NieuwNieuws

Algemeen

Nederlanders massaal besmet met corona na verblijf op Malta

Waar raakten de meeste Nederlanders besmet? Check het in onze landentabel. 

Waar zijn Nederlanders besmet geraakt met het coronavirus? Sinds afgelopen week publiceert het RIVM hier ook informatie over na een verblijf in het buitenland. De meeste Nederlanders werden ziek na een verblijf in populaire vakantielanden Frankrijk en Spanje. Respectievelijk 286 en 248 nieuwe coronagevallen in augustus werden ziek na een verblijf in deze landen. 

Dit zou je 'nieuws' kunnen noemen, maar dit ligt eigenlijk geheel in de lijn der verwachtingen. Dat Duitsland en Turkije op plaats drie en vier staan, zal eveneens weinig wenkbrauwen doen fronzen. Toch mag de nummer vijf wel zeer opmerkelijk genoemd worden. Dat is namelijk het piepkleine Malta waar maar liefst 88 Nederlanders hebben verbleven die in de eerste twee weken van augustus gediagnosticeerd werden met Covid-19. 

Opmerkelijk hieraan is dat het aantal tripjes naar Malta vanuit Nederland vele malen kleiner is dan naar andere vakantielanden. Hiermee wordt een verblijf op Malta, dat qua inwonertal vergelijkbaar met Rotterdam, met zeer veel coronabesmettingen in verband gebracht. 

Deze 88 is hoger dan landen met veel hogere reizigersaantallen vanuit ons land zoals België, Italië, Aruba en Griekenland. In de onderstaande tabel is te zien waar Nederlanders verbleven voor ze bij terugkomst gediagnosticeerd werden met het coronavirus.

Code oranje of code rood?

In steeds meer gebieden is inmiddels reisadvies oranje van kracht. Voor Nederlandse reizigers kwamen hier onlangs nog Ibiza, Brussel, Madrid en Parijs bij. Eerder was het oranje reisadvies al van kracht op onder meer bestemmingen als Barcelona, Zaragoza, Antwerpen en Lissabon. Ook voor Malta geldt sinds vorige week reisadvies oranje. Op het eiland zelf werden vorige week 363 nieuwe besmettingen gemeld, ook flink meer dan eerder.

De rest van Frankrijk en Tsjechië, waar ook relatief veel besmette Nederlanders verbleven, staat nog wel op code geel bij BuZa. Nederland komt overigens zelf ook steeds meer op de oranje lijstjes te staan in het buitenland vanwege de oplopende besmettingscijfers. Onder meer Verenigd Koninkrijk, Finland en de Baltische Staten hebben het reisadvies naar ons land juist onlangs aangescherpt.

De besmettingsgolf op het Zuid-Europese eiland Malta, is ook bij onze zuiderburen opgevallen. België heeft het oranje reisadvies afgelopen weekeinde nog verder opgeschaald naar het strengere code rood waarmee alle reizen worden ontraden. Dit rode reisadvies is eveneens van kracht in Spaans Baskenland en grote delen van Roemenië.

Meer duiding en diepgang over corona in Europa is te lezen via de weekupdate bij Innovation Origins van dezelfde redacteur van dienst. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: