NieuwNieuws Beta

Buitenland

Wit-Russische oppositie wijst uitslag af, nieuwe protesten begonnen

Oppositie accepteert 'verkiezingsuitslag' niet

Wit-Rusland zet zich schrap voor een tweede nacht van protesten en politiegeweld nadat oppositieleider Svetlana Tichanovskaja bekend maakte de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen niet te accepteren. 

UPDATE 21:14 - De Minister van Buitenlandse Zaken van Litouwen maakt zich zorgen. Hij probeert Tichanovskaja al de hele middag te bereiken, maar dat lukt niet. Er gaan geruchten dat ze is opgepakt toen ze klacht kwam indienen bij de kiescommissie. Dit artikel gaat verder onder de tweet.

Tichanovskaja sprak in Minsk vandaag over een overwinning voor zichzelf, maar vooral voor de Wit-Russische bevolking. “We hebben onze angst overwonnen, we hebben onze onverschilligheid en apathie voor de politiek overwonnen”, drukte ze verslaggevers en haar supporters in Minsk op het hart. De oppositie deed een oproep richting Loekasjenko: ga met ons in gesprek om een vreedzame machtsoverdracht te regelen. Het is volgens Tichanovskaja en de hare duidelijk dat de meerderheid van de Wit-Russische bevolking achter haar staat. 

Tekst gaat verder na de tweet

Lokale journalisten melden grootschalige verkiezingsfraude, mogelijk gemaakt door het grote gebrek aan onafhankelijk toezicht. Internationale waarnemers en journalisten waren zondag niet toegestaan. De regering ontkent elke vorm van gesjoemel en beschuldigt op haar beurt de oppositie van het bedreigen van burgers en leden van de kiescommissie.

Protesten

Ondertussen zwellen de protesten in Minsk en andere Wit-Russische steden weer aan. Op sociale media is te zoen hoe de bevolking in protestmarsen en al toeterend door de straten trekt. De tactiek van de regering lijkt weinig veranderd: internetkanalen, metrolijnen en wegen worden afgesloten, journalisten en burgers opgepakt. De demonstranten, zonder duidelijke leiding, organiseren zich onder andere via zaken als Telegram en maken zich op voor gewelddadige clashes met de oproerpolitie. 

Sport

Tour de France: Adembenemende tijdrit gooit klassement op laatste moment overhoop

Lees verder

FC Emmen verkoopt tijdelijk Easytoys-shirt

Sport

Club haakt slim in op sekswinkel-rel

Lees verder

Hugo de Jonge: Sneltesten vanaf november

Binnenland

Minister optimistisch in Kamerbrief

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Barcelona jaagt op Ajax-verdediger Dest

Lees verder

Progressieve opperrechter VS overleden

Lees verder

'Zorgelijke' veiligheidsregio's komen met eigen coronaregels

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Natuurpark stuurt afval per post terug naar toeristen

Lees verder

Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vlucht zonder bestemming binnen tien minuten uitverkocht

Lees verder

Tesla-bestuurder doet dutje op de snelweg

Lees verder

Duitse voetbalclub houdt afstand: verliest met 37-0

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws