NieuwNieuws

Algemeen

Oostenrijkers ontvangen per abuis corona-uitkering van VS

Geeft Trump zomaar geld weg?

Honderden Oostenrijkers keken raar op hun neus toen ze afgelopen week de post doornamen. Er zat namelijk een geldcheque bij te waarde van rond de 1.000 euro uit de Verenigde Staten. De poststukken waren eigenlijk bedoeld als corona-uitkering voor Amerikanen maar zijn door een administratieve fout verscheept naar Europa.

Een van de ontvangers luistert naar de naam Manfred Barnreiner. De 73-jarige inwoner van Linz kreeg een check die door niemand minder dan Donald Trump was ondertekend onder het mom van 'economische tegemoetkoming'. En toen hij naar de bank ging om de cheque te laten verzilveren kreeg hij het geld drie dagen later nog op zijn rekening gestort ook.

Barnreiner weet niet waarom hij het gratis geld ontving of hoe hij in aanmerking komt voor de Amerikaanse tegemoetkoming. De federale regering geeft sinds afgelopen voorjaar een toelage aan inwoners die 'gedupeerd zijn door de economische misere vanwege de pandemie', meldt Politico.

De Oostenrijker meent dat zijn gegevens wel ooit geregistreerd zijn in het land. Hij heeft in de jaren '60 een aantal jaar als ober gewerkt in New Jersey en ontvangt hiervoor nog steeds een aantal euro's pensioen in de maand. Toch blijft hij het opmerkelijk vinden dat ook zijn vrouw zo'n cheque voor gratis geld ontving.

via GIPHY

Gratis geld voor iedereen!

Volgens een Oostenrijkse bankmanager is het goede nieuws met Trump's naam eronder te wijten aan een administratieve fout. De cheques zijn over het algemeen altijd te linken aan een belastingverplichting aan de Verenigde Staten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om mensen die een aantal jaar in het land werkzaam waren of hun partners. Hiervoor was niet eens altijd een vaste aanstelling nodig.

Ook vanuit Canada, India, Nigeria en Zuid-Korea zijn berichten gekomen over mensen die zomaar 1.200 dollar uit hun brievenbus visten, ook hier was het meestal te linken aan een werkhistorie of voormalige belastingsplicht in de VS.

Mogen ze het geld houden? Waarschijnlijk wel. Maar Paul Kaiser van de Linz Raiffeisen bank sluit niet uit dat er een iets minder vriendelijk briefje wordt nagezonden, maar denkt dat de kans op een officiële terugvordering klein is.

Barnreiner is in elk geval niet van plan om het geld terug te geven. Hij wil op vakantie te gaan naar de Verenigde Staten als de coronaregels versoepeld zijn. Allicht dat op deze manier het geld toch nog via een omweg in de Amerikaanse economie gepompt wordt.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: