NieuwNieuws

Algemeen

RIVM: 'Aantal coronabesmettingen in Nederland fors gestegen'

Benieuwd naar de cijfers bij jou in de buurt? Check dan de interactieve gemeentetabel.

Het aantal meldingen van coronapatiënten zit sinds september is begonnen flink in de lift. In totaal testten in de voorbije week 5.427 Nederlanders positief op het virus en dit is bijna 2.000 meer dan in de afgelopen week. De stijging is in het hele land merkbaar, maar is in de provincies Noord- en Zuid-Holland het grootst. Dit maakte het RIVM bekend in hun wekelijkse update.

De meeste virustransmissies vonden plaats in de huiselijke kring en onder jongeren tussen de 20 en 24 jaar oud. Het aantal besmettingen op scholen, die sinds een aantal weken weer zijn begonnen aan het nieuwe schooljaar, valt voor alsnog mee. Bij de clusters die in kaart zijn gebracht door de gezondheidsautoriteit gaat het in de meeste gevallen om volwassenen die andere volwassenen hebben aangestoken. 

Het aantal positieve tests was in de voorbije week 2,8 procent. Dit is 0,6 procentpunt meer dan vorige week. De WHO hanteert een kritieke norm van 3 procent. Indien er in een land meer dan dit percentage van de test positief is, kan dit duiden op te weinig testcapaciteit. Nederland zat daar vorige week nog 0,2 procentpunt onder.

Delft lijkt van de steden de grootste nieuwe coronahaard te zijn. Hier steeg het aantal nieuwe besmettingen per hoofd van de bevolking met 110 stuks, goed voor een toename van 106,1 per 100.000 inwoners. Ook Amsterdam en Den Haag zitten weer in de lift. Het kleine Ouder-Amstel noteerde relatief de meeste nieuwe besmettingen, maar dit is gezien het kleine inwonertal met zestien stuks in totaal vrij gauw het geval. 

Benieuwd naar de cijfers uit jouw gemeente? Check dan de onderstaande tabel.

Corona in Europa

Omdat het aantal besmette Nederlanders dat in de voorbije twee weken in Griekenland verbleef met 82 stuks vrij fors is, verscherpte het BuZa het reisadvies naar het land van code geel naar oranje. Ook na een verblijf in Turkije, Frankrijk en Spanje kwamen veel Nederlanders besmet terug. Deze landen stonden echter al langer op het reisadvies oranje.

De toename van de besmettingen in Nederland past in het Europese patroon waarbij ook meer gevallen gemeld werden. In eigenlijk elk land op het continent was een toename merkbaar in de voorbije week. Vooral in Spanje en Frankrijk gaat het hard op dit moment.

Het aantal ziekenhuisopnames is tot dusver nog niet zorgwekkend. Het aantal nieuwe opnames zat op 19 en dit kunnen de ziekenhuizen in Nederland voor alsnog prima handelen. Het aantal overledenen dat er door het RIVM geregistreerd werden kwam uit op zeventien, dit is zes minder dan in de week ervoor.

Spaak in het wiel bij wielerbond: politie hard op de rem, wedstrijden afgeblazen

Sport

Politie trekt motoragenten terug, KNWU is 'overrompeld'

Lees verder

Daily Mail op het hackblok: celebs klagen krant aan voor afluisteren en corruptie

Glamorama

Sterrenleger onder leiding van prins Harry

Lees verder

Meer NieuwNieuws

PSV-perschef en oud-journalist Thijs Slegers (46) overleden

Lees verder

Hervormingen Israël zwaar onder druk, Netanyahu in impasse met coalitie

Lees verder

Treinrukker is er gloeiend bij: wijkagent herkent 31-jarige veelpleger direct

Lees verder

Wim de Bie overleden op 83-jarige leeftijd

Lees verder

Vandalen nemen tientallen wagens onder handen bij autofeest Assen

Lees verder

Detectives Agatha Christie onder vergrootglas: ook Hercule Poirot gezuiverd

Lees verder

Rotterdammer (31) op klaarlichte dag doodgeschoten

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Man betrapt inbrekers tijdens 's nachts voeden van baby

Lees verder

Rapper gebruikt beelden huiszoeking in videoclip

Lees verder

Vrouwen met veel jongere man hebben gelukkigere relaties

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: