NieuwNieuws

Binnenland

De Jonge en Grapperhaus keuren gedrag Willem II-fans af

"Dit is de snelste manier om onze vrijheid kwijt te raken", aldus Hugo de Jonge

Vanuit Den Haag is er met enige verbazing en afkeuring gereageerd op de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd tussen Willem II en Rangers FC in Tilburg gisteravond. Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus werden door Omroep Brabant gevraagd om hun reactie op het de goedkeuring van burgemeester Theo Weterings om duizenden fans gezamenlijk voor een groot scherm naar de wedstrijd te laten kijken.

Het feit dat de supporters zich gisteravond konden laten gaan zonder zich aan maximumaantallen van groepsbijeenkomsten of de anderhalvemeterregel te houden, veroorzaakte veel commotie vanwege het sterk opgelopen aantal coronabesmettingen. "Dit is de snelste manier om onze vrijheid kwijt te raken", vertelt Hugo de Jonge aan de regio-omroep.

Ook minister Grapperhaus heeft de beelden gezien en concludeert dat dit absoluut niet door de beugel kan. De ministers zijn echter niet van plan de beslissing van burgemeester Weterings te veroordelen. "Ik ga de burgemeester hier niet op aanspreken. Wat er in het lokale domein gebeurt, is aan het lokale domein", aldus Grapperhaus die binnenkort weer over een blanco strafblad beschikt.

Dolksteek in de rug

De Jonge is het met zijn Justitie-collega eens. Hoewel hij de beelden absoluut niet weet te waarderen, meent hij dat het aan de Tilburgse gemeenteraad is om een oordeel te vellen over het besluit van de burgemeester. "Ik zit niet op de stoel van Weterings, dus ik ga daar geen uitspraken over doen," vertelde hij.

Deze gemeenteraad slijpt de messen voor een raadsvergadering die gepland staat op maandagavond. Vanuit de Tilburgse raad is met grote ontsteltenis op het soepele pleinfeest gereageerd. De plaatselijke PvdA noemt het goedkeuren van het voetbalfeest een dolksteek in de rug van zorgpersoneel, hulpverleners en politie. Burgemeester Weterings liet vanochtend ook al weten dat hij het met de kennis van nu vermoedelijk toch anders had aangepakt.

Beide ministers lieten wel weten geschokt te zijn na het zien van de beelden en doen een beroep aan iedere burger om zich te houden aan de regels. "Het begint bij de mensen en het gedrag van de mensen zelf. Gedrag, gedrag, gedrag", benadrukt de gezondheidsminister. 

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: