NieuwNieuws Beta

KlussenKlussen
Glamorama

Nolan blaast echte jumbojet op, want CGI is duurder

Christopher Nolan doet niet aan half werk

Computer Computer

Regisseur Christopher Nolan heeft voor zijn laatste film Tenet een echte Boeing 747 opgeblazen, omdat uit berekingen van zijn team bleek dat dit goedkoper was dan CGI. Het vliegtuig ramt in de film een hangar en explodeert. 

"Ik was van plan het te doen met miniaturen en decorstukken en een combinatie van visuele effecten en de rest", vertelt de maker van moderne klassiekers als Inception, The Dark Knight-trilogie en Dunkirk in gesprek met Total Film. Maar tijdens het scouten voor locaties kwam het team een lading oude vliegtuigen tegen op de vliegtuigsloop in het Amerikaanse Victorville. "We begonnen het te berekenen en het werd duidelijk dat het eigenlijk efficiënter zou zijn om een echt vliegtuig te kopen en de scène in het echt voor de camera uit te voeren dan om miniaturen te bouwen of de CGI-route te kiezen." 

De timing van de filmcrew is uitstekend. De Boeing 747 nadert bij veel maatschappijen het einde van zijn looptijd en wordt daardoor massaal afgedankt. De enorme toestellen zijn vaak te groot en te duur in onderhoud voor een tweede leven bij kleine luchtvaartmaatschappijen en daardoor zijn afdankertjes relatief gezien een koopje. 

Impulsaankoop

En zo verscheen een echte 747 op de set. "Het was een soort impulsaankoop, denk ik", lacht Nolan. Ook acteur Robert Pattinson moet lachen als hij denkt aan het enorme toestel op de set. "Je denkt niet dat er een realiteit zou zijn waarin je een scène doet waarin ze gewoon een echte 747 hebben om op te blazen! Het is zo brutaal dat het belachelijk is..." Tenet gaat op 17 juli in première en is daarmee één van de weinige grote Hollywood-producties die niet is uitgesteld door de coronacrisis. 

Sport

'Extremere versie' van DAS-systeem moet Max Verstappen aan prijzen helpen

Lees verder
DrankDrank

Gordon-briefje veroorzaakt breuk tussen Jan Dijkgraaf en Wilfred Genee

Glamorama

Het was geen liefdesbriefje... 

Lees verder

Trouwstoetmepper moet jaar cel in

Binnenland

Plus behandeling in kliniek voor mensen met lichte verstandelijke beperking

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Van Ark beëdigd als minister voor Medische Zorg en Sport

Lees verder

Huizenprijzen blijven stijgen ondanks crisis

Lees verder

Efteling: Niet iedereen met obesitas eet papier

Lees verder

Glee-actrice vermist tijdens boottripje

Lees verder

Subsidiepot elektrische auto's binnen week leeg

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hardrijder: Er zat een slang tussen mijn benen

Lees verder

VIDEO - Voetballer (16) geraakt door bliksem

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer