NieuwNieuws

Algemeen

Vlaamse minister pleit voor 'staatsgreep' als formatie uitblijft

De Vlaamse minister Hilde Crevits is de federale formatiezorgen meer dan beu

Na langer dan een jaar onderhandelen, lukt het de federale regering van België nog steeds niet om een coalitie te sluiten. Onderhandelingen lopen telkens vast en ondertussen heeft het land tijdens de coronacrisis nog steeds geen nationaal parlement.

Ten tijden van historische pandemieperikelen, een ongekende economische crisis en nieuwe normaals in het vooruitzicht, is dit niet bepaald een gunstige situatie voor de Belgische federatie. Maar omdat België op een vrij geschifte complexe manier wordt bestuurd, zijn er gelukkig nog een vijftal andere regeringen actief in het 'land' in de vorm van gewesten en gemeenschappen.

Minister Hilde Crevits van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw van het Vlaamse gewest is er na al die tijd wel klaar mee. Zij wil voor eens en altijd orde in de slepende staatsrechtelijke soap die België heet. Tegen de Vlaamse pers is ze duidelijk, "Is er na zes maanden geen federale regering? Dan nemen de deelstaten de macht over!"

Het uitblijven van een coalitieakkoord wordt door Crevits gezien als een zware systeemfout. Volgens haar moet er in het fundament gesleuteld worden van de Belgische staatsinrichting omdat het land op deze manier in de huidige vorm onbestuurbaar dreigt te worden.

Gedecentraliseerde federatie met confederale elementen

Als het de federale politici in Brussel niet lukt om binnen een half jaar tot een akkoord te komen dan zouden de Franstalige en Vlaamse gemeenschap - niet te verwarren met het Vlaamse en Waalse gewest - een regering van nationale eenheid moeten vormen.

Volgens de CD&V-minister zijn haar federale collega's nog te veel bezig met hun campagne en te weinig met het nationale belang. Van een volledige scheiding van het land is ze overigens geen fan en ze is ondanks haar voorstel optimistisch over de toekomst.

"Ik geloof dat een meerderheid het land nog steeds wil redden. België opsplitsen zal geen problemen oplossen. Dan wordt de status van Brussel een nieuw probleem," aldus Crevits die meent dat haar landgenoten ook juist trots kunnen zijn op hun typische Belgische stijl van staatsinrichting waarbij de federatie, drie gewesten en drie gemeenschappen allemaal een beetje beslissen beslissen en langs elkaar heen werken.

De kans is klein dat het voorstel van Crevits werkelijkheid wordt. Hiervoor is namelijk een grondwetswijziging nodig. En dit gaat niet zonder de steun van minstens tweederde meerderheid in zowel het parlement als de senaat die vermoedelijk niet heel enthousiast zullen worden van een voorstel dat hun eigen macht inperkt.

Hoe zit België staatsrechtelijk ook alweer precies in elkaar? Ja... Hieronder is een uitlegvideo die uitkomst biedt. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: