Rode Kruis luidt noodklok over voedselprijzen in Nederland

'Het is een sluitpost geworden'
Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over de hoge voedselprijzen in Nederland. De organisatie heeft te maken met een steeds grotere vraag om hulp. Het Rode Kruis deelt onder andere boodschappenkaarten en ontbijttassen uit aan mensen die geen geld overhouden voor voedsel. "Er ontstaan echt wachtlijsten doordat er steeds meer mensen zijn die een beroep doen op onze hulp", aldus woordvoerder Nicole van Batenburg.
Volgens eigen onderzoek van het Rode Kruis, onder een groep van duizend mensen die door de organisatie als "representatief" wordt gezien, maakt 28 procent van de Nederlanders zich wel eens zorgen over het kunnen bekostigen van een fatsoenlijke maaltijd. Onder zowel werkenden als niet-werkenden leven volgens het Rode Kruis zorgen over de inflatie, de hoge energieprijzen en de prijsstijgingen in supermarkten.
Volgens Van Batenburg is voedsel voor velen een "sluitpost" geworden en hebben andere kosten prioriteit. "Als alle vaste lasten zijn betaald, kijken mensen wat er nog over is en daar kunnen ze dan eten van kopen. Dat is steeds minder geld."
Hulp vragen
Mensen die niet meer rondkomen vanwege de gestegen kosten durven niet altijd aan de bel te trekken, stelt het Rode Kruis. Vooral aankloppen bij de overheid is voor velen een brug te ver. Bij Nederlanders met een krappe beurs heerst veel schaamte, concludeert het onderzoek. "Een voorbeeld is een mevrouw die thuis altijd een pak dure koekjes heeft liggen voor het bezoek en zo niet hoeft te laten zien dat ze een lege koelkast heeft", vertelt Van Batenburg.
De organisatie zegt moeite te hebben om iedereen die hulp nodig heeft te kunnen helpen. "De groep is ontzettend groot."