NieuwNieuws

Algemeen

Reconstructie beschrijft gruwelijke dood na Vlaamse ontgroening

Sanda Dia (20) overleed in 2018 na een bizar ontgroeningsweekend

De Belgische krant Het Nieuwsblad heeft een reconstructie gepubliceerd van de ontgroening van student Sanda Dia.Hij overleed eind 2018 na een ‘doop’ van studentenvereniging Reuzegom in Leuven. Ze baseren zich op WhatsApp-gesprekken en verklaringen van daders in het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. 

De reconstructie begint op de dag voor zijn dood, waarop Dia vooral heel veel drank naar binnen gegoten krijgt. Die avond kon hij al niet meer lopen van de drank. Hij werd de straat op gestuurd om rozen te verkopen, wat hem niet goed afging. De straf: een hele fles gin soldaat maken. Hierna was de student al volledig van de kaart. Hij kon niet meer lopen en zakte in elkaar. Tot zover liep alles, volgens de toenmalige preses van de vereniging, op rolletjes. In een verklaring rond het strafrechtelijk onderzoek  naar Dia’s dood zegt hij dat het “de bedoeling is dat de schachten [aspirant-leden, red.] volledig van de wereld zijn.” 

Sanda lag tijdens een cactus comateus in een hoek over te geven. Reden voor ouderejaars om over hem heen te plassen. De rest van de avond gaat dit zo door, terwijl de feuten nóg meer moeten drinken. ’s Nachts worden de kranen op Dia’s studentenkamer afgeplakt. “Onder geen beding mogen ze ’s nachts water drinken”, wordt er gedeeld in het onderzoek. De kater moet zo groot mogelijk zijn om de rest van de ontgroening nog zwaarder te maken. Een aantal studenten worden de kamer in gedragen en besmeurd met chocolade en ketchup. Vernedering compleet, zou je denken. Maar het wordt alleen maar erger.

De put

De volgende dag moeten de feuten een gat graven. Sanda werkt mee, maar is weinig spraakzaam. Een lid merkt op WhatsApp op dat hij ‘rijp voor de vuilbak’ is. In ‘de put’ staan de slachtoffers halfnaakt in een laag water. Buiten is het een graad of zes. Als ze vragen van de leden slecht beantwoorden moeten ze onder andere visolie en urine drinken. Dia moet de kop van een aal afbijten. Even later: een levende goudvis.

Het idee is dat de goudvis redelijk snel wordt uitgekotst zodra iemand de ultiem gore visolie al ruikt. Niet bij Sanda, waardoor hij gedwongen wordt nog meer olie te drinken. Hij ziet er volgens omstanders ‘dronken’ uit, maar hij heeft geen alcohol op. Hij wordt ziek van de visolie.

Ze staan nog steeds in het gat en worden wéér ondergeplast. Normaal gesproken hangt er een bel in ‘de put’, om mee aan te kunnen geven dat iemand eruit wil en de handdoek in de ring gooit. Tijdens deze ontgroening niet: een van de leden had de bel in zijn kamer laten liggen.

Er is te lezen hoe mensen bezorgd beginnen te worden, maar de ontgroening gaat onverminderd door. Tijdens ‘de blitzkrieg’ worden er emmers koud water over de eerstejaars gegooid. Sanda geeft inmiddels steeds minder tekenen van leven. Zijn zachte gesnurk stelt de leden gerust.

Extreem onderkoeld

Het begint door te dringen dat er iets niet goed gaat, en Sanda’s medefeuten moeten hem de put uit dragen. Ze worden niet geholpen. Hij wordt naast een vuur gelegd en warme kleren aangetrokken. Ze horen hem ‘vreemde geluiden maken.’ Veertig minuten later brengen ze hem toch naar het ziekenhuis. 

In het ziekenhuis blijkt Sanda Dia zwaar onderkoeld en bloed hij uit zijn neus en mond. Het zoutgehalte in zijn bloed is enorm hoog. Terwijl zijn ouders zich naar hun zoon spoeden begeven zijn organen zich. De 20-jarige student is overleden. 

De daders zijn verhoord en de vereniging is een week na Dia’s dood opgeheven. De KU Leuven, hun universiteit, heeft de daders een taakstraf en, jawel, strafwerk opgelegd. Ze moesten een paper schrijven over ontgroeningen. Het strafrechtelijk onderzoek is inmiddels afgerond, en in september horen de daders of ze voor de rechter moeten verschijnen. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: