NieuwNieuws

Algemeen

'Coronavrij' Noord-Korea blijkt toch niet coronavrij

Je verwacht het niet.

Maandenlang ging Noord-Korea er prat op dat het land geen enkele COVID-besmetting had opgelopen. Het normaliter zeer geïsoleerde land liet het aan iedereen die het maar wilde horen weten: neen, wij hebben écht geen énkele coronabesmetting want we hebben héle goede manieren om het buiten de deur te houden. 

Niet, dus.

KCNA ("Korean Central News Agency"), het officiële staatspersbureau van de Koreaanse paranoiastaat, laat zaterdagnacht lokale tijd weten dat er in het Kim-koninkrijk één besmettingsgeval bekend is. Maar het is niet zomaar een besmetting: volgens de Noord-Koreanen zou de besmette persoon drie jaar geleden "illegaal" te zijn geëmigreerd naar Zuid-Korea, maar kreeg hij last van "heimwee" en zag hij "zijn zonde" in voor het verlaten van de utopie genaamd Noord-Korea. Toen hij, wederom illegaal, terugkeerde vanuit Zuid-Korea, zou hij zo het virus met zich mee hebben gedragen. De besmetting vond plaats in de stad Kaesŏng, niet ver van de grens tussen de twee Korea's. Zuid-Korea heeft echter in de afgelopen dagen geen "illegale bewegingen" waargenomen op de grens tussen Noord en Zuid, meldt de BBC, 

Volgens het KCNA - één van de weinige bronnen over informatie over en uit Noord-Korea - zou Kim Jong-un direct een spoedbijeenkomst van het Politburo hebben belegd toen hij geïnformeerd werd over de eerste Coronabesmetting en heeft hij de opdracht gegeven om de stad hermetisch af te sluiten van de buitenwereld en een contactonderzoek te starten. "Op de bijeenkomst van het Politburo heeft Kim de opdracht gegeven om het antivirusverspreidingssysteem van de staat naar de hoogste staat van paraatheid te brengen. Al zijn beslissingen werden unaniem aangenomen", aldus het zeer regeringskritische KCNA. 

Verschillende onafhankelijke waarnemers vrezen dat het zorgstelsel in de fragiele Noord-Koreaanse staat wel eens om zou kunnen vallen als het overbelast wordt door COVID-besmettingen. Het Kim-koninkrijk is door zware internationale sancties geïsoleerd van de wereldmarkt, er is een chronisch tekort aan bijna alles (stroom, medicijnen, voedsel, de lijst gaat eindeloos door), waardoor een COVID-uitbraak de al bestaande problemen alleen maar groter zouden maken. Maar gelukkig is er, volgens de Noord-Koreanen, slechts één besmetting en hebben ze alles onder controle.

Het is overigens zeer aannemelijk dat er nog meer COVID-besmettingen zijn in het land. Er vindt veel smokkel plaats over de Chinees-Noord-Koreaanse grens en de noordelijke grens wordt een stuk minder intensief gecontroleerd, waardoor het virus ook ongezien Noord-Korea binnen kan treden. 


Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: