NieuwNieuws

Algemeen

Dit doet de overheid om de energieprijzen te compenseren

Een handig overzicht

Ongeveer een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. Een schokkende actie die de hele wereld op zijn kop zette. Niet in de laatste plaats omdat veel van onze energie vanuit Rusland komt. De energiemarkt schudde op zijn voegen en de energieprijzen rijzen de pan uit.

Nu, een jaar later, komt de markt enigszins tot rust. De prijzen dalen weer een beetje, al zijn ze nog niet op het niveau van voor de oorlog. De overheid springt in waar mogelijk en introduceert allerlei regelingen. Om door de bomen het bos niet uit het oog te verliezen, hier een overzicht van wat de overheid allemaal aan compensatieregelingen heeft geïntroduceerd.

190 euro compensatie

In de maanden november en december kreeg ieder huishouden dat was aangesloten bij een energieleverancier een compensatie van 190 euro per maand. Het verschilde per leverancier hoe deze kwam: sommige betaalden het terug, anderen gaven korting op de energierekening. Sommigen verrekenen het bij de jaarafrekening, dus misschien krijg je het nog. Het ging dan wel over kleinverbruikers, dus niet voor bedrijven.

Energietoeslag en BTW-verlaging

Voor huishoudens met een laag inkomen, tot ongeveer 1.300 euro netto per maand voor een alleenstaande, is er een toeslag van zo’n 1.300 euro beschikbaar. Dit moet je aanvragen bij de gemeente. Krijg je een uitkering, dan krijg je de toeslag automatisch. Studenten krijgen een andere vorm van compensatie die ze via de gemeente kunnen aanvragen.

Verder was voor iedereen de btw op energie tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Inmiddels is dat weer teruggedraaid. 

Prijsplafond voor energie

Dan de grote: het prijsplafond. Sinds 1 januari is het prijsplafond actief. De overheid heeft een gemiddeld verbruik per dag bepaald. Tot aan dat verbruik betaal je een stuk lagere tarieven. Gebruik je meer, dan betaal je de prijzen die in je contract staan. Dit is geldig voor heel 2023. 

Het totaal dat maximaal onder het prijsplafond valt, is voor iedereen gelijk. Even wat cijfers: voor elektriciteit betaal je tot aan een jaarverbruik van 2.900 kilowattuur veertig cent per kilowattuur. Gas kost je €1,45 per kubieke meter tot aan een jaarverbruik van 1.200 kubieke meter. Wil je weten hoeveel je nog over hebt voor dit jaar? Gebruik deze handige tool!

Noodfonds voor energie

Tot slot slaat de overheid de handen in elkaar met een aantal energieleveranciers. Deze roepen een noodfonds in het leven waarmee je een deel van je energierekening kunt betalen. Je kunt gebruik maken van het fonds voor de periode van oktober tot en met december 2022 en/of januari tot en met maart 2023. Je kunt gebruik maken van het fonds - met terugwerkende kracht! - als je aan twee voorwaarden voldoet: je verdient niet meer dan twee keer het sociaal minimum per maand, en er gaat minstens 13% van je inkomen naar de energierekening. Alles boven die 13% kan betaald worden door het noodfonds. 

Goed nieuws in het verschiet

Onlangs heeft Mega Energie weer een vast contract vrijgegeven. Tot voor kort was dit voor energieleveranciers heel spannend, omdat overstappen erg makkelijk was. De verwachting is dat dit binnenkort verandert, want de overheid wil de overstapboete verhogen. Dat zou betekenen dat er weer meer vaste energiecontracten op de markt komen en dat energiecontracten vergelijken weer loont. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: