NieuwNieuws

Tech & Crypto

Bitvavo in zwaar weer - wat is er aan de hand?

FTX-faillisement laat zijn sporen na

De storm rond de gevallen cryptobeurs FTX is nog altijd niet uitgeraasd. De gevallen cryptokoning Sam Bankman-Fried heeft inmiddels zijn eerste hoorzitting gehad, maar ook buiten de Verenigde Staten laat het faillisement van FTX zijn sporen na. In Nederland ligt Bitvavo onder vuur vanwege de relatie met de Amerikaanse Digital Currency Group (DCG). Hoewel de naam bij de meesten niet direct een belletje zal doen rinkelen, is het zonder twijfel een van de meest aanwezige spelers op de wereldwijde cryptomarkten met tentakels in alle uithoeken. 

Genesis en Gemini

Nadat FTX in november faillisement aanvroeg, maakte DCG dochteronderneming Genesis Global Capital bekend dat het geraakt was door het faillisement van FTX en dat het de opnamen van tegoeden tijdelijk zou stopzetten. Genesis had een kleine 200 miljoen USD uitstaan bij FTX, een bedrag dat waarschijnlijk nooit meer zou terugkomen. Het bedrijf maakte bekend in acute geldnood te zitten en had een kapitaalinjectie nodig om een faillisement af te wenden. De Amerikaanse cryptobeurs Gemini bleek de grote verliezer van het gedoe rondom DCG en dochter Genesis. Doordat klanten 'tijdelijk' niet bij hun tegoeden konden, was de 900 miljoen USD die het aan Genesis had uitgeleend buiten bereik. 

Hierna was het een tijdje rustig rondom Genesis en Gemini, tot half december bekend werd dat ook het Nederlandse Bitvavo geld had uitstaan bij de Digital Currency Group. Er zou nog een schuldenpost van 280 miljoen USD openstaan bij de Amerikaanse partij, geld dat werd uitgeleend via het earn-programma van de Nederlandse cryptobeurs. Dit zorgde in de Nederlandse media voor een klein relletje, want de beurs had nauwelijks een maand ervoor nog tegen het FD verteld dat Bitvavo geen geld had uitstaan bij Genesis. Technisch gezien een juist antwoord, maar zijn deze twee partijen niet één en dezelfde? Bitvavo CEO Mark Nuvelstijn benadrukte in het interview dat men zich geen zorgen hoefde te maken. De cryptobeurs had er alle vertrouwen in dat het uitgeleende bedrag terug zou komen. Mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan zou Bitvavo in staat zijn het bedrag zelf aan te zuiveren. 

Cameron's bommetje

Het nieuwe jaar is nog maar net van start gegaan of Cameron Winklevoss, een van de oprichters van de Amerikaanse cryptobeurs Gemini, laat via Twitter van zich horen. Hij plaatst een open brief, gericht aan de CEO van Digital Currency Group Barry Silbert, waarin hij zijn ongenoegen uit over de werkwijze van Silbert. Silbert zou moedwillig het proces frustreren, wil niet om tafel met Gemini en zou het geld van (onder andere) Gemini gebruikt hebben voor andere doeleinden. Winklevoss verzoekt Silbert om uiterlijk 8 januari met een concreet voorstel te komen. Honderdduizenden 'pensionado's, schoolleraren en studenten' zijn nu gedupeerd door zijn acties, aldus Winklevoss.

Winklevoss' open brief zorgde ervoor dat de geruchtenmachine in de Nederlandse media weer op gang kwam. Hoe kon het zo zijn dat twee gedupeerde partijen - Gemini en Bitvavo - zo'n verschillende perceptie van de ontstane situatie konden hebben? Zou Gemini iets weten dat Bitvavo nog niet weet? Of vertelt Bitvavo (wederom) niet de volledige waarheid? In haar laatste blog laat Bitvavo weten dat ' de gesprekken met DCG nog steeds gaande [zijn] en een oplossing lijkt in zicht'.

To be continued..

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: