NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Nieuwe incheckwijze OV plukt je kaal waar je bij staat

Alsof het Openbaar Vervoer niet al duur genoeg was

Het wemelt van de zakkenrollers op de Nederlandse stations. Dan gaat het niet om jongens en meisjes die de benen nemen met je portemonnee. Nee, de schuldigen zijn in dienst van de Nederlandse Spoorwegen zelf. En blijven zonder blikken of blozen op hun plek staan. Sinds de introductie van reizen per pinpas, zien sommige reizigers hun zuurverdiende geld als sneeuw voor de zon verdwijnen.

De nieuwe mogelijkheid van NS-poortjes om reizigers met de betaalpas te laten inchecken brengt naast nieuwe mogelijkheden, ook de nodige problemen met zich mee. Meerdere reizigers in het openbaar vervoer zagen afgelopen tijd ongewild geld van hun rekening verdwijnen, meldt Nu.nl. Zelfs, of juist, mensen met een pinpas waarop contactloos betalen uitstaat zijn de sjaak.

Meer dan één pasje

 Het gaat vooral mis wanneer de inchecksluizen te maken krijgen met meer dan één pasje. Bij de combinatie OV-chipkaart en pinpas komt het voor dat de betaalkaart wordt ingecheckt in plaats van de chipkaart. Of nog erger: allebei. Ook komen sommige reizigers in verlegenheid omdat per ongeluk het inchecken met de ene pas en het uitchecken met de andere pas gebeurt.

In dat geval loopt de teller op de incheckpas door (omdat je niet bent uitgecheckt) en wordt instaptarief van 20 euro afgetikt. Met een pas uitchecken waarmee niet is ingecheckt kan de reiziger op een boete van 10 euro komen te staan. De incheckproblemen komen volgens OV-chipkaarttoko Translink doordat de pas met het sterkste signaal wordt gescand.

Vervelend, maar ook een kinderziekte van een nieuw systeem. Daarbij zijn reizigers die vaker contactloos betalen met hun pinpas zich bewust van het risico. Als er iets fout gaat kan via NS het geld worden teruggevraagd. Toch kan het systeem vooral mensen die niet draadloos pinnen in verlegenheid brengen. 

Contactloos

Want ook als contactloos betalen uitstaat, kun je inchecken met je bankkaart. "Bankpassen met een NFC-chip kunnen altijd gebruikt worden om te betalen bij een parkeerautomaat, tolpoort of incheckzuil'', zegt Barend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland tegen Nu.nl. Een risico voor mensen die niet zo digibegaafd zijn. Omdat ze mogelijk niet goed weten wat contactloos inhoudt en al helemaal niet makkelijk via de app hun geld terugvragen.

Niet alleen de combinatie pinpas en OV-chipkaart levert problemen op. Bij de introductie van het nieuwe systeem begin deze maand werd al snel duidelijk dat reizigers met een digitaal kaartje in de knel kunnen komen. Als je een qr-code van je telefoon probeert te scannen pakt het poortje zonder pardon je Apple Pay of Google Wallet. 

Het systeem is ontwikkeld door OVpay, dat merk is ook belast met het realiseren van een 'nieuwe OV-chipkaart'. Daarmee moet het ook mogelijk worden met je telefoon of horloge in te checken zonder dat dit ook nog direct van je rekening wordt geroofd.

Spaak in het wiel bij wielerbond: politie hard op de rem, wedstrijden afgeblazen

Sport

Politie trekt motoragenten terug, KNWU is 'overrompeld'

Lees verder

Daily Mail op het hackblok: celebs klagen krant aan voor afluisteren en corruptie

Glamorama

Sterrenleger onder leiding van prins Harry

Lees verder

Meer NieuwNieuws

PSV-perschef en oud-journalist Thijs Slegers (46) overleden

Lees verder

Hervormingen Israël zwaar onder druk, Netanyahu in impasse met coalitie

Lees verder

Treinrukker is er gloeiend bij: wijkagent herkent 31-jarige veelpleger direct

Lees verder

Wim de Bie overleden op 83-jarige leeftijd

Lees verder

Vandalen nemen tientallen wagens onder handen bij autofeest Assen

Lees verder

Detectives Agatha Christie onder vergrootglas: ook Hercule Poirot gezuiverd

Lees verder

Rotterdammer (31) op klaarlichte dag doodgeschoten

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man betrapt inbrekers tijdens 's nachts voeden van baby

Lees verder

Rapper gebruikt beelden huiszoeking in videoclip

Lees verder

Vrouwen met veel jongere man hebben gelukkigere relaties

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: