NieuwNieuws

Algemeen

Brazilië raapt brokstukken: honderden arrestaties, rechter schorst gouverneur

Bolsonaro-fanaten bestormen Braziliaans 'Capitool' om 'oneerlijk' verloop verkiezingen

De autoriteiten in Brazilië hebben de bestorming van de overheidsgebouwen onder controle. Dat meldt de krant Folha de S.Paulo vanmorgen. Braziliaanse secretaris voor het ministerie van Justitie Ricardo Capelli maakte rond zes uur (2.14 lokale tijd) bekend dat de bezetting van de gebouwen is beëindigd.

Gouverneur van het federale district, Ibaneis Rocha, wordt door de hoogste rechter, Alexandre de Moraes, tijdelijk uit zijn functie gezet. De Moraes, voorzitter van het hooggerechtshof, schorst de gouverneur voor een periode van 90 dagen. Zijn rol bij de bestorming wordt onderzocht.

Dit gebeurde nadat oproerkraaiers overheidsgebouwen in de hoofdstad Brasilia bestormden. De aanhangers van ex-president Jair Bolsonaro vielen het Planalto-paleis, het nationaal congres en het hooggerechtshof binnen en lieten een spoor van vernieling achter.

(tekst gaat verder onder tweet)

Brokstukken

Terwijl de brokstukken worden opgeruimd moet ook duidelijker worden wat er nou precies is gebeurd. Het zou gaan om aanhangers van Bolsonaro die stellen dat de door hem verloren verkiezingen in oktober niet eerlijk zijn verlopen. De aanval op de overheidsgebouwen heeft sterke overeenkomsten met de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

President Luiz Inácio Lula da Silva kondigde vanuit Sao Paolo, waar hij op werkbezoek is, een decreet af. Hij besloot over te gaan tot een federale interventie. Kort gezegd betekent dat dat landelijke troepen naar de hoofdstad kwamen om de veiligheid en orde terug te brengen. Dit is vergelijkbaar met de National Guard zoals de VS die kent, en de manier waarop deze bij de Capitoolbestorming werd ingezet. 

 (tekst gaat verder onder tweet) 

Interventie

De federale troepen blijven nog geruime tijd waakzaam, tot 31 januari wordt de Braziliaanse hoofdstad actief bewaakt. Bij het ingrijpen werden honderden arrestaties verricht. Hoeveel precies is nog onduidelijk. Volgens Folha de S.Paulo meldde justitieminister  Flávio Dino afgelopen nacht 200 arrestaties. De civiele politie sprak van 300 aanhoudingen. 

Ondanks dat de bestormers hem aanhangen en zeggen dat hij oneerlijk de verkiezingen heeft verloren, ontkent voormalig president Bolsonaro elke vorm van betrokkenheid bij de bezetting. Hij sprak zich via twitter uit tegen de bestorming. ''Vredige demonstraties aan de hand van de wet zijn deel van de democratie. Plunderingen en invasies van publieke gebouwen zoals we dat vandaag gezien hebben vallen daar absoluut niet onder.''

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: