NieuwNieuws

Glamorama

RTL stelt tv-format Joling en de Buitenlanders uit na ophef

Door 'verschillende negatieve reacties' is de productie in de ijskast gezet

RTL-contentchef Peter van der Vorst heeft woensdagavond in de uitzending van RTL-Boulevard laten weten dat het programma Joling en de Buitenlanders, een format over mensen met een andere culturele achtergrond, voorlopig niet op de treurbuis te zien is.

De Jolingshow raakte deze zomer in opspraak na een Facebook-oproep van de redactie vorige maand. Hun zoektocht naar Marokkaanse dames die Geert graag op de koffie wilden ontvangen, wekte vooral woede en afschuw. De commentsectie veranderde hierop al snel moeras van kolkende woede. Een vernietigende column vande Angela de Jong van de Volkskrant, Emma Curvers, gooide nog meer olie op het vuur.

Van der Voorst herkent zich deels in het geschetste beeld en geeft aan dat productiehuis Vincent TV het programma gaat voorzien van een nieuwe naam. Ook wordt de insteek aangepast en materiaal dat al gefilmd was opnieuw gecheckt op controversiële fragmenten. Het programma heeft volgens RTL juist als doel om vooroordelen weg te nemen.

Stereotypes, beeldvorming en vooroordelen

Het programma veroorzaakte eigenlijk al sinds de bekendmaking in 2018 voor tumult en negatieve repliek. "Het gaat een beetje over de vooroordelen die wij als Nederlanders, en ikzelf ook, hebben over buitenlanders", vertelde Joling toen hij aan de klus begon.

Volgens kwade tongen zou de nieuwe Jolingshow bijdragen aan stereotypering en negatieve beeldvorming. Vooral de presentatie door de 60-jarige zanger kon op weinig positief gestemde hysterie te rekenen vanwege zijn vermeende xenofobische uitspraken en polariserende columns uit het verleden.

Eigenlijk zou de serie deze herfst ongeveer klaar moeten zijn, maar vanwege het coronavirus is de productie behoorlijk vertraagd. Het doel van het programma is een toegankelijk inkijkje bieden in het leven van mensen met een andere culturele achtergrond. Critici zijn echter totaal niet overtuigd van deze goede bedoelingen.

De aangepaste Joling en de buitenlanders, die in de toekomst geen Joling en de buitenlanders meer mag heten, moet in het najaar van 2021 alsnog op RTL te zien zijn.

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: