NieuwNieuws Beta

Niet Doodchecken

Universiteit van Edinburgh vernoemt toren niet naar George Floyd

Maar de Telegraaf dacht van wel en trapte in een hoax

Het besluit van de Universiteit van Edinburgh om hun David Hume-toren voortaan de George-toren te noemen, leidde in de voorbije dagen tot een golf van kritiek. De gewraakte troosteloze wederopbouwtoren in kwestie was vernoemd naar David Hume, een 18e eeuwse filosoof die volgens activisten niet al te frisse denkbeelden had. Volgens geruchten zou de universiteit hun pand zelfs omdopen tot de George Floyd-toren.

De Schotse filosoof zou volgens critici een racist zijn en weinig problemen hebben met de slavenhandel van het Britse Rijk. En zoals dat wel vaker gaat met dit onderwerp, buitelen de linker- en rechterflank van het politieke spectrum over elkaar heen om een nieuwe slag in hun identitaire cultuuroorlog uit te knokken. 

Problematisch of overdreven? Vast een beetje van beide. Maar daar gaat dit verhaal eigenlijk helemaal niet over, lees hiervoor de BBC maar. Dit topic gaat over de vermeende vernoeming naar George Floyd, de Amerikaan die zijn arrestatie niet overleefde en de Black Lives Matter-demo's van afgelopen zomer ontketende. 

Probleem is alleen: het is niet waar en dat is met een telefoontje naar de universiteit of een blik op Google Maps vrij eenvoudig te debunken. Zulke tendentieuze roddelpraat belandt toch niet op de sites van gerenommeerde landelijke dagbladen? Wel dus. 

Het had waar kúnnen zijn

De 'David Hume Tower van de universiteit wordt nu het '40 George Square', vernoemd naar de zwarte man die door geweld van de Amerikaanse politie stierf', schreef de Telegraaf vanochtend. Schots/Nederlands journalist Gordon Darroch die zich op Twitter hardop verbaasde over hoe gemakkelijk de Telegraaf hun problematische toren-topic van een toefje nepnieuws voorzag.

Het gebouw gaat weliswaar voortaan door het leven als de '40 George Square-toren', maar dit heeft weinig met Black Lives Matter en anti-racisme statements te maken. Het pand staat aan de George Square en deze naam is een verwijzing naar het postadres

Dit George-plein heet overigens al sinds de 18e eeuw zo. En nee, ook deze is niet vernoemd naar  Floyd omdat die toen nog niet geboren was. De oorspronkelijke Schotse bouwer vernoemde zijn bouwwerk naar zijn broer.

Maar het had waar kúnnen zijn. En hoax of niet: niet alleen de Telegraaf, maar ook de meningmensen op het platform met de blauwe vogel waren flink in de gordijnen gejaagd door de naamswijziging. De Telegraaf heeft de kop van het artikel inmiddels aangepast.

Sport

Tour de France: Adembenemende tijdrit gooit klassement op laatste moment overhoop

Lees verder

FC Emmen verkoopt tijdelijk Easytoys-shirt

Sport

Club haakt slim in op sekswinkel-rel

Lees verder

Hugo de Jonge: Sneltesten vanaf november

Binnenland

Minister optimistisch in Kamerbrief

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Barcelona jaagt op Ajax-verdediger Dest

Lees verder

Progressieve opperrechter VS overleden

Lees verder

'Zorgelijke' veiligheidsregio's komen met eigen coronaregels

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Natuurpark stuurt afval per post terug naar toeristen

Lees verder

Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vlucht zonder bestemming binnen tien minuten uitverkocht

Lees verder

Tesla-bestuurder doet dutje op de snelweg

Lees verder

Duitse voetbalclub houdt afstand: verliest met 37-0

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws