NieuwNieuws

Algemeen

Belgische politietopman stapt op na beelden fatale arrestatie

Agenten maakten grapjes en een hitlergroet

De tweede man binnen de Belgische federale politie, dat onder andere de luchtvaartpolitie omvat, stapt tijdelijk op naar aanleiding van de dood van een Slowaakse man in een politiecel op het vliegveld van Charleroi. Beelden van zijn fatale arrestatie, waarin onder andere te zien is hoe agenten op zijn rug klimmen en de hitlergroet brengen, kwamen woensdag naar buiten

Topman André Desenfants, met onder zich afdelingen als luchtvaart- en spoorwegpolitie, kondigde vandaag zijn tijdelijke aftreden aan tot het onderzoek naar de zaak is afgerond. Dat duurt intussen al ruim twee jaar. Desenfants zegt in een persconferentie nooit op de hoogte te zijn geweest van het voorval, en de beelden net als de rest van de wereld gisteren voor het eerst te hebben gezien. Zodra hij op de hoogte was besloot hij te laten onderzoeken hoe het zo stil kon blijven rond de zaak en waar die hitlergroet op sloeg. Ontslag is anders: het gaat om een ‘tijdelijke stap terug.’ “Ik heb geen fouten gemaakt”, zei Desenfants tijdens zijn persconferentie.

Hardhandige arrestatie

Een 38-jarige man uit Slowakije, Jozef Chovanec, wilde begin 2018 naar zijn thuisland vliegen toen hij opgepakt werd op het vliegveld van Charleroi. Hij zag er volgens de politie nerveus uit en kon zijn boardingpass niet laten zien. In de cel op het vliegveld begon de man zichzelf ’s nachts te verwonden door zijn hoofd tegen de deur te slaan. Op de camerabeelden uit de cel, die na twee jaar door zijn vrouw aan de pers zijn doorgespeeld, is te zien hoe agenten een paar minuten later de cel in stormden. De Slowaak verzette zich kort en werd geboeid op het bed gelegd. Ook zijn enkels werden vastgebonden, er werd een laken over zijn hoofd getrokken en later ging er een agent met zijn volle gewicht op hem zitten. Na twintig minuten werd Chovanec nog altijd stevig tegen het bed gehouden. De agenten zien er ondertussen ontspannen en bijna joviaal uit. Er werden grapjes gemaakt en gedanst. Tot overmaat van ramp maakte een van hen een hitlergroet richting de gang van het complex. Nog een kwartier later kreeg het slachtoffer een kalmeringsmiddel toegediend en kwam men erachter dat hij geen hartslag meer had. Hij werd gereanimeerd, maar overleed de volgende dag alsnog in het ziekenhuis.

In en buiten België is geschokt gereageerd op de bewakingsbeelden. Minister van Binnenlandse Zaken De Crem noemde het voorval “buiten alle proportie.” Chovanecs vrouw, Henrieta Chovancová, heeft de beelden naar buiten gebracht en diende eerder een klacht in bij de politie van Charleroi. Ze vindt dat het onderzoek naar de dood van haar man te lang duurt. 

Politiek

Negen prangende vragen van Martin Bosma (PVV) over Shula Rijxman (NPO66)

Lees verder

Politiek

Collegewatch - Vrouwen aan de macht in Utrecht, omstreden Jos van Rey terug in Roermond

Lees verder

Wachtgeldwatch - Driekwart oud-ministers Rutte III heeft geen werk

Politiek

'Werkgevers weten niet wat een minister doet of kan'

Lees verder

Leclerc crasht NIET in FP1 #MonacoGP

Sport

Sterker nog: hij is de snelste

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Politie ontdekt overval nadat eigen spullen gevonden worden

Lees verder

Vacature: school op bijna verlaten Schots eiland zoekt docent

Lees verder

Raadslid vergeet videovergadering op mute te zetten voor het schelden

Lees verder

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Lees verder

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bakstenen met verdachte inhoud: politie vindt 100 pallets met drugsstenen

Lees verder

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: