NieuwNieuws

Politiek

Erdogan herkozen als president Turkije: 'Niemand heeft vandaag verloren'

Oppositie teleurgesteld in 'oneerlijke' verkiezingen

President Erdogan mag Turkije nog zeker 5 jaar besturen. De 69-jarige Recep Tayyip Erdoğan is zondag met 52 procent van de stemmen herkozen. Bij de eerste ronde van de verkiezingen slaagde zijn partij er niet in een absolute meerderheid van de stemmen te halen. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen lukte dit wel. Erdogan riep in zijn overwinningsspeech op tot 'eenheid en solidariteit'. ''Niemand heeft vandaag verloren'', aldus de president.

Na de overwinning barstte op veel plekken een Turks volksfeest los. Niet alleen in Turkije, ook in Nederland werd de verkiezingsuitslag  door aanhangers van Erdogan uitbundig gevierd. In de Haagse Schilderswijk raakte een man zwaargewond door vuurwerk, meldt de NOS. Daar was de ME nodig om ambulancemedewerkers de ruimte te geven. Ook in Amsterdam, Amersfoort en Rotterdam werd de uitslag gevierd met wapperende vlaggen en luid getoeter.

Kritiek

 De Turkse president is niet onomstreden. Erdogan is al zo'n 20 jaar aan de macht en wordt door een deel van de Turkse bevolking sterk bekritiseerd. Dit jaar wordt in Turkije getekend door de zware aardbevingen op de grens met Syrië, waarbij tienduizenden mensen omkwamen. Vele Turken die het natuurgeweld ternauwernood overleefden raakten alles kwijt. Na de ramp kwam Erdogan onder vuur te liggen vanwege ondeugdelijke bouwvoorschriften waardoor veel gebouwen niet aan veiligheidseisen voldeden. 

Ook is kritiek op de president een heikel punt. Veel critici van Erdogan voelen zich onder druk gezet om hem niet af te vallen. Zo werden Turkse media beboet voor kritische berichtgeving rondom de aardbevingen. Daarnaast worden kritische burgers en journalisten volgens Amnesty International opgepakt en onderdrukt. ''Met tal van wetten legt president Erdoğan de vrije meningsuiting steeds verder aan banden.''

Doordat het merendeel van de Turkse media in handen van de staat is, was er in aanloop naar zijn herverkiezing veel zendtijd voor de zittende president. Na afloop bedankte Erdogan de mensen die op hem hebben gestemd. "Ik wil iedere burger bedanken die denkt dat ik in staat ben om dit land nog vijf jaar te besturen. " In Nederland werd de president door 70,5 procent van de Turkse kiezers herkozen. Er werd hier 146.000 keer gestemd. Erdogan werd na zijn overwinning door veel wereldleiders gefeliciteerd. 

Oppositie

In de overwinningsspeech deelde de president een tik uit aan zijn tegenstanders: hij beschuldigde de oppositieleider ervan de 'kant van terroristen te kiezen'. Oppositiepartij CHP kreeg 48 procent van de stemmen. Leider Kilicdaroglu was teleurgesteld door de uitslag. Hij sprak van de 'oneerlijkste verkiezingen in jaren'. Wel accepteert de oppositiepartij de uitslag. De belofte van Kilicdaroglu was om terug te gaan naar democratische standaarden, een sterkere economie en betere banden met Westerse landen. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: