NieuwNieuws Beta

Binnenland

Willem Engel vindt mondkapjesdragers de 'nieuwe Joden'

De controversiële coronaviruscriticus besloot voor de verandering te demonstreren

Willem Engel die in korte tijd is uitgegroeid tot een van de meest prominente wappiegekkies criticasters van het Nederlandse coronabeleid. Zijn dagelijkse leven bestaat pakweg uit vijf verschillende bezigheden: hallucinogene filmpjes opnemen, aangifte doen tegen dingen, rechtszaken verliezen, demonstreren tegen onrecht en het uiten van Godwins.

Vandaag was dit dan ook niet anders. Het dagprogramma van de activist bestond uit vier van de vijf bovengenoemde elementen binnen een dagdeel. Aangezien het mooi weer was buiten, liet hij die benauwde rechtbank links liggen in gezelschap van een zomerzonnetje de straat op te gaan. Vanmiddag organiseerde de zoon van de beruchte Brabantse campingbaas een demonstratie tegen de mondkapjesplicht in enkele winkelstraten van burgemeester Ahmed Aboutaleb. 

Zijn organisatie heeft na gedoe op sociale media een nieuwe naam. Viruswaanzin gaat sinds deze week door het leven als Viruswaarheid. De aanpak en voorliefde voor metaforische verwijzingen naar zwarte bladzijden uit de Vaderlandse geschiedenis lijkt echter gelijk te blijven. Tegen Rijnmond laat de deskundige dansleraar weten dat de plicht op gezichtsbedekking paralellen toont met een zekere ster die in de jaren '40 van de vorige eeuw op de jassen van een zekere religieuze minderheidsgroep.

Volgens Engel waren dit niet zijn woorden, maar heeft hij binnen zijn eigen organisatie ook heel veel Joodse mensen zitten die hem op deze vermeende overeenkomst attendeerden. Om zijn ongenoegen over het bruinhemdenbeleid kenbaar te maken, organiseerde de Viruswaanzinnige Viruswaarheidsstrijder een demonstratie in het centrum van Rotterdam. 

De waanzinnige waarheid van Willem

Van een goede sfeer was woensdagmiddag tijdens deze manifestatie echter allesbehalve sprake. De vlam sloeg in de pan toen de betogers zich in de mondkapjeszone begaven zonder hun gelaat te bedekken met een smoelboerka. 

"Ik vind het een onderdrukking van het volk", zegt een bezorgde burger tegen de regio-omroep die zich tijdens het gesprek luidop afvroeg of Nederland nog wel beschouwd kon worden als een vrije democratie. 

De betogers zouden zich tijdens deze 'stadswandeling met een statement' vervelend hebben gedragen tegen politieagenten. Op een gegeven moment werden ze middenin de Koopgoot door een politieblokkade tegengehouden. Dit mondde uit in een confrontatie waarbij Viruswaarheid de discussie zocht met de agenten.  

Hoewel er volgens de Rijnmond geen aanhoudingen zijn verricht, meent Engel dat hij en zijn medestanders - waaronder rechterarmwappie Voorpostfrontman Ben van der Kooi -  slachtoffer zijn geworden van excessief politiegeweld. Onder toeziend oog van zijn aanhang, deed de activistische dreadlockdrachtige woensdagmiddag aangifte tegen het 'hardhandige optreden van de Rotterdamse politie'.

Het door Viruswaanzinnigen Viruswaarheid-aanhangers zo verguisde mondkapjesbeleid is volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond nodig om het aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. De maatregel is sinds vanochtend van kracht in een paar drukke Rotterdamse winkelstraten en zou bij wijze van proef voor drie weken zijn ingevoerd.

Woon jij niet in Rotterdam? Dan heb je mazzel. Dat betekent er in jouw gemeente namelijk minder nieuwe coronabesmettingen bij zijn gekomen dan daar. Benieuwd hoeveel minder? Bekijk dan onze interactieve gemeentetabel. 

Officieel: Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet

Binnenland

Horeca nog eerder dicht en niemand meer langs de lijn

Lees verder

Eis: Twaalf jaar cel voor kopstukken No Surrender

Binnenland

Hoogste eis tegen Henk Kuipers

Lees verder

Amerikaan mogelijk achter tralies om slechte hotelreview

Niet Doodchecken

Thailand neemt laster extreem serieus

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Reisadvies voor heel België naar code oranje

Lees verder

De beste vriend van deze 2-jarige is een skelet

Lees verder

Netflix strikt Chris Hemsworth voor nog vier films

Lees verder

Kuijpers: Nieuwe coronapiek gaat reguliere zorg in de weg lopen

Lees verder

Enzo Knol in ziekenhuis na duikplankongeluk

Lees verder

Man ontsnapt via lakens uit quarantaine in hotel

Lees verder

Afgelopen dag bijna 3.000 nieuwe coronabesmettingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Politie nodig om dichtbij biljartende bejaarden café uit te werken

Lees verder

Reusachtige rat veroorzaakt overstroming van riool in Mexico

Lees verder

Spoorwegarbeiders op non-actief vanwege 'man cave'

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws