NieuwNieuws

Algemeen

Nederlanders massaal besmet met corona na verblijf op Malta

Waar raakten de meeste Nederlanders besmet? Check het in onze landentabel. 

Waar zijn Nederlanders besmet geraakt met het coronavirus? Sinds afgelopen week publiceert het RIVM hier ook informatie over na een verblijf in het buitenland. De meeste Nederlanders werden ziek na een verblijf in populaire vakantielanden Frankrijk en Spanje. Respectievelijk 286 en 248 nieuwe coronagevallen in augustus werden ziek na een verblijf in deze landen. 

Dit zou je 'nieuws' kunnen noemen, maar dit ligt eigenlijk geheel in de lijn der verwachtingen. Dat Duitsland en Turkije op plaats drie en vier staan, zal eveneens weinig wenkbrauwen doen fronzen. Toch mag de nummer vijf wel zeer opmerkelijk genoemd worden. Dat is namelijk het piepkleine Malta waar maar liefst 88 Nederlanders hebben verbleven die in de eerste twee weken van augustus gediagnosticeerd werden met Covid-19. 

Opmerkelijk hieraan is dat het aantal tripjes naar Malta vanuit Nederland vele malen kleiner is dan naar andere vakantielanden. Hiermee wordt een verblijf op Malta, dat qua inwonertal vergelijkbaar met Rotterdam, met zeer veel coronabesmettingen in verband gebracht. 

Deze 88 is hoger dan landen met veel hogere reizigersaantallen vanuit ons land zoals België, Italië, Aruba en Griekenland. In de onderstaande tabel is te zien waar Nederlanders verbleven voor ze bij terugkomst gediagnosticeerd werden met het coronavirus.

Code oranje of code rood?

In steeds meer gebieden is inmiddels reisadvies oranje van kracht. Voor Nederlandse reizigers kwamen hier onlangs nog Ibiza, Brussel, Madrid en Parijs bij. Eerder was het oranje reisadvies al van kracht op onder meer bestemmingen als Barcelona, Zaragoza, Antwerpen en Lissabon. Ook voor Malta geldt sinds vorige week reisadvies oranje. Op het eiland zelf werden vorige week 363 nieuwe besmettingen gemeld, ook flink meer dan eerder.

De rest van Frankrijk en Tsjechië, waar ook relatief veel besmette Nederlanders verbleven, staat nog wel op code geel bij BuZa. Nederland komt overigens zelf ook steeds meer op de oranje lijstjes te staan in het buitenland vanwege de oplopende besmettingscijfers. Onder meer Verenigd Koninkrijk, Finland en de Baltische Staten hebben het reisadvies naar ons land juist onlangs aangescherpt.

De besmettingsgolf op het Zuid-Europese eiland Malta, is ook bij onze zuiderburen opgevallen. België heeft het oranje reisadvies afgelopen weekeinde nog verder opgeschaald naar het strengere code rood waarmee alle reizen worden ontraden. Dit rode reisadvies is eveneens van kracht in Spaans Baskenland en grote delen van Roemenië.

Meer duiding en diepgang over corona in Europa is te lezen via de weekupdate bij Innovation Origins van dezelfde redacteur van dienst. 

Sport

Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman maakt transfer van Nu.nl naar NOS Sport

Lees verder

Na 20 jaar krijgt Australische gratie, vermoordde haar baby's mogelijk toch niet

Algemeen

Nieuw onderzoek: kinderen stierven aan 'genetische aandoening'

Lees verder

Zlatan maakt einde aan imposante carrière: 'Afscheid van voetbal, niet van jullie'

Sport

Oud-Ajacied neemt geëmotioneerd afscheid

Lees verder

Treinchaos Amsterdam lijkt bijna voorbij, Harry Styles-fans slapen in Ziggo Dome

Algemeen

Ook in Jaarbeurs gestrande reizigers opgevangen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Harry Styles-fans dupe van platgelegd treinverkeer rond Amsterdam

Lees verder

Jonge Belgen de straat op, eisen hogere straffen voor dodelijke ontgroening

Lees verder

Bonusquote - 'Ruud Lubbers trok zich dingen aan en leed, Mark Rutte helemaal niet'

Lees verder

Video - Dode bij Ironman-triatlon Hamburg

Lees verder

Video - Ravage en gewonden na straatrace Helmond

Lees verder

Extreemlinks richt veldslag aan in Leipzig

Lees verder

Video - Bewoners in nachtopvang na grote brand Amsterdam

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Klachtenregen om Heineken-posters: modellen lijken te jong

Lees verder

'AI-drone negeert menselijke orders om doel te bereiken'

Lees verder

Gestolen baby-ezel weer herenigd met moeder

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: