NieuwNieuws

Tech & Gaming

Insta en Facebook verbieden stereotiepe Zwarte Piet

Foto's en video's met stereotiepe pietermans verboden

Facebook en Instagram gaan foto's en video's met stereotiepe weergaven van Zwarte Piet verwijderen als daar klachten over binnenkomen. Dat hebben de techbedrijven vandaag bekendgemaakt

Pieten zonder de klassieke Zwarte Piet-kenmerken, zoals de roetveegpiet, blijven toegestaan. Volgens de mediaplatforms gaat het om foto's en video's waarbij "duidelijk zwarte schmink of make-up is gebruikt om de kleur van het gezicht donkerder te maken, samen met andere stereotyperende kenmerken zoals een pruik met krullen of grote lippen". 

UItzonderingen

De bedrijven maken een uitzondering voor nieuwsberichten, berichten van tegenstanders van Zwarte Piet en "neutrale" berichten, meldt de NOS.  Al is het niet helemaal bekend wat ze met neutrale berichten bedoelen. Cartoons worden per geval bekeken. Vanwege de gevoeligheid van de Zwarte Piet-discussie zal Facebook de maatregelen in eerste instantie handmatig handhaven en geen algoritmes inzetten. 

Blackface

De nieuwe regels rond Zwarte Piet zijn het gevolg van het nieuwe beleid rond blackface. "Blackface is wereldwijd onderdeel van een doorlopende geschiedenis van dehumanisering en ontzegde burgerrechten", concludeert Facebook. "Facebook vindt het niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. Sinterklaas is een feest voor iedereen. Facebook blijft daarom ook voortdurend in gesprek met belanghebbenden, om een platform te zijn en te blijven voor iedereen."

Joden

De bedrijven richten zich niet alleen op de knecht van Sinterklaas, maar letten voortaan ook extra goed op stereotiepe afbeeldingen van Joden. Het gaat onder meer om "beweringen dat Joden de wereld regeren of de dienst uitmaken in belangrijke instituties wereldwijd". 

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: