NieuwNieuws

Algemeen

CBS: Asielaanvragen 2022 record sinds 2015, bijna de helft meer dan jaar eerder

Nog grotere opvangcrisis dreigt

In 2022 werden er in Nederland meer dan 35.500 keer asiel aangevraagd. Bijna de helft meer dan het jaar ervoor en een het grootste aantal sinds 2015. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de cijfers blijkt dat Syriërs de grootste groep asielzoekers vormen, het gaat om meer dan een derde van de aanvragers. De data is afkomstig van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Na de Syriërs, die met 12.600 de grootste groep aanvragers vormt, zijn de Afghanen met 2730 en de Turken met 2685 asielzoekers het meest vertegenwoordigd. Bij de Syriërs zit ook de grootste stijging. In 2021 meldden zich nog 8380 mensen met een Syrische nationaliteit in het Nederlandse aanmeldcentrum. De instroom van Turken is met 9 procent gestegen, het aantal Afghanen dat asiel aanvroeg daalde juist met 9 procent.

Opvangcrisis

Het aantal asielaanvragen ligt met 44 procent fors hoger dan een jaar eerder. De instroom is sinds 2015 in een jaar niet zo groot geweest. Toen vroegen 43.000 mensen asiel aan in Nederland. De meeste aanvragen werden in de zomermaanden - en dan vooral september -  gedaan. Ook destijds was de groep met de Syrische nationaliteit met 18.000 aanvragen het grootst. Volgens het CBS kwamen er in 2022 zo'n 10.925 nareizigers Nederland binnen. Wederom voornamelijk afkomstig uit Syrië. 

Ondertussen is de opvangcrisis uitgegroeid tot een soort veenbrand. Komend voorjaar dreigt er volgens Nieuwsuur een tekort van 38.000 plekken. Door een tekort aan opvangplaatsen, meer aanvragen én aflopende contracten met tijdelijke opvanglocaties op festivalterreinen en andere grote accommodaties. Bijna de helft van de asielzoekers zit op dit moment in een tijdelijke opvang.


Oekraïne

Omdat gevluchte Oekraïners onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen hoeven ze geen asiel aan te vragen. Vorig jaar stonden er 87.000 Oekraïners in Nederland geregistreerd. De beschermingsrichtlijn is nog tot maart volgend jaar van kracht. 

Daaronder vallen geen mensen uit Oekraïne die vlak voor de oorlog zijn gevlucht. Zij moeten wel asiel aanvragen. Het aantal Oekraïense aanvragen lag bijna 1000 hoger dan in 2021. De 1060 van vorig jaar staan in schril contrast met de 70 van een jaar eerder. Ook het aantal Russen dat asiel aanvroeg in Nederland is flink toegenomen. Met 590 ongeveer drie keer zoveel als in 2021.

Politiek

Formatie: verkenners in drie provincies klaar, elders wordt nog gepuzzeld

Lees verder

De NOS deelt mede: Kabinet komt met stikstofpauze om CDA in coalitie te houden

Politiek

Al noemt Mark Rutte het een versnelling (En Sigrid Kaag is schor van de griep, niet van het schreeuwen)

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

BBB lijkt in Fryslân te gaan regeren met CDA, PvdA en ChristenUnie

Lees verder

Dilan Yesilgöz zegt sorry tegen families Peter R. De Vries, Derk Wiersum en Reduan B.

Lees verder

Verbod op ChatGPT in Italië vanwege privacyschending

Lees verder

Steeds minder Nederlanders drinken overmatig

Lees verder

Havercappu straks nog duurder door extra belasting

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Dassen versus ProRail 3-0: ontdekt wéér dassenburcht onder spoor Brabant

Lees verder

Vandalen nemen tientallen wagens onder handen bij autofeest Assen

Lees verder

Schoolhoofd stapt op na les met 'te pornografische' David van Michelangelo

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: