NieuwNieuws

Binnenland

Verdwaalde kater Una uit Schotland duikt op in Naaldwijk

Hoe belandde een Schotse raskat met Russische roots en een Poolse chip in het Westland? 

Bij een McDonald's in de buurt van Naaldwijk dook drie weken geleden ineens een verdwaalde vreemdeling op. Het was een prachtige blauwgrijze raskat die overduidelijk ergens anders thuishoorde dan in 'the middle of nowhere'. Aan de vrijwilligers van Team Dierenacties Westland de taak om dit schuwe beestje te vangen, maar dit bleek makkelijker gezegd dan gedaan. Hij vluchtte telkens weg als iemand te dichtbij kwam.

Het mysterieuze en elegante poezenbeest dook in de weken meerdere malen op in de buurt, weet Omroep West die met vrijwilligster Gitta Zwijnenberg sprak over de zaak. Een oudere dame uit Naaldwijk zag het voor haar onbekende dier tot drie keer toe opduiken in haar tuin. Voor deze kattendeskundige op leeftijd, die claimde alle katten uit de buurt te kennen, was deze grijze gestalte eveneens volledig onbekend. Hierop schakelde ze Team Dierenacties Westland.

Aangezien lief lokken met brokjes een aantal weken geleden ook niet werkte, werd zwaarder geschut ingezet: vangkooien. Dit ging ook mis bij de eerste poging, het lukte de kat op een of andere manier om het voer uit de kooi op te eten zonder dat hij zichzelf klemzette. Woensdagochtend lukte hem dit geen tweede keer. De kooi klapte dicht zodat de Dierenbescherming zich over hem konden ontfermen.

Toch werden zij niet veel wijzer toen ze de chip van de kat raadpleegden. Dit bleek namelijk een Poolse chip te zijn die niet werkt in de Nederlandse systemen. Uiteindelijk lukte het Zwijnenberg met de hulp van een Poolse jongen om contact te krijgen met een dierenarts uit dat land die op zijn beurt eveneens stomverbaasd reageerde. 

Una op het opvangadres /Faye Jaël van Helden, Facebook

Schot in de zaak!

De Blauwe Rus bleek naar de naam Una te luisteren, maar hoorde helemaal niet in Nederland - of Polen -  te zijn. Hij stond namelijk ingeschreven op een adres in Schotland.

Hoe komt een Schotse kat met Russische roots en een Poolse chip in het Westland terecht? Met de veerpont, zo bleek. Het verlossende antwoord kwam van de baasjes die afgelopen zomer van Polen naar Schotland waren verhuisd. Om daar te komen, hadden ze een ferry geboekt van Rotterdam naar Hull. Aan boord van het pont ging het mis toen hun kat ontsnapte uit zijn reiskoffer en spoorloos verdween.

Een zoektocht op de boot en in de buurt heeft de radeloze eigenaren niets opgeleverd. Ondertussen zette het avontuurlijke beestje zelf voet aan wal in Nederland. Vanuit Rotterdam is hij op een of andere manier in het Westland beland waar hij enkele weken rondzwierf. "Ze waren drie weken in alle staten en hebben alleen maar gehuild omdat ze Una kwijt waren", aldus de vindster.

Het telefoontje met goed nieuws vanuit Nederland werd met luid gejuich ontvangen. Zaterdagochtend wordt de reislustige Una herenigd met zijn opgeluchte eigenaren. Dit zou zonder de tomeloze inzet van Zwijnenberg nooit gelukt zijn. Tegen Omroep West laat ze weten dat ze om dit soort zaken vrijwilliger is geworden Dierenbescherming.

"De blijdschap als je beestje en baasje kunt herenigen, daar doe je het allemaal voor", concludeert ze bij Omroep West. De baasjes van Una zullen dit weekeinde vermoedelijk een extra slot op de reismand zetten tijdens de ferry-trip over de Noordzee.

Correctie 17.05 uur: In een eerdere versie van dit artikel werd gesproken over een 'Bengaalse' kat. Dit was feitelijk onjuist. Gezien de uiterlijke kenmerken zoals het slanke postuur en de wigvormige kop, is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vast te stellen dat de kat uit dit verhaal een Blauwe Rus betreft. Bengalen hebben een kenmerkende cyperse vacht, rondere kop en een compactere lichaamsbouw. 

The Times: Olympische Spelen gaan niet door. Japan: welles

Sport

Onduidelijk of Spelen doorgaan

Lees verder

Marianne Zwagerman: Je weet nooit wat er in zo'n waterkanon zit (factcheck: stelling = onwaar)

Show

Diwaterstofmonoxide

Lees verder

James Bond-film voor de derde keer uitgesteld

Glamorama

Lege bioscoopzalen door corona was Bondfilmproducenten te bont

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Advies van overheid zorgt voor verbazing: 'dans en spring op je plek'

Lees verder

NOS doet aangifte na filmpje waarin journalisten worden bedreigd

Lees verder

Enschede stuurt tientallen 'vrijheidsdemonstranten' naar huis

Lees verder

Flat ontruimd in Amsterdam wegens gaslek

Lees verder

Cancel culture: geen grote evenementen in Drenthe voor 1 juni

Lees verder

KLM krijgt geen uitzondering van dubbele sneltestplicht

Lees verder

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 21 januari

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lerares (33) ontkent seks met leerling (15): Ik ben te klein voor dat standje

Lees verder

Illegale rave blijkt bejaarden in rij voor coronaprik

Lees verder

Tiger King verwacht presidentieel pardon, heeft limousine al klaarstaan

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: