NieuwNieuws Beta

Binnenland

RIVM meldt meer dan 1.500 nieuwe coronabesmettingen in Nederland

Niet eerder werden er zo veel nieuwe coronadiagnoses gesteld in een etmaal

Het aantal nieuwe besmettingen met Covid-19 heeft voor de tweede dag op rij een etmaalrecord verbroken. In totaal kregen 1.542 Nederlanders een telefoontje van de GGD dat hun neusswab een positieve uitslag had. Ondanks deze zeer hoge aanwascijfers, is het de situatie van nu niet een op een te vergelijken met die van afgelopen voorjaar.

Een deel van deze toename is te verklaren door de toegenomen testcapaciteit. Er wordt op dit moment zo'n negen tot tien keer vaker op het coronavirus getest dan aan het begin van het jaar. Toch is de recente stijging niet helemaal te verklaren door meer afgenomen tests. 

Ook het aandeel positieve testuitslagen zit in de lift. In het weekverslag van het RIVM kwam naar boven dat 3,9 procent van de uitstrijkjes virusdeeltjes bevatte. Dit is 1,2 procentpunt hoger dan vorige week. Daarnaast is het aantal ziekenhuisopnames aan het stijgen, maar van alarmerende aantallen is op dit moment (nog) geen sprake. 

Sinds februari zijn in totaal 86.320 mensen gediagnosticeerd met het coronavirus, hiermee is ons land China gepasseerd op de internationale lijst. Maar de Chinese cijfers dienen wel met een flinke schep zout genomen te worden. Het enorme land met meer dan 1,3 miljard inwoners zou 'slechts' 85.214 virusinfecties tellen.  

Randstad en studentensteden

De Randstad en grote studentensteden zoals Nijmegen en Wageningen lijken de grootste virusbroeinesten te zijn. Landelijk staat Amsterdam op nummer 1, dit geldt zowel voor het absolute aantal nieuwe gevallen als voor de relatieve stijging per 100.000 inwoners. 

Het Brabantse Bergeijk staat op de tweede positie landelijk, dit is opmerkelijk aangezien deze gemeente ver buiten de Randstad ligt en er geen sprake is van een hoge studentenpopulatie. De burgemeester van Bergeijk liet weten 'onaangenaam verrast' te zijn door te toename, het is nog steeds niet helemaal bekend waar de oorzaak hiervan gezocht moet worden. Volgens de GGD zou er in elk geval een familiecluster in kaart zijn gebracht, maar met 28 besmettingen lijkt dit of een forse familie te zijn ├│f een topje van een grotere ijsberg.

Een nieuwe plek die zich meldt in de opperste regionen is Wageningen, met 40 nieuwe besmettingen sinds 9 september, dit komt neer op een weekstijging van 100,8 per 100.000 inwoners. Hiermee komt het aantal universiteitssteden in de landelijke top tien uit op zes. Ook Amsterdam, Delft, Rotterdam, Nijmegen en Leiden zitten ver boven de signaalwaardes.

De hele gemeentetabel is hieronder te bekijken. Op de schuifkaart van gisteren is de situatie van 12 t/m 15 september naast die van 1 t/m 4 september gelegd.

Sport

Tour de France: Adembenemende tijdrit gooit klassement op laatste moment overhoop

Lees verder

FC Emmen verkoopt tijdelijk Easytoys-shirt

Sport

Club haakt slim in op sekswinkel-rel

Lees verder

Hugo de Jonge: Sneltesten vanaf november

Binnenland

Minister optimistisch in Kamerbrief

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Barcelona jaagt op Ajax-verdediger Dest

Lees verder

Progressieve opperrechter VS overleden

Lees verder

'Zorgelijke' veiligheidsregio's komen met eigen coronaregels

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Natuurpark stuurt afval per post terug naar toeristen

Lees verder

Kabinet lanceert regionaal Covid-19-waarschuwingssysteem

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vlucht zonder bestemming binnen tien minuten uitverkocht

Lees verder

Tesla-bestuurder doet dutje op de snelweg

Lees verder

Duitse voetbalclub houdt afstand: verliest met 37-0

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws