NieuwNieuws Beta

Binnenland

‘Advocaten speelden informatie door aan Taghi-bende’

En dat: mag niet. 

Meerdere advocaten van aan Ridouan Taghi gelieerde verdachten hebben geheime informatie gelekt aan diens criminele organisatie. Dat melden het Parool en de Telegraaf op basis van dossiers in het Marengo-proces die ze in handen hebben.

Inhoud van dossiers in een eerdere zaak kwamen in handen van leden van de organisatie van Taghi, terwijl de verdachten ‘in beperking’ zaten en naast hun advocaat met niemand mochten communiceren. Dat blijkt volgens justitie uit beveiligde PGP-gesprekken binnen de Taghi-bende. Advocaten van verschillende kantoren zouden zich schuldig hebben gemaakt.

Het AD meldt dat Khalid Kasem een van de betreffende advocaten is. De gesprekken stammen uit 2015, tijdens het ‘26koper’-onderzoek. De verdachten in die zaak zijn inmiddels veroordeeld voor het vormen van een criminele organisatie dat huurmoorden wilde uitvoeren en banden had met Ridouan T. en de zijne. 

Advocatenkantoor Ficq & Partners reageert fel op de beschuldigingen. Ze zien de stukken en het proces-verbaal als een ‘aanval’ van het OM. “Wij zien een sterk verband met de problemen die zich op dit moment opstapelen rondom de kroongetuige in deze zaak; de bliksem moet worden afgeleid.

“Een goed deel van de door de recherche opgenomen suggesties en conclusies is - voor zover wij kunnen inschatten - ook aantoonbaar onjuist.” Ze wijzen op de chaos rond de vertegenwoordiging van Marengo-kroongetuige Nabil B. In september vorig jaar werd zijn advocaat Derk Wiersum geliquideerd in Amsterdam. 

In het Parool staat een uiteenzetting van wat er in de PGP-gesprekken te lezen viel. De organisatie van Taghi zou bepalen welke advocaten ingehuurd moesten worden en ze bovendien betalen. 

Sport

Tour de France: Adembenemende tijdrit gooit klassement op laatste moment overhoop

Lees verder

FC Emmen verkoopt tijdelijk Easytoys-shirt

Sport

Club haakt slim in op sekswinkel-rel

Lees verder

Hugo de Jonge: Sneltesten vanaf november

Binnenland

Minister optimistisch in Kamerbrief

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Barcelona jaagt op Ajax-verdediger Dest

Lees verder

Progressieve opperrechter VS overleden

Lees verder

'Zorgelijke' veiligheidsregio's komen met eigen coronaregels

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Natuurpark stuurt afval per post terug naar toeristen

Lees verder

Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vlucht zonder bestemming binnen tien minuten uitverkocht

Lees verder

Tesla-bestuurder doet dutje op de snelweg

Lees verder

Duitse voetbalclub houdt afstand: verliest met 37-0

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws