NieuwNieuws

Buitenland

Mondkapjes vanaf 24 juli verplicht in Engelse winkels

Nederlandse mondkapjesbeleid mildste van heel West-Europa?

Het dragen van een gezichtmasker tijdens het shoppen wordt vanaf 24 juli verplicht in Engeland. Wie weigert zich met een mondkapje in supermarkten en winkels te begeven, kan een boete verwachten die kan oplopen tot 90 euro.

Volgens staatssecretaris van gezondheid Matt Hancock zou het de mensen een veiliger gevoel te bieden tijdens het winkelen en meer bescherming te bieden tegen het coronavirus voor de medewerkers," weet de BBC

Nadat de Britse regering aanvankelijk sceptisch was over het nut van gezichtsbedekking, lijken ze in de afgelopen twee maanden toch iets meer overtuigd. Mondkapjes zijn nu sinds 15 juni verplicht in het openbaar vervoer. Daarnaast raadt de Britse gezondheidsautoriteit NHS het dragen van de corona-accessoires aan in alle publieke binnenruimtes.

Het wel of niet moeten dragen van coronalapjes verschilt Europese landen onderling verschilt sterk, maar Nederland ontpopt zich inmiddels tot het land met het meest milde muilkorfbeleid. In deze kekke masker-visual staan tien landen met hun regels in tien verschillende situaties. 

Nederland begint behoorlijk op te vallen in vergelijking met anderen /Jelmer Visser

Meer mondkapjes in het straatbeeld

Staatssecretaris Hancock liet in het Lagerhuis weten dat er meer bescherming nodig is voor winkelpersoneel. "Het sterftecijfer door Covid-19 onder besmette retail-medewerkers ligt 60 tot 75 procent hoger dan het landelijke gemiddelde. De mondkapjes onder het klantenbestand zouden ertoe leiden dat enerzijds de verspreiding van Covid-19 wordt tegengegaan en zou daarnaast de angst voor Britten om te gaan winkelen moeten tegengaan"

De mondkapjesverplichting in winkels past in het patroon van veel andere Europese landen die een soortgelijke maatregel hebben ingevoerd. In onder meer België, Italië, Duitsland en Spanje is al vergelijkbare wet van kracht om de verspreiding van coronavirussen een halt toe te roepen. Oostenrijk schrapte afgelopen maand juist deze regel. 

Nederland is met de Engelse ommekeer na 24 juli het enige land in West-Europa waar tijdens het winkelen niets voor een mond hoeft te zitten. Denemarken is het dichtstbijzijnde land dat de bevolking hiertoe verplicht, maar hier wordt het door de overheid wel met enige nadruk geadviseerd. In Frankrijk mogen ondernemers dit zelf bepalen. 

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: