NieuwNieuws

Algemeen

Wist je al dat het écht mokerwarm is in Nederland?

Morgen: heet, zondag: oven, maandag: vuur, dinsdag: ook heel warm enz.

Voor wie onder een steen, in een isoleercel of anti-apocalypsebunker leeft, is het misschien nog niet opgevallen. Maar het is dus heel warm buiten. Hoe warm? Nou op Vlieland is het 28,5 graden volgens Buienradar en rondom Venlo is het 35,3 graden in de brandende zon.

Het is ook heel warm in de rest van Nederland. Zoals in Oude-Pekela, Nieuw-Vennep, Hengelo (Gld) of Waddinxveen en andere willekeurige middelgrote gemeenten. De zomerse hitte is ook merkbaar in grote steden zoals Hengelo (ov), Drachten, Spijkenisse, Nieuwegein en Helmond. 

Niet overal is het kneiterheet. Enkele plekken op het vaste land zitten onder de bloedhete dertigers. Daar is het nu niet officieel 'heet' maar het bescheidenere 'zomers'. Dit geldt voor Stavoren en in Lauwersmeer waar op een of andere manier  het kwik de 27,7 en 25,9 graden aantikt. Vermoedelijk heeft dit iets te maken met water, wind en elementaire magie. Ofzo.

De kans is 99,9 procent dat het aankomende nacht tijdelijk minder warm wordt, maar nog steeds loeizwoel. Dit komt omdat het 's nachts doorgaans koeler is dan overdag. Dit heeft niks met klimaatverandering te maken. Zo werkt de natuur gewoon. Oke?

De komende dagen blijft het eveneens zweetheet met temperaturen die kunnen oplopen tot 36 graden in Doetinchem of zelfs 37 graden rond die plaats in West-Brabant waarvan het bestaan betwist wordt door een uitzonderlijk kinderachtige clown

De meer dan tropische terrorhitte gaat tot diep in de volgende week door. Het blijft dus ook dan nog heel erg heet buiten. Maar ook binnen. Overal. Maakt niet uit waar je in Nederland zit;  van Meppel tot Bemmel en van Gorinchem tot Woudrichem. hUh En AmStErDaM dAn? Ja. Daar ook. 

hOe OvErLeEf Ik dE hItTeGoLf?1

Omdat de overheid jullie liever niet als mussen van het dak ziet donderen, heeft het RIVM het hitteplan in werking laten treden. Kennelijk is het in Bilthoven eveneens opgevallen dat het warm is. Net als in Eindhoven trouwens. 

Dit hitteplan staat boordevol met praktische tips zoals geen marathons lopen na het achterover kieperen van een fles wodka in een skipak, senioren in de hens steken een aantal dagen te laten en überhaupt het fenomeen 'gezelligheid' te bannen uit je marginale bestaantje. Dat laatste werkt ook uitstekend in combinatie met die andere golf waar het RIVM voor waarschuwt. Praktisch he? Die RIVM-site.

Wat moet je wel doen? Weet ik veel. Ik ben geen deskundige op het gebied van menselijk lichaambezit. Indien je alles voorgekauwd wil hebben, ga je maar naar het AD ofzo. Of ander heeft een ander platform vast wel een of ander gezellig tip-artikeltje met de titel 'Hoe overleef ik de Hittegolf', waarin een mevrouw van het RIVM allerlei superpraktische geheime tips wereldkundig maakt.

Laatste tip nog die wel daadwerkelijk serieus van aard is. Zorg goed voor je huisdieren: geef ze een natte handdoek, zorg voor water en hou ze goed in de gaten. En wat je ook doet. Laat ze niet rennen aan de fiets. Waarom niet? Probeer dit zelf anders eens uit met een dikke bontjas aan. En alsof dit nog geen hel genoeg is, kunnen ze brandwonden krijgen van asfalt dat tijdens deze omstandigheden in een soort van lavavloer is veranderd waar jij niks van merkt omdat met een laag rubber onder je poten zit.

Hier volgen nog een aantal prenten uit de beeldbank van vrolijke vrimibo-vrouwen. Zij hebben het ook warm. Denk ik. Heb dit niet geverifieerd omdat het te warm is om met een telefoon tegen je kop aan te zitten. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: