NieuwNieuws

Politiek

Turkse presidentsrace krijgt tweede ronde, Erdogan heeft de beste papieren

Zittend president staat er met 49,51 procent het beste voor

In Turkije heerste gisteravond verwarring over de uitslag van de presidentsverkiezingen. Volgens de staatsmedia ging huidig president Erdogan overtuigend aan kop, maar de oppositie beweerde op hun beurt dat de verschillen een stuk kleiner waren. Inmiddels is duidelijk dat huidige president niet genoeg stemmen heeft gekregen voor een tellende meerderheid.

(Bijgewerkt maandag 9.00 uur) Op dit moment is vooralsnog zo'n 98 procent van de stemmen geteld. Volgens de laatste aantallen komt president Erdogan een handjevol stemmen tekort voor een absolute meerderheid. De in 2014 aangetreden president schommelt naar verluidt rond de 49.35% van de stemmen. Meldt CNN.

(Bijgewerkt maandag 15.00 uur) Hoewel Erdogan er het beste voor staat, is een tweede ronde onvermijdelijk. Met 49,51 procent van de stemmen heeft de zittend president niet de meerderheid van het volk achter zich gekregen. Hij staat er van alle kandidaten wel nog steeds het beste voor. Gevolgd door oppositieleider Kilicdaroglu met 44,88 procent van de stemmen. Meldt AP. Van de Nederlanders met een Turks paspoort die mochten stemmen koos twee derde voor Erdogan. Over twee weken gaat Turkije opnieuw naar de stembus.

Tweede stemronde

 Als de uitslag ook onder de 50 procent blijft steken, betekent dit dat er een tweede verkiezingsronde volgt. Zowel regeringspartij AKP als oppositiepartij CHP bevestigen aan persbureau Reuters dat het aannemelijk is dat de meerderheid van Erdogan ook in de einduitslag niet hoger zal zijn dan 50 procent. 

Erdogan en de leider van de oppositiepartij maakten vannacht beiden kort hun opwachting. De president sprak vanaf het partijkantoor in Ankara de aanhangers van de AKP toe. Daarbij sprak hij van het 'feest van de democratie' en zei Erdogan een tweede ronde te accepteren. Dat schrijft de NOS. Zonder de overwinning op te eisen, benadrukte hij wel dat zijn resultaat beter was dan dat van de oppositie.

Oppositie

Oppositieleider Kilicdaroglu vroeg zijn aanhangers het tellen te controleren door tot het einde bij de stembureaus te blijven. Ook hij kondigde aan een tweede stemronde te accepteren. Hoewel Erdogan op kop lijkt te gaan, beweren enkele oppositiepartijen dat zijn voornaamste tegenstander Kilicdaroglu de leiding neemt. Die beweringen zijn gebaseerd op calculaties van observanten bij stembureaus. 

Het tellen van de stemmen zal naar verwachting tot in de loop van de ochtend duren. Een van de redenen dat de huidige tussenstanden een vertekend beeld geven volgens de oppositie, is dat veel uitslagen bij stembureaus waar Erdogan als verliezer wordt aangemerkt bij de rechter worden aangevochten door Erdogans AKP. Tot de rechter een oordeel over die zaken heeft geveld, worden de stemmen niet meegeteld in de officiële uitslag.

Sport

VIDEO: Ajax-aanvaller Berghuis geeft fan klap na duel tegen Twente

Lees verder

Sport

Ontknoping Eredivisie: PSV verzekert tweede plaats, Ajax verliest

Lees verder

Slachtoffer toevallig ontdekt, 'ontvoerderstrio' gepakt op tankstation A12

Algemeen

Vermeende ontvoering begon in Nijmegen

Lees verder

Dronken bejaarden Etten-Leur plassen in voortuinen, zoeken ruzie met politie

Algemeen

Feestende amokmakers bekeurd, geen aanhoudingen

Lees verder

Pint-fluencer doet bizarre uitdaging: wil in een jaar 2000 halve leo's drinken

Niet Doodchecken

Totaal bezopen!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Politie zet waterkanon in tegen Extinction Rebellion-activisten A12

Lees verder

Beladen lading: Peruaanse politie pakt smokkelaars met tientallen kilo's nazi-coke

Lees verder

Vuilnisoproer dreigt: 'Afval is emotie'

Lees verder

Middernachtelijke vecht- en steekpartij op strand Bloemendaal

Lees verder

Net vrijgelaten man rijdt met gestolen auto politiebureau Rotterdam binnen

Lees verder

Video - Mark Rutte vindt het ook heel erg voor Geert Wilders

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Basisschool vergeet kind van 4 na schoolreisje

Lees verder

Amerikanen voorkwamen aanslag op Queen Elizabeth

Lees verder

Amerikaans warenhuis daalt 9 miljard dollar in waarden door Pride-collectie

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: