Regio-aanpak had nationale lockdowns kunnen voorkomen

150 van 380 gemeenten hadden niet in lockdown gehoeven
De corona-epidemie in Nederland had met minder nationale maatregelen even effectief kunnen worden bestreden. Een regionale bestrijding per gemeente, gebaseerd op lokale cijfers over besmettingen, had achteraf bezien maatregelen zoals de landelijke lockdowns overbodig kunnen maken. Zo’n 150 van de 380 gemeenten hadden niet meteen in lockdown gehoeven aan het begin van de pandemie. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Erasmus MC in Rotterdam en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Thuiswerken werkte, schoolsluiting niet
Uit de berekeningen blijkt dat de thuiswerkmaatregel veel effect heeft gehad; daardoor kon de ziekte zich moeilijker verspreiden. Anderzijds was het effect van de sluiting van scholen op het aantal ziekenhuisopnamen volgens de onderzoekers vrijwel nihil. Verklaring is volgens de onderzoekers dat deze maatregel vrij laat tijdens de eerste golf is gestart en dat bezoekers van scholen doorgaans uit de eigen gemeente komen.
Regio’s die vrijwel geen infecties hadden
Na het uitbreken van de epidemie drie jaar geleden, in het zuiden van het land na het massaal vieren van carnaval, kondigde het kabinet nationale maatregelen af, zoals het advies om thuis te werken, handen te wassen en afstand te houden. Later volgde de mondkapjesplicht en de sluiting van winkels, scholen en cafés. Onderzoeker Sake de Vlas: "Toen al waren er vragen uit Friesland en Groningen over het nut van deze maatregelen, aangezien die regio’s nog vrijwel geen infecties hadden. Naar die vraag hebben wij met terugwerkende kracht gekeken.”