NieuwNieuws Beta

Buitenland

Loekasjenko 'wint' 'verkiezingen'

Eerlijk is anders

De Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko heeft volgens iets wat je een exitpoll zou kunnen noemen bijna tachtig procent van de stemmen behaald bij de presidentsverkiezingen vandaag. 

De laatste dictator van Europa, zoals zijn bijnaam luidt, heeft er schijnbaar alles aan gedaan om nog vijf jaar te kunnen blijven zitten. Loekasjenko had zowaar een tegenstander, het laatste overgebleven lid van de oppositie: Svetlana Tichanovskaja. 

Haar man, Youtuber en activist Siarhei Tsikhanouski, wilde een gooi doen naar het presidentschap. Hij werd in mei gearresteerd alvorens Svetlana de campagne overnam. Haar bijeenkomsten trokken voor Wit-Rusland ongekende mensenmassa’s aan - maar in de exitpoll krijgt ze maar 7% van de stemmen toebedeeld. De Russische journalist Dmitry Navosha deelde een alternatieve exitpoll ‘vanuit de Wit-Russische ambassade in Moskou’, waarin de cijfers omgekeerd zijn: 78,5% voor Tikhanovskaja en slechts 6% voor Loekasjenko. Dat meldt het Russische alternatieve platform Mediazona.

Journalisten uit binnen- en buitenland zijn gearresteerd en sociale media en websites zijn massaal geblokkeerd. Toezicht op de procedures is voor overheid uit den boze. 

Een voorbeeld van het verduisteren van stembiljetten voor de oppositiekandidaat is te zien op een hallucinante video waarin een mevrouw weinig onopvallend een tas met stembiljetten uit een stemlokaal smokkelt via een ladder. Een agent houdt de ladder vast - de scene zou als spotprent niet misstaan. 

De overheid is bang dat de Wit-Russen de ‘uitslag’ niet zullen accepteren. Pleinen rond overheidsgebouwen zijn afgesloten, het leger heeft de wegen rond Minsk bezet en waterkanonnen zijn de stad in gestuurd, schrijft The Guardian. Wit-Rusland lijkt een onrustige nacht tegemoet te gaan. 

Sport

Tour de France: Adembenemende tijdrit gooit klassement op laatste moment overhoop

Lees verder

FC Emmen verkoopt tijdelijk Easytoys-shirt

Sport

Club haakt slim in op sekswinkel-rel

Lees verder

Hugo de Jonge: Sneltesten vanaf november

Binnenland

Minister optimistisch in Kamerbrief

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Barcelona jaagt op Ajax-verdediger Dest

Lees verder

Progressieve opperrechter VS overleden

Lees verder

'Zorgelijke' veiligheidsregio's komen met eigen coronaregels

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Natuurpark stuurt afval per post terug naar toeristen

Lees verder

Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vlucht zonder bestemming binnen tien minuten uitverkocht

Lees verder

Tesla-bestuurder doet dutje op de snelweg

Lees verder

Duitse voetbalclub houdt afstand: verliest met 37-0

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws