NieuwNieuws

Algemeen

Reconstructie beschrijft gruwelijke dood na Vlaamse ontgroening

Sanda Dia (20) overleed in 2018 na een bizar ontgroeningsweekend

De Belgische krant Het Nieuwsblad heeft een reconstructie gepubliceerd van de ontgroening van student Sanda Dia.Hij overleed eind 2018 na een ‘doop’ van studentenvereniging Reuzegom in Leuven. Ze baseren zich op WhatsApp-gesprekken en verklaringen van daders in het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. 

De reconstructie begint op de dag voor zijn dood, waarop Dia vooral heel veel drank naar binnen gegoten krijgt. Die avond kon hij al niet meer lopen van de drank. Hij werd de straat op gestuurd om rozen te verkopen, wat hem niet goed afging. De straf: een hele fles gin soldaat maken. Hierna was de student al volledig van de kaart. Hij kon niet meer lopen en zakte in elkaar. Tot zover liep alles, volgens de toenmalige preses van de vereniging, op rolletjes. In een verklaring rond het strafrechtelijk onderzoek  naar Dia’s dood zegt hij dat het “de bedoeling is dat de schachten [aspirant-leden, red.] volledig van de wereld zijn.” 

Sanda lag tijdens een cactus comateus in een hoek over te geven. Reden voor ouderejaars om over hem heen te plassen. De rest van de avond gaat dit zo door, terwijl de feuten nóg meer moeten drinken. ’s Nachts worden de kranen op Dia’s studentenkamer afgeplakt. “Onder geen beding mogen ze ’s nachts water drinken”, wordt er gedeeld in het onderzoek. De kater moet zo groot mogelijk zijn om de rest van de ontgroening nog zwaarder te maken. Een aantal studenten worden de kamer in gedragen en besmeurd met chocolade en ketchup. Vernedering compleet, zou je denken. Maar het wordt alleen maar erger.

De put

De volgende dag moeten de feuten een gat graven. Sanda werkt mee, maar is weinig spraakzaam. Een lid merkt op WhatsApp op dat hij ‘rijp voor de vuilbak’ is. In ‘de put’ staan de slachtoffers halfnaakt in een laag water. Buiten is het een graad of zes. Als ze vragen van de leden slecht beantwoorden moeten ze onder andere visolie en urine drinken. Dia moet de kop van een aal afbijten. Even later: een levende goudvis.

Het idee is dat de goudvis redelijk snel wordt uitgekotst zodra iemand de ultiem gore visolie al ruikt. Niet bij Sanda, waardoor hij gedwongen wordt nog meer olie te drinken. Hij ziet er volgens omstanders ‘dronken’ uit, maar hij heeft geen alcohol op. Hij wordt ziek van de visolie.

Ze staan nog steeds in het gat en worden wéér ondergeplast. Normaal gesproken hangt er een bel in ‘de put’, om mee aan te kunnen geven dat iemand eruit wil en de handdoek in de ring gooit. Tijdens deze ontgroening niet: een van de leden had de bel in zijn kamer laten liggen.

Er is te lezen hoe mensen bezorgd beginnen te worden, maar de ontgroening gaat onverminderd door. Tijdens ‘de blitzkrieg’ worden er emmers koud water over de eerstejaars gegooid. Sanda geeft inmiddels steeds minder tekenen van leven. Zijn zachte gesnurk stelt de leden gerust.

Extreem onderkoeld

Het begint door te dringen dat er iets niet goed gaat, en Sanda’s medefeuten moeten hem de put uit dragen. Ze worden niet geholpen. Hij wordt naast een vuur gelegd en warme kleren aangetrokken. Ze horen hem ‘vreemde geluiden maken.’ Veertig minuten later brengen ze hem toch naar het ziekenhuis. 

In het ziekenhuis blijkt Sanda Dia zwaar onderkoeld en bloed hij uit zijn neus en mond. Het zoutgehalte in zijn bloed is enorm hoog. Terwijl zijn ouders zich naar hun zoon spoeden begeven zijn organen zich. De 20-jarige student is overleden. 

De daders zijn verhoord en de vereniging is een week na Dia’s dood opgeheven. De KU Leuven, hun universiteit, heeft de daders een taakstraf en, jawel, strafwerk opgelegd. Ze moesten een paper schrijven over ontgroeningen. Het strafrechtelijk onderzoek is inmiddels afgerond, en in september horen de daders of ze voor de rechter moeten verschijnen. 

Echtgenoot Nancy Pelosi mogelijk in gevangenis om rijden onder invloed

Glamorama

Veroorzaakte ongeluk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies

Lees verder

Meta lanceert digital wallet Meta Pay

Lees verder

Dochter Elon Musk hoeft achternaam van vader niet meer te gebruiken

Lees verder

Online daters tot nu toe voor ruim 9 ton opgelicht dit jaar

Lees verder

Jon Snow krijgt officieel een eigen serie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

66-jarige man weigert te zeggen of hij zwanger is en wordt weggestuurd bij bloeddonatie

Lees verder

Supermarkt krijgt ruim 800 kilo cocaïne geleverd

Lees verder

Man voorkomt autodiefstal dankzij vorkheftruck

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: