De kapsalon is jarig: Rotterdamse snackschotel 20 jaar oud

De schotel ontstond per toeval
Wie heeft hem niet gegeten? De übervette snack die bestaat uit een laag salade, een laag patat, een laag shoarma en een liter gesmolten kaas en (knoflook)saus: de kapsalon. De van oorsprong Rotterdamse lekkernij, ooit nog kundig beschreven door wijlen Jules Deelder, viert zijn twintigste verjaardag.
In de twintig jaar dat de kapsalon bestaat, is de snack uitgegroeid tot een niet te missen fenomeen in de Nederlandse snack- en shoarmazaken. De ordinaire vette hap is vooral populair bij het uitgaanspubliek en wordt ook niet zelden pas in de nachtelijke uren van het weekend genuttigd. De snackschotel is zelfs overgewaaid naar het buitenland. In Indonesië wordt het culinaire hoogstandje verkocht als "The Classic Dutch Kapsalon".
Echt gezond is het uiteraard niet. De gemiddelde kapsalon heeft al gauw 1800 calorieën, bijna evenveel als een mens per dag nodig heeft. "Het maakt mij niet zoveel uit. Ik eet het gewoon omdat ik het lekker vind", vertelt een liefhebber aan Rijnmond.
In 2003 is het gerecht per toeval ontstaan toen shoarmazaak El Aviva in Rotterdam de potpourri van vette producten voor het eerst voorschotelde aan de medewerkers van een naastgelegen kapperszaak die even tussen het werken door de maag wilden vullen. "Wat is dit? Maak er nog eentje!", luidde de reactie. Een snacklegende was geboren.