gebruikt hebben voor andere doeleinden. Winklevoss verzoekt Silbert om uiterlijk 8 januari met een concreet voorstel te komen. Honderdduizenden 'pensionado's, schoolleraren en studenten' zijn nu gedupeerd door zijn acties, aldus Winklevoss.

Winklevoss' open brief zorgde ervoor dat de geruchtenmachine in de Nederlandse media weer op gang kwam. Hoe kon het zo zijn dat twee gedupeerde partijen - Gemini en Bitvavo - zo'n verschillende perceptie van de ontstane situatie konden hebben? Zou Gemini iets weten dat Bitvavo nog niet weet? Of vertelt Bitvavo (wederom) niet de volledige waarheid? In haar laatste blog laat Bitvavo weten dat ' de gesprekken met DCG nog steeds gaande [zijn] en een oplossing lijkt in zicht'.

To be continued..

Tadaa! Dit is de nieuwe Red Bull van Max Verstappen

Sport

Met de RB19 naar een derde titel

Lees verder

Dode en gewonden bij ongeluk in Zeeuwse olieraffinaderij

Algemeen

Oorzaak ongeval onbekend

Lees verder

Gary Glitter vervroegd vrij wegens goed gedrag

Glamorama

Voormalig zanger mag naar huis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Belgisch stel laat baby achter op vliegveld bij gebrek aan vliegticket

Lees verder

In Frankrijk opgepakte maffiamoordenaar werkte als pizzabakker

Lees verder

Vrouw vermoordt dubbelganger om eigen dood in scène te zetten

Lees verder

Rose had Jack wél kunnen redden na ondergang Titanic

Lees verder

Man klaagt vrouw aan omdat ze niet wil daten

Lees verder

Risico op kanker door alcohol bij veel mensen onbekend

Lees verder

Rechter geeft Sharon Dijksma (PvdA) tik op de vingers wegens instellen online gebiedsverbod

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Menselijke penis gevonden bij tankstation, eigenaar onbekend

Lees verder

Duitse rechter: kebabtent is geen restaurant

Lees verder

Man bijt slang: 22-jarige gearresteerd voor afbijten hoofd van huisdier

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: