‘Kabinet overweegt snelle invoering rekeningrijden bij onderhandelingen Voorjaarsnota’

Versnelling moet miljardengat in begroting voorkomen
Het kabinet overweegt om de invoering van rekeningrijden twee tot drie jaar te versnellen, schrijft RTL Nieuws. Met de versnelling hoopt het kabinet minder inkomsten mis te lopen door de opkomst van elektrische auto’s. De invoering van rekeningrijden staat nu nog gepland voor 2030.
Elektrische rijders profiteren van enkele voordelen waardoor de schatkist geld misloopt. Zo betalen elektrische rijders bijvoorbeeld geen brandstofaccijns. Door de opkomst van elektrisch rijden vreest het kabinet een miljardengat in de begroting. Met een vervroegde invoering van rekeningrijden, bijvoorbeeld in 2028, kan het probleem zijn opgelost.
Klimaatplannen
De snelle invoering van rekeningrijden is niet alleen interessant om het miljardengat van Kaag te dichten. Rekeningrijden helpt ook om de CO2 uitstoot te reduceren. Mensen zouden hun auto vaker laten staan als zij moeten ‘betalen naar gebruik’. Dat maakt dat de versnelling nu ook op tafel ligt bij de onderhandelingen van minister Jetten (Klimaat en Energie) over extra klimaatmaatregelen na een gevoelig kabinetsadvies van een groep ambtenaren. In het advies werd het kabinet opgeroepen tot vergaande maatregelen om de klimaatdoelen nog te halen.
Na het advies kwam Jetten begin deze week met een lijst ‘pijnlijke’ klimaatmaatregelen tijdens een overleg met alle betrokken ministers. Tijdens het overleg zou ruzie zijn uitgebroken toen Jetten zijn plannen onthulde. Vooral het plan om de aanschafbelasting (bpm) van auto’s te verhogen leidde tot weerstand bij de andere bewindspersonen.
'Akkoord in zicht'
De vier coalitiepartijen komen stap voor stap dichterbij een akkoord, aldus Haagse bronnen tegen RTL Nieuws. Het streven is volgens de bronnen dat een akkoord over de Voorjaarsbegroting woensdag op tafel ligt tijdens de ministerraad.
Begin deze week lekte uit dat een verhoging van het eigen risico ook op tafel ligt tijdens de voorjaarsonderhandelingen over het miljardengat. Het zou dan gaan om een verhoging van 20 euro in 2024 en nog eens 20 euro in 2025.