NieuwNieuws Beta

Glamorama

RTL stelt tv-format Joling en de Buitenlanders uit na ophef

Door 'verschillende negatieve reacties' is de productie in de ijskast gezet

RTL-contentchef Peter van der Vorst heeft woensdagavond in de uitzending van RTL-Boulevard laten weten dat het programma Joling en de Buitenlanders, een format over mensen met een andere culturele achtergrond, voorlopig niet op de treurbuis te zien is.

De Jolingshow raakte deze zomer in opspraak na een Facebook-oproep van de redactie vorige maand. Hun zoektocht naar Marokkaanse dames die Geert graag op de koffie wilden ontvangen, wekte vooral woede en afschuw. De commentsectie veranderde hierop al snel moeras van kolkende woede. Een vernietigende column vande Angela de Jong van de Volkskrant, Emma Curvers, gooide nog meer olie op het vuur.

Van der Voorst herkent zich deels in het geschetste beeld en geeft aan dat productiehuis Vincent TV het programma gaat voorzien van een nieuwe naam. Ook wordt de insteek aangepast en materiaal dat al gefilmd was opnieuw gecheckt op controversiële fragmenten. Het programma heeft volgens RTL juist als doel om vooroordelen weg te nemen.

Stereotypes, beeldvorming en vooroordelen

Het programma veroorzaakte eigenlijk al sinds de bekendmaking in 2018 voor tumult en negatieve repliek. "Het gaat een beetje over de vooroordelen die wij als Nederlanders, en ikzelf ook, hebben over buitenlanders", vertelde Joling toen hij aan de klus begon.

Volgens kwade tongen zou de nieuwe Jolingshow bijdragen aan stereotypering en negatieve beeldvorming. Vooral de presentatie door de 60-jarige zanger kon op weinig positief gestemde hysterie te rekenen vanwege zijn vermeende xenofobische uitspraken en polariserende columns uit het verleden.

Eigenlijk zou de serie deze herfst ongeveer klaar moeten zijn, maar vanwege het coronavirus is de productie behoorlijk vertraagd. Het doel van het programma is een toegankelijk inkijkje bieden in het leven van mensen met een andere culturele achtergrond. Critici zijn echter totaal niet overtuigd van deze goede bedoelingen.

De aangepaste Joling en de buitenlanders, die in de toekomst geen Joling en de buitenlanders meer mag heten, moet in het najaar van 2021 alsnog op RTL te zien zijn.

Instagram introduceert nieuw borstenbeleid

Glamorama

Het moet allemaal niet te sexy zijn

Lees verder

Te koop: bijzonder klushuis met enorme inboedel

Buitenland

Hier worden zelfs hoarders bang van

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Hobbypiloot brengt huisdieren in veiligheid tijdens lockdown

Lees verder

Dieven breken in bij escape room Utrecht

Lees verder

Overvaller gepakt door afgehakte vinger op plaats delict

Lees verder

Insta-model filmt gluurders vanaf haar ronde billen

Lees verder

Oreo bouwt enorme koekjeskluis in Noorwegen

Lees verder

Officieel: Morgen GEEN persconferentie met nieuwe coronamaatregelen

Lees verder

Afgetrainde Nicole Scherzinger showt sexy kiekjes

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond met groene vacht geboren in Italië

Lees verder

Ontsnapte klonende mutantenkreeftjes ‘terroriseren’ Vlaamse begraafplaats

Lees verder

Historicus ontdekt echte 'James Bond' in archieven koude oorlog

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws