Veel sportverenigingen in de problemen door prijsstijgingen

Maar ook bureaucratie en vrijwilligers vinden blijven gedoe
Het gaat niet goed met de sportverenigingen in Nederland. Bijna de helft zit in ernstige problemen of verwacht binnen vijf jaar ernstige problemen te krijgen. De problemen zitten onder andere in stijgende kosten, bureaucratie en een gebrek aan vrijwilligers.
Daarnaast is er oneerlijke concurrentie en bieden gemeenten weinig ondersteuning bij alle bureaucratische sores. Ook de energiekosten drukken flink op de verenigingen. Volgens het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) zijn er dringende maatregelen nodig.
Veeleisende bestuursfuncties
Het RVVB deed een rondgang bij meer dan 250 sportverenigingen door het hele land om te kijken hoe de vlag erbij hangt. "Het water staat hen aan de lippen. De terugloop van het aantal bestuurders leidt er in combinatie met de hoeveelheid werk die toeneemt toe dat ze zo'n 26 tot 30 uur in de week bezig zijn met hun club", zegt bestuurder en onderzoeker Daniel Klijn tegen NOS.
Bestuursfuncties brengen veel papierwerk met zich mee en bestuurders kunnen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Daar komt bij dat er voor evenementen vergunningen en vaak stikstofplannen nodig zijn. Weinig mensen willen die taak op zich nemen. Bestuurders moeten volgens de RVVB beter worden ondersteund.
Ook moet er wat gedaan worden rondom de gestegen energieprijzen, strengere verduurzamingseisen en oneerlijke concurrentie.