NieuwNieuws Beta

Tech & Gaming

Apple's Fortniteban dupeert óók jonge gamers uit Nederland

Geen reden voor aanpasbare voorgeprogrammeerde vreugdedansjes bij de jonge spelertjes...

Een hoogoplopend conflict over microtransacties tussen Apple en Epic Games heeft ertoe geleid dat de Amerikaanse techreus de populaire game Fortnite uit de Appstore heeft verwijderd. Hierdoor wordt het voor bezitters van apparatuur met een appel erop knap lastiger om de battle royale-game het schietspel nog langer te spelen.

De Fortnite-ban heeft over de hele wereld voor een schokgolf en verdrietige gezichtjes gezorgd. Vele jonge fans zijn onderhand radeloos. Een van hen is de 6-jarige R., aldus zijn moeder die kennelijk niet weet dat de minimumleeftijd van het spel twaalf jaa is. Toen haar larfje het trieste nieuws hoorde, zakte hij snikkend door zijn knieën, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Haar kleine is helemaal verslaafd aan de kleurige battle royale-game waar je met tientallen andere bontgekleurde personages op een map gedropt wordt om al je tegenstanders een kopje kleiner te maken. Ben jij de laatste in leven? Dan ben jij de grote winnaar van het potje.

Het conflict zorgt bij jonge gedupeerde bij RTL niet bepaald tot feestelijke voorgeprogrammeerde vreugdedansjes. Sterker nog: "De tranen rolden over z'n wangen", vertelt de moeder van het slachtoffer die haar zoetje zelfs een eigen iPhone cadeau gaf omdat hij zo dol was op de game.

Geld is het enige dat telt?

Fortnite werkt met zogenaamde seizoenspassen voor tijdelijke toegang tot de game. Hierdoor dient er een update geïnstalleerd te worden voor je verder kunt spelen. Deze update heeft Apple onmogelijk gemaakt omdat Epic Games weigert om hun eigen interne DLC-toko op te doeken.

De Epic Game biedt in deze store onder meer roze konijnenpakken, eenhoorn-pikhouwelen, deltavliegers in de vorm van een draak en dansmoves zoals Epic Sax Guy of een dab aan waardoor de spelers hun personage helemaal naar eigen voorkeur kunnen samenstellen tegen een meerprijs die fors in de papieren kan lopen.

Nou vindt Apple zulke handelspraktijken gericht op minderjarigen op zichzelf wel prima. Maar niet als het buiten hun eigen kanalen gebeurt. Iedere financiële (micro)transactie dient via de virtuele toonbank van de Appstore te verlopen. Dit om de kwaliteit van de koopwaren voor de klant te garanderen hun torenhoge afdrachtpercentage van 30% bij de ontwikkelaar in rekening te brengen.

Epic Games pikte dit niet en lanceerde in het belang van de Fortnite-fans om minder af te dragen aan Apple en meer geld binnen te harken de hashtag #Freefortnite om extra druk op de ketel te zetten. Apple lijkt hier echter niet erg van onder de indruk te zijn en is niet van plan om van de algemene voorwaarden af te wijken. Het nieuwe seizoen van Fortnite is op alle andere gameplatformen vanaf gisteren te spelen.

Life hack je helemaal gek!

Kunnen alle Nederlandse appelwangetjes nu geen Fortnite meer spelen? Dat is niet helemaal juist. Op PC's, Android-toestellen en consoles van Nintendo, Sony of Microsoft is het nieuwe seizoen nog gewoon te spelen. Hoewel dit voor fanatieke Apple-fans natuurlijk vloeken in de kerk is, zijn er nog een aantal loopholes.

Zelfs het handjevol Macgebruikers  dat per se wil gamen op hun Macbook of iMac kunnen de blokkade gewoon omzeilen door het programma Bootcamp te gebruiken waardoor je hem in een Windowsbak omtovert. Dit programma zit standaard op elk MacOSX-systeem geïnstalleerd.

Met een iPhone heb je voor alsnog wel pech. Tenzij je graag je garantie kwijt wil door het toestel te jailbreaken bij zo'n belwinkel met van die hele ruime openingstijden. Meer details over de slepende soap tussen de verongelijkte gameontwikkelaar Epic en het machtige Apple is in de onderstaande uitlegvideo te zien.

Apple boekte in het afgelopen jaar een winst van 22,2 miljard dollar. Voor Epic Games bleek Fortnite een ware cashcow. Het bedrijf heeft in de voorbije jaren 1,8 miljard dollar met de populaire schietgame verdiend. Wil je nog meer informatie over de Fortnitesoap tussen Apple en Epic, bekijk dan de onderstaande uitlegvideo. 

VIDEO - Formule 2-race gestaakt na zware crash

Sport

Brandende bolide en gesloopte bandenstapels

Lees verder

Afrojack getrouwd met Lamborghini

Glamorama

Dj geeft jawoord aan het Italiaanse Comomeer 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Londen: Opstootjes met politie bij massaal protest tegen coronaregels

Lees verder

OMG! Bachelorette Gaby Blaaser date weer, maar met wie?

Lees verder

Kersverse DENK-leider Azarkan hoopt op zes zetels

Lees verder

Johan Derksen vond het tv-optreden van Famke Louise onverantwoord

Lees verder

Reusachtige rat veroorzaakt overstroming van riool in Mexico

Lees verder

82 kilo cocaïne en 1,5 miljoen euro in verborgen ruimte van auto aangetroffen

Lees verder

Max Verstappen pakt P2 in kwalificatie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WTF? Politie vindt condoomrecyclingsbedrijf

Lees verder

Zak geld in geheime opslag Pablo Escobar gevonden

Lees verder

Topbaan beschikbaar: Reis door Amerika en drink bier

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws