NieuwNieuws

Tech & Crypto

Eenpitter Bitcoinminer heeft extreme mazzel

Kans 1 op 27 miljoen

Dat zelfs extreem onwaarschijnlijke gebeurtenissen wel eens voorkomen, bleek deze week maar weer eens. Een individuele Bitcoinminer - zeg maar een Bitcoin eenpitter - heeft een block weten te minen. De kans daarop was 1 op 26,9 miljoen. 

Mining

Eerst even een stapje terug, want wat was mining ook alweer? In het kort: mining is het toevoegen van een block met transacties aan de blockchain. Om even de vergelijking te maken met de traditionele financiële sector: banken verwerken onze transacties. Deze financiële instellingen zijn zwaar gereguleerd en dus zal het - in de Westerse wereld althans - niet gebeuren dat je transactie wordt tegengehouden (censureren) of dat je jouw euro twee keer kan uitgeven (iets dat we double spending zijn gaan noemen). Maar een dergelijke, gereguleerde en vertrouwde partij heb je in een decentraal betaalsysteem als Bitcoin niet. 

Hoe zorg je er dan toch voor dat transacties kunnen worden verwerkt, wetende dat er geen centrale coordinerende partij is die straffen uitdeelt als mensen zich misdragen? Simpel, net zoals dat alles in het leven wordt opgelost: door middel van financiële prikkels. Speel je volgens de regels van het spel, dan word je hiervoor beloond. Speel je vals, dan word je financieel afgestraft. Dit systeem is volledig computergestuurd en is te vergelijken met het spel 'raad het getal onder de...'  Iedereen die wil, mag meedoen. Het Bitcoin-algoritme 'verzint' een willekeurig getal en iedereen die meedoet mag raden. Omdat het het spel niet bevordert als het spel veel te moeilijk is (met zijn tweeën een getal onder de 10 miljard raden bijvoorbeeld), is het algoritme zo ingesteld dat de moeilijkheid toe- en afneemt met het aantal keren dat geraden wordt. Wordt er méér geraden, dan gaat de moeilijkheid omhoog. Wordt er minder geraden, dan gaat de moeilijkheid omlaag. Gemiddeld wordt dan eens per tien minuten het juiste getal geraden. 

En wat is de beste manier om te raden? Juist; computergestuurd. Wereldwijd zijn tienduizenden miners - computers die alleen dít kunnen - op zoek naar 'het getal'. Wordt het getal geraden, dan start het spel opnieuw. Iedere seconde van iedere dag sinds het ontstaan van de Bitcoin-blockchain. En dat raden kost rekenkracht. Omdat het steeds weer een willekeurig getal is dat geraden moet worden, is iedereen aan elkaar gelijk. De enige manier om je kans op winst te verhogen is dus ook.. meer rekenkracht. Bezit je 10% van de rekenkracht van het Bitcoin-netwerk, dan is je verwacht rendement op de lange termijn gelijk aan 10%. Bezit je 20% van de rekenkracht, dan is het verwacht rendement 20% etc. 

Dit spel herhaalt zich bij ieder nieuw block, plusminus iedere tien minuten. De miner die het juiste getal raadt, wordt hiervoor beloond in nieuwe bitcoins. Op dit moment is dat 6,25 bitcoin, op het moment van schrijven zo'n $143.000. Daarvoor moet dus wel gerekend worden, wat zich vertaalt in stroomkosten. Speelt een van de miners vals door bijvoorbeeld dubbele transacties goed te keuren (double spends), dan wordt dit block afgekeurd door het netwerk en verliest de miner zijn beloning. Maar de stroomkosten heeft de miner dan wel. Kortom: het zijn simpele financiële stimulansen en disstimulansen die ervoor zorgen dat iedereen in het Bitcoin-netwerk het spel volgens de regels speelt.     


Solominer

Bovenstaande redenatie volgend is het dus best risicovol om een bitcoinminer te zijn; de stroomrekeningen zijn namelijk gegarandeerd, maar de beloning kan op zich laten wachten. Om deze reden hebben nagenoeg alle miners zich verenigd in mining pools. Dit zijn collectieven waar iedere miner zich bij aan kan sluiten. Door de krachten te bundelen vergroot je namelijk de kans om de beloning te ontvangen. Raadt iemand uit de mining pool het juiste getal, dan wordt de beloning verdeeld naar rato van de ingezette rekenkracht. Simpel voorbeeld: breng je 1% van de totale rekenkracht in van mining pool X en raadt iemand in mining pool X het juiste getal, dan ontvang jij 1% van de beloning. Breng je 10% in, dan ontvang je 10% etc. Mining pools kan je dus zien als een soort van verzekering.  

Terugkomend op onze solominer: sommigen wagen het erop en kiezen ervoor zich niet bij een mining pool aan te sluiten. Je verwachte beloning is dan volledig voor jezelf, maar de kans om die beloning op te strijken is uiteraard vele malen kleiner. Maar hoe klein die kans ook is, het gebeurt ieder jaar wel een keer. Block 772.793 is er zo een. Cryptoplatform Decrypt dook in het achterliggende verhaal en berekende dat de miner in kwestie zo'n rekenkracht had van 10,6 terahashes per seconde (TH/s). Dat is om en nabij 10,6 biljoen pogingen per seconde. Dat klinkt als heel wat, maar het totaal van het netwerk was op dat moment ongeveer 269,082,950  TH/s. De kans dat deze solominer het block mocht toevoegen aan de blockchain, was daarmee zo'n 1 op 26,9 miljoen. Die kans is niet heel groot, maar blijkbaar die dag genoeg. Dit kunnen we ook nog omzetten in tijd: stel dat alles in het netwerk constant zou blijven (wat extreem onwaarschijnlijk is), dan zou deze miner met zijn rekenkracht met zekerheid een block mogen toevoegen aan de blockchain na 269.000.000 minuten. Dat is een kleine 4,5 miljoen uur, 187.000 dagen of 511,45 jaar. 

Dit bewijst maar weer eens: het maakt niet uit hoe klein de kans is, alles is mogelijk.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: