NieuwNieuws Beta

Buitenland

Immuunsysteem deletet anti-lichamen Covid-19 snel

Na enkele maanden pleite. Ergo: gezellig elk jaar opnieuw corona! 

Heb jij inmiddels wel een beetje genoeg van dat hele coronavirus? Pech. Dat virus is namelijk nog lang niet klaar met de mensheid. Uit onderzoek blijkt bovendien dat ons immuunsysteem maar enkele maanden bewapend is met de antistoffen die het virus kunnen bestrijden. Hiermee is de kans dat Covid-19 endemisch wordt net zoals verkoudheid en griep behoorlijk gestegen. 


De onderzoekers van de Cambridge-universiteit kwamen hier achter toen ze de lijven van 90 ex-patiënten onderzochten. Bij 83 procent van hen waren de anti-stoffen drie maanden na de besmetting alweer verdwenen. Virologe Marion Koopmans laat aan de Volkskrant weten dat de bevindingen van de Britten geen goed nieuws zijn. 

Zijn we dan helemaal reddeloos verloren? Niet per se. Als er een werkend vaccin ontwikkeld wordt, zou je risicogroepen in theorie jaarlijks kunnen inenten tegen het virus. Maar ondanks de inzet van talloze onderzoekers en farmaceutische bedrijven van over de hele wereld, is de code van covid-19 op dit moment nog niet gekraakt. 

Deze kaart gaat vermoedelijk nog veel blauwer worden /Jelmer Visser

Groepsimmuniteit blijkt twijfelachtig feit

De Universiteit van Cambridge deed in de voorbije maanden onderzoek naar de anti-lichamen tegen het virus. Hun conclusies kunnen als een behoorlijke domper gezien worden voor iedereen die in het fenomeen 'groepsimmuniteit' gelooft. 

Deze strategie, zoals in Zweden-doet-het-anders wordt gehanteerd, is gefundeerd op de aanname dat anti-lichamen voor het coronavirus meerdere jaren in het lichaam van ex-patiënten blijven vertoeven. Op deze manier zijn immuniteitspercentages van meer dan 60% onder de bevolking onhaalbaar. 

Uit cijfers van bloedbank Sanquin van afgelopen maand bleek dat naar schatting een summiere 5,5% van de Nederlanders over anti-stoffen beschikt. Maar deze zullen dus ook bij hen voor een groot deel weer verdwijnen in de komende maanden. Bij vergelijkbare inventarisaties in zwaargetroffene gebieden zoals New York, Stockholm en Madrid zijn zelden percentages van boven de 10 procent aangetroffen.

Of een hypothetische tweede coronabesmetting zich ook net zo ernstig manifesteert als de eerste, is niet duidelijk. Hiervoor is meer onderzoek en vooral meer tijd nodig. 

Toch nog behoefte aan een beetje goed nieuws? Nederland behoorde vorige week tot de landen met relatief gezien de minste nieuwe corona-diagnoses. In  Drenthe werd zelfs helemaal geen nieuwe besmettingen gemeld.  Iets wat zelfs op Europees niveau behoorlijk uitzonderlijk is. De groene kleur van Flevoland is te 'danken' aan een correctie in de cijfers van de GGD. Hierdoor daalde het officiële aantal Covid-19-patiënten in de jongste provincie van het land van 989 naar 983.

Flevoland en Drenthe bijna uniek in Europa /Jelmer Visser

Geschorste directeur Haga Lyceum 'stortte ton op verdachte rekening'

Binnenland

Eén dag na zijn schorsing maakte Söner Atasoy een ton over op een rekening waar hij alleen bij kan. 

Lees verder

Poolse vicepremier: 'héél Polen moet een LGBT-vrije zone zijn'

Buitenland

"Geen enkele euro meer naar organisaties en activiteiten die LGBT promoten."

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Moeder 'wurgde baby met ceintuur van badjas' in Haaksbergen

Lees verder

Hoesten levert een rode kaart op in Premier League

Lees verder

Oeps! Iedereen is klaar met Gaby Blaaser

Lees verder

Belgisch stel vlucht uit Spaans ziekenhuis voor coronatest

Lees verder

'Kettingrukker' opnieuw actief in Utrecht

Lees verder

Microsoft 'toch weer in gesprek' over aankoop van TikTok

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Vechtpartij tijdens (!) Ibizavlucht om mondkapje

Lees verder

Smokkelvliegtuig crasht door overdosis cocaïne

Lees verder

België faalt met kneuterig corona-formulier voor reizigers

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws