NieuwNieuws Beta

Buitenland

Mondkapjes vanaf 24 juli verplicht in Engelse winkels

Nederlandse mondkapjesbeleid mildste van heel West-Europa?

Computer Computer

Het dragen van een gezichtmasker tijdens het shoppen wordt vanaf 24 juli verplicht in Engeland. Wie weigert zich met een mondkapje in supermarkten en winkels te begeven, kan een boete verwachten die kan oplopen tot 90 euro.

Volgens staatssecretaris van gezondheid Matt Hancock zou het de mensen een veiliger gevoel te bieden tijdens het winkelen en meer bescherming te bieden tegen het coronavirus voor de medewerkers," weet de BBC

Nadat de Britse regering aanvankelijk sceptisch was over het nut van gezichtsbedekking, lijken ze in de afgelopen twee maanden toch iets meer overtuigd. Mondkapjes zijn nu sinds 15 juni verplicht in het openbaar vervoer. Daarnaast raadt de Britse gezondheidsautoriteit NHS het dragen van de corona-accessoires aan in alle publieke binnenruimtes.

Het wel of niet moeten dragen van coronalapjes verschilt Europese landen onderling verschilt sterk, maar Nederland ontpopt zich inmiddels tot het land met het meest milde muilkorfbeleid. In deze kekke masker-visual staan tien landen met hun regels in tien verschillende situaties. 

Nederland begint behoorlijk op te vallen in vergelijking met anderen /Jelmer Visser

Meer mondkapjes in het straatbeeld

Staatssecretaris Hancock liet in het Lagerhuis weten dat er meer bescherming nodig is voor winkelpersoneel. "Het sterftecijfer door Covid-19 onder besmette retail-medewerkers ligt 60 tot 75 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. De mondkapjes onder het klantenbestand zouden ertoe leiden dat enerzijds de verspreiding van Covid-19 wordt tegengegaan en zou daarnaast de angst voor Britten om te gaan winkelen moeten tegengaan"

De mondkapjesverplichting in winkels past in het patroon van veel andere Europese landen die een soortgelijke maatregel hebben ingevoerd. In onder meer België, Italië, Duitsland en Spanje is al vergelijkbare wet van kracht om de verspreiding van coronavirussen een halt toe te roepen. Oostenrijk schrapte afgelopen maand juist deze regel. 

Nederland is met de Engelse ommekeer na 24 juli het enige land in West-Europa waar tijdens het winkelen niets voor een mond hoeft te zitten. Denemarken is het dichtstbijzijnde land dat de bevolking hiertoe verplicht, maar hier wordt het door de overheid wel met enige nadruk geadviseerd. In Frankrijk mogen ondernemers dit zelf bepalen. 

DrankDrank

Geschorste directeur Haga Lyceum 'stortte ton op verdachte rekening'

Binnenland

Eén dag na zijn schorsing maakte Söner Atasoy een ton over op een rekening waar hij alleen bij kan. 

Lees verder

Poolse vicepremier: 'héél Polen moet een LGBT-vrije zone zijn'

Buitenland

"Geen enkele euro meer naar organisaties en activiteiten die LGBT promoten."

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Moeder 'wurgde baby met ceintuur van badjas' in Haaksbergen

Lees verder

Hoesten levert een rode kaart op in Premier League

Lees verder

Oeps! Iedereen is klaar met Gaby Blaaser

Lees verder

Belgisch stel vlucht uit Spaans ziekenhuis voor coronatest

Lees verder

'Kettingrukker' opnieuw actief in Utrecht

Lees verder

Microsoft 'toch weer in gesprek' over aankoop van TikTok

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Vechtpartij tijdens (!) Ibizavlucht om mondkapje

Lees verder

Smokkelvliegtuig crasht door overdosis cocaïne

Lees verder

België faalt met kneuterig corona-formulier voor reizigers

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer