NieuwNieuws

Tech & Gaming

Hoe werkt een app tegen corona?

Houdt bij wie je ontmoet

Premier Mark Rutte kondigde gisteren aan dat de overheid met apps komt om het coronavirus te bestrijden. Dit riep meteen veel vragen op, waarvan slechts een deel al beantwoord kunnen worden.

De app moet de GGD gaan helpen bij het contactonderzoek van met covid-19 besmette patiënten. Dit contactonderzoek moet uitwijzen met wie de patiënt de afgelopen tijd contact heeft gehad, zodat ook die personen getest kunnen worden op een besmetting.

Door de omvang van de coronauitbraak in Brabant is dit contactonderzoek niet meer te doen door de GGD. Er is simpelweg niet genoeg personeel om al dit onderzoek uit te zoeken. Daarom wil de overheid dit automatiseren. De app moet gaan bijhouden wie je allemaal tegenkomt en als je het coronavirus blijkt te hebben, kan de GGD snel via de app achterhalen wie je mogelijk besmet hebt. 

Hoe het werkt

Het is nog niet bekend hoe de app er precies gaat uitzien, maar op basis van soortgelijke apps in het buitenland kunnen we wel een goede voorspelling doen. De software is waarschijnlijk grotendeels gebaseerd op het idee van TraceTogether app die Singapore gebruikt om de interactie van besmette personen terug te leiden. TraceTogether zet Bluetooth in en registreert iedere andere smartphone met de app die in de buurt komt. De app slaat daarbij het tijdstip van de ontmoeting, de sterkte van het Bluetooth-signaal, het type telefoon en de nickname van de gebruiker op. Bij een besmetting kan de app-eigenaar zo makkelijk opvragen wie hij allemaal is tegengekomen.

Hoe zit het met de privacy-risico's

Het feit dat het programma geen GPS gebruikt, lijkt in eerste instantie een goed aspect. De app slaat geen locaties op, maar alleen ontmoetingen. Toch is met zoveel data het nog best mogelijk om de identiteit van personen te achterhalen en ook hun doen en laten in kaart te brengen. Ook moeten er duidelijke afspraken komen over wat er met al deze data gedaan wordt en dan bestaat er nog het risico dat overheden op een later moment besluiten nieuwe functie toe te voegen omdat het toch wel handig was om criminelen op te sporen. Zelfs als je de Nederlandse overheid vertrouwt, moet je bij een dergelijk Europees project ook rekening houden met de andere regeringen. Zolang de exacte details niet duidelijk zijn, is het moeilijk hierover te oordelen, maar valkuilen zijn er zeker. 

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Binnenland

Overvallers zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Sport

Politie onderzoekt de zaak

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Glamorama

Raketbouwer onthult zijn geheim en torpedeert ook nog even een cryptomunt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Klaas Dijkhoff maakt transfer naar PSV

Lees verder

Jongen wilde 'mening uiten' met middelvinger voor politie

Lees verder

Raven van Dorst voortaan als non-binair door het leven

Lees verder

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: