NieuwNieuws

Algemeen

Laos geeft beheer stroomnet uit handen om China te betalen

Transformeert China het kleine Laos in een marionettenstaat?

Het kleine Laos heeft steeds minder te vertellen over hun eigen land. Buurland China krijgt hier steeds meer voet aan de grond omdat de Laotiaanse regering hen een hoop geld schuldig is. De Laotianen bouwden in de voorbije jaren een hypermoderne hogesnelheidslijn, waterkrachtcentrales en nieuw elektriciteitsnet in 'samenwerking' met de Chinezen. 

Dit doen ze wel vaker. China leent veel geld uit, heel veel. Sterker nog: het vormt een wezenlijk onderdeel van hun buitenlandbeleid. Door landen meer en meer afhankelijk te maken van Chinees geld, krijgen ze langzaam maar zeker steeds meer te vertellen. De een ziet het als ontwikkelingshulp aan armere landen, de ander beschouwt het als moderne kolonisatie of 'debt-trap'.

2020 is ook voor Laos geen al te best jaar op economisch gebied. Hoewel het land nauwelijks coronabesmettingen kent, blijven de duizenden toeristen die het land normaliter bezoeken weg. Om het gat in de begroting te kunnen dichten moet geld geleend worden. Inmiddels is de schuldenberg zo enorm opgelopen dat ze steeds meer afhankelijk worden van 'investeringen' van hun gulle grote buur.

Betalen of inleveren

Laos heeft ambitieuze toekomstplannen. Ze willen de 'batterij van Oost-Azië worden. Maar hiervoor is geld nodig, aangezien ze bij China voor een vrij gunstig rentetarief kunnen lenen, wordt hier dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Dit is met eigen middelen een tamelijk lastig verhaal. Want ondanks de toeristentripjes blijft Laos een van de armste landen van Zuidoost-Azië.

Zo'n lening werkt eigenlijk hetzelfde als bij een incassobureau: als de landen niet meer in staat zijn om aan hun terugbetalingsverplichting te voldoen, kan beslag worden gelegd op waardevolle bezittingen. In dit geval heeft een Chinese energiemaatschappij een meerderheidsbelang van het nationale electriciteitsnet van hun zuiderbuur in handen gekregen. En ironisch genoeg zijn deze stroomkabels juist aangelegd met het geleende geld uit China.

De Chinese ambassade in Laos laat aan Bangkok Post weten dat het hen helemaal niet om macht te doen is. "Laos kan de aandelen in de komende jaren geleidelijk weer terugkrijgen als ze willen". Brian Eyler, Zuidoost-Azië deskundige van de Strimston Center denktank is minder overtuigd van de goede bedoelingen. "Laos staat op het punt om een pseudo-provincie van China te worden als ze zo doorgaan", vertelt hij.

De socialistische suikeroom

Samen met China, Cuba, Noord-Korea en Vietnam behoort Laos tot de enige landen dat op dit moment een marxistische staatsvorm heeft. In navolging van buurland Vietnam stapte Laos in 1975 over naar een communistisch eenpartijenstelsel waar de Lao People's Party sindsdien de lakens uitdeelt. Dit is al decennialang het geval. Op dit moment heeft de partij 128 van de 132 parlementszetels in handen. 

Van puur communisme is overigens ook in het dunbevolkte Laos niet helemaal meer sprake. Net als de meeste andere 'volksrepublieken' zijn er na de Koude Oorlog mondjesmaat kapitalistische veranderingen doorgevoerd. Zo wordt er internationale handel gedreven en heeft het land de grenzen geopend voor toeristen en investeerders. Laos heeft de ambitie om de 'batterij van Zuid-Oost Azie' te worden. Om dit te realiseren bouwen ze dure waterkrachtcentrales.

Het is niet de eerste keer dat een relatief arm land op deze wijze soevereiniteit opgeeft aan China. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook bij Ecuador die tot 2024 80 a 90 procent van hun olie-opbrengsten zijn verschuldigd aan Beijing, Djibouti heeft als tegemoetkoming toestemming gegeven om een legerbasis op hun grondgebied te openen en de Venezolaanse regering van Nicolas Maduro betaalt zijn Chinese staatsschuld terug in olievaten en zeggenschap over hun staatsbedrijven.

Algemeen

Slachtoffer toevallig ontdekt, 'ontvoerderstrio' gepakt op tankstation A12

Lees verder

Algemeen

Dronken bejaarden Etten-Leur plassen in voortuinen, zoeken ruzie met politie

Lees verder

Net vrijgelaten man rijdt met gestolen auto politiebureau Rotterdam binnen

Algemeen

Agenten met de schrik vrij: 'Dit had heel anders af kunnen lopen'

Lees verder

Video - Mark Rutte vindt het ook heel erg voor Geert Wilders

Politiek

Wouter de Winther van de T. wil nog wat weten van de (geïrriteerde) premier

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Homohaat, stalkers en een doodenge baas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Elon Musk mag chips in hersenen van mensen plaatsen

Lees verder

Rusland wil vakantiehuisje Zelensky verkopen

Lees verder

Man die Bas van Wijk doodschoot krijgt 11,5 jaar cel

Lees verder

Passagier opent vliegtuigdeur tijdens landing

Lees verder

Italiaanse moordbeer mag volgens rechter blijven leven

Lees verder

Dronken asielzoeker Ter Apel die broek liet zakken in buurt van meisje niet vervolgd

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Amerikaans warenhuis daalt 9 miljard dollar in waarden door Pride-collectie

Lees verder

Tuinfeest met aparte wending: ligt er ineens een meterslange slang op de barbecue

Lees verder

'Olievlek': activisten vervuilen 300.000 liter water tegen klimaatverandering

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: