NieuwNieuws

Buitenland

Vlaamse minister pleit voor 'staatsgreep' als formatie uitblijft

De Vlaamse minister Hilde Crevits is de federale formatiezorgen meer dan beu

Na langer dan een jaar onderhandelen, lukt het de federale regering van België nog steeds niet om een coalitie te sluiten. Onderhandelingen lopen telkens vast en ondertussen heeft het land tijdens de coronacrisis nog steeds geen nationaal parlement.

Ten tijden van historische pandemieperikelen, een ongekende economische crisis en nieuwe normaals in het vooruitzicht, is dit niet bepaald een gunstige situatie voor de Belgische federatie. Maar omdat België op een vrij geschifte complexe manier wordt bestuurd, zijn er gelukkig nog een vijftal andere regeringen actief in het 'land' in de vorm van gewesten en gemeenschappen.

Minister Hilde Crevits van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw van het Vlaamse gewest is er na al die tijd wel klaar mee. Zij wil voor eens en altijd orde in de slepende staatsrechtelijke soap die België heet. Tegen de Vlaamse pers is ze duidelijk, "Is er na zes maanden geen federale regering? Dan nemen de deelstaten de macht over!"

Het uitblijven van een coalitieakkoord wordt door Crevits gezien als een zware systeemfout. Volgens haar moet er in het fundament gesleuteld worden van de Belgische staatsinrichting omdat het land op deze manier in de huidige vorm onbestuurbaar dreigt te worden.

Gedecentraliseerde federatie met confederale elementen

Als het de federale politici in Brussel niet lukt om binnen een half jaar tot een akkoord te komen dan zouden de Franstalige en Vlaamse gemeenschap - niet te verwarren met het Vlaamse en Waalse gewest - een regering van nationale eenheid moeten vormen.

Volgens de CD&V-minister zijn haar federale collega's nog te veel bezig met hun campagne en te weinig met het nationale belang. Van een volledige scheiding van het land is ze overigens geen fan en ze is ondanks haar voorstel optimistisch over de toekomst.

"Ik geloof dat een meerderheid het land nog steeds wil redden. België opsplitsen zal geen problemen oplossen. Dan wordt de status van Brussel een nieuw probleem," aldus Crevits die meent dat haar landgenoten ook juist trots kunnen zijn op hun typische Belgische stijl van staatsinrichting waarbij de federatie, drie gewesten en drie gemeenschappen allemaal een beetje beslissen beslissen en langs elkaar heen werken.

De kans is klein dat het voorstel van Crevits werkelijkheid wordt. Hiervoor is namelijk een grondwetswijziging nodig. En dit gaat niet zonder de steun van minstens tweederde meerderheid in zowel het parlement als de senaat die vermoedelijk niet heel enthousiast zullen worden van een voorstel dat hun eigen macht inperkt.

Hoe zit België staatsrechtelijk ook alweer precies in elkaar? Ja... Hieronder is een uitlegvideo die uitkomst biedt. 

Obama, Bush en Clinton willen zich voor camera laten vaccineren

Buitenland

Willen zo bewijzen dat vaccin veilig is

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Van Bronckhorst stopt in China en komt naar Nederland

Lees verder

Duizenden diagnoses gemist door corona

Lees verder

Singapore staat als eerste verkoop van kweekkip toe

Lees verder

Adolf Hitler ingezworen in Namibië

Lees verder

Kaag blokkeert moties die import Oeigoerenkleding tegengaan

Lees verder

Cliff Richard leert een hoop dankzij lockdown

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vluchtende verdachte belandt tot z'n nek in de shit

Lees verder

Jongen krijgt rijles van vriend, ramt pui Burger King

Lees verder

Verdwijning Utah-monoliet was mensenwerk

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: