NieuwNieuws

Binnenland

RIVM meldt meer dan 1.500 nieuwe coronabesmettingen in Nederland

Niet eerder werden er zo veel nieuwe coronadiagnoses gesteld in een etmaal

Het aantal nieuwe besmettingen met Covid-19 heeft voor de tweede dag op rij een etmaalrecord verbroken. In totaal kregen 1.542 Nederlanders een telefoontje van de GGD dat hun neusswab een positieve uitslag had. Ondanks deze zeer hoge aanwascijfers, is het de situatie van nu niet een op een te vergelijken met die van afgelopen voorjaar.

Een deel van deze toename is te verklaren door de toegenomen testcapaciteit. Er wordt op dit moment zo'n negen tot tien keer vaker op het coronavirus getest dan aan het begin van het jaar. Toch is de recente stijging niet helemaal te verklaren door meer afgenomen tests. 

Ook het aandeel positieve testuitslagen zit in de lift. In het weekverslag van het RIVM kwam naar boven dat 3,9 procent van de uitstrijkjes virusdeeltjes bevatte. Dit is 1,2 procentpunt hoger dan vorige week. Daarnaast is het aantal ziekenhuisopnames aan het stijgen, maar van alarmerende aantallen is op dit moment (nog) geen sprake. 

Sinds februari zijn in totaal 86.320 mensen gediagnosticeerd met het coronavirus, hiermee is ons land China gepasseerd op de internationale lijst. Maar de Chinese cijfers dienen wel met een flinke schep zout genomen te worden. Het enorme land met meer dan 1,3 miljard inwoners zou 'slechts' 85.214 virusinfecties tellen.  

Randstad en studentensteden

De Randstad en grote studentensteden zoals Nijmegen en Wageningen lijken de grootste virusbroeinesten te zijn. Landelijk staat Amsterdam op nummer 1, dit geldt zowel voor het absolute aantal nieuwe gevallen als voor de relatieve stijging per 100.000 inwoners. 

Het Brabantse Bergeijk staat op de tweede positie landelijk, dit is opmerkelijk aangezien deze gemeente ver buiten de Randstad ligt en er geen sprake is van een hoge studentenpopulatie. De burgemeester van Bergeijk liet weten 'onaangenaam verrast' te zijn door te toename, het is nog steeds niet helemaal bekend waar de oorzaak hiervan gezocht moet worden. Volgens de GGD zou er in elk geval een familiecluster in kaart zijn gebracht, maar met 28 besmettingen lijkt dit of een forse familie te zijn óf een topje van een grotere ijsberg.

Een nieuwe plek die zich meldt in de opperste regionen is Wageningen, met 40 nieuwe besmettingen sinds 9 september, dit komt neer op een weekstijging van 100,8 per 100.000 inwoners. Hiermee komt het aantal universiteitssteden in de landelijke top tien uit op zes. Ook Amsterdam, Delft, Rotterdam, Nijmegen en Leiden zitten ver boven de signaalwaardes.

De hele gemeentetabel is hieronder te bekijken. Op de schuifkaart van gisteren is de situatie van 12 t/m 15 september naast die van 1 t/m 4 september gelegd.

Deze lijsttrekkers nemen het tegen elkaar op bij NOS-slotdebat

Binnenland

De NOS maakt de invulling van de laatste debatten voor Election Day bekend!

Lees verder

Amsterdam gooit Vondelpark op slot vanwege drukte

Binnenland

Na chaotische topdrukte gisteren

Lees verder

Honden Lady Gaga gestolen, hondenoppas neergeschoten

Glamorama

Gaga looft 500.000 dollar uit voor de beestjes

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gevangenis ontsloeg medewerkster na vondst van 'smokkeltampon'

Lees verder

Kamer: China pleegt genocide op Oeigoeren

Lees verder

Dagcijfers corona: 5.048 nieuwe besmettingen

Lees verder

CBS kondigt vervolg op sitcom Frasier aan

Lees verder

Tuigjeugd berooft 12-jarig jongetje van bril

Lees verder

Undercoveragenten kopen drugs bij undercoveragenten: 2 doden

Lees verder

Lange Frans wil dat Vondelparkklagers Greta Thunberg beffen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Door De Boom geredde bibberende bever weer bevrijd

Lees verder

Boerderij naast Area 51 staat te koop

Lees verder

Vader komt om bij voorbereidingen gender reveal-machine

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: