NieuwNieuws Beta

Buitenland

Oostenrijkers ontvangen per abuis corona-uitkering van VS

Geeft Trump zomaar geld weg?

Honderden Oostenrijkers keken raar op hun neus toen ze afgelopen week de post doornamen. Er zat namelijk een geldcheque bij te waarde van rond de 1.000 euro uit de Verenigde Staten. De poststukken waren eigenlijk bedoeld als corona-uitkering voor Amerikanen maar zijn door een administratieve fout verscheept naar Europa.

Een van de ontvangers luistert naar de naam Manfred Barnreiner. De 73-jarige inwoner van Linz kreeg een check die door niemand minder dan Donald Trump was ondertekend onder het mom van 'economische tegemoetkoming'. En toen hij naar de bank ging om de cheque te laten verzilveren kreeg hij het geld drie dagen later nog op zijn rekening gestort ook.

Barnreiner weet niet waarom hij het gratis geld ontving of hoe hij in aanmerking komt voor de Amerikaanse tegemoetkoming. De federale regering geeft sinds afgelopen voorjaar een toelage aan inwoners die 'gedupeerd zijn door de economische misere vanwege de pandemie', meldt Politico.

De Oostenrijker meent dat zijn gegevens wel ooit geregistreerd zijn in het land. Hij heeft in de jaren '60 een aantal jaar als ober gewerkt in New Jersey en ontvangt hiervoor nog steeds een aantal euro's pensioen in de maand. Toch blijft hij het opmerkelijk vinden dat ook zijn vrouw zo'n cheque voor gratis geld ontving.

via GIPHY

Gratis geld voor iedereen!

Volgens een Oostenrijkse bankmanager is het goede nieuws met Trump's naam eronder te wijten aan een administratieve fout. De cheques zijn over het algemeen altijd te linken aan een belastingverplichting aan de Verenigde Staten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om mensen die een aantal jaar in het land werkzaam waren of hun partners. Hiervoor was niet eens altijd een vaste aanstelling nodig.

Ook vanuit Canada, India, Nigeria en Zuid-Korea zijn berichten gekomen over mensen die zomaar 1.200 dollar uit hun brievenbus visten, ook hier was het meestal te linken aan een werkhistorie of voormalige belastingsplicht in de VS.

Mogen ze het geld houden? Waarschijnlijk wel. Maar Paul Kaiser van de Linz Raiffeisen bank sluit niet uit dat er een iets minder vriendelijk briefje wordt nagezonden, maar denkt dat de kans op een officiële terugvordering klein is.

Barnreiner is in elk geval niet van plan om het geld terug te geven. Hij wil op vakantie te gaan naar de Verenigde Staten als de coronaregels versoepeld zijn. Allicht dat op deze manier het geld toch nog via een omweg in de Amerikaanse economie gepompt wordt.

Nederlander Nick Catsburg wint 24 uur van Nürburgring

Sport

Chaotische race geteisterd door regen

Lees verder

Max verzilvert tweede plek op Sochi, Bottas wint

Sport

Hamilton onschadelijk gemaakt door 10 seconden straf

Lees verder

Gevechten tussen Azerbeidzjan en Armenië uitgebroken

Buitenland

Beschuldigingen over en weer 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Formule 1 past regels aan na Hamiltons BLM-protest

Lees verder

VIDEO - Formule 2-race gestaakt na zware crash

Lees verder

Automobilist rijdt in op cafébezoekers

Lees verder

Londen: Opstootjes met politie bij massaal protest tegen coronaregels

Lees verder

OMG! Bachelorette Gaby Blaaser date weer, maar met wie?

Lees verder

Kersverse DENK-leider Azarkan hoopt op zes zetels

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Video - Magawa de dappere mijnenveger ontvangt medaille

Lees verder

WTF? Politie vindt condoomrecyclingsbedrijf

Lees verder

Zak geld in geheime opslag Pablo Escobar gevonden

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws