NieuwNieuws

Sport

AZ plaatst zich na machtig slotoffensief voor derde CL-voorronde

De Alkmaarders trokken de match naar zich toe met twee doelpunten na de 90 minuten

Feest in Alkmaar nadat het AZ is gelukt om zich te plaatsen voor de derde voorronde van de Champions League. De Eredivisieploeg moest hiervoor afrekenen met het Viktoria Plzen, de nummer twee uit de Tsjechische competitie.

Lang leek het erop dat AZ zich beter kon gaan focussen op de voorbereidingen van de Eredivisie. De Tsjechen stonden lange tijd met een doelpunt verschil voor. Niemand in Alkmaar kon zich tijdens de reguliere speeltijd voorstellen dat de eindstand uiteindelijk 3-1 zou worden in het voordeel van de thuisploeg.

Toch bleek de ploeg van trainer Arne Slot een zinderende finale in de schoenen te hebben. Dit begon in de laatste minuut van de blessuretijd toen Ferdy Druif een strafschop binnen de touwen knalde. Hiermee werd de verlening tegen de taaie Tsjechen afgedwongen.

In deze verlenging ontpopte invaller Albert Gudmundsson zich tot de pinchhitter die de trekker definitief overhaalde. Hij zette zijn ploeg in de 98ste minuut op voorsprong en verdubbelde de marge 20 minuten later door in de 118de minuut nogmaals raak te knallen.

Champions League of Europa League?

Lange tijd zag het er niet naar uit dat er in Alkmaar vanavond iets te vieren zou zijn. De ploeg speelde een zeer moeizame wedstrijd waarbij het spel veel te wensen over liet. Toen de Tsjechen ook nog op voorsprong kwamen na een schot van afstand door David Limberský, zagen weinigen nog hoop op een goede afloop.

Met de winst op de Tsjechen is AZ in elk geval in de eerste seizoenshelft verzekerd van Europees voetbal. Zelfs bij een verlies in de volgende voorronde van de Champions League, is de groepsfase van de Europa League een feit.

De route naar het grootste Europese voetbaltoernooi is nog een behoorlijk lastige voor AZ. Ze moeten nog een derde voorronde afwerken waarbij ze geloot kunnen worden aan teams als Benfica en Dynamo Kiev om vervolgens nog een play off ronde af te werken. Indien al deze wedstrijden gewonnen worden, is Nederland met twee ploegen vertegenwoordigd op het belangrijkste internationale voetbaltoernooi voor clubs.