NieuwNieuws

Algemeen

De Jonge en Grapperhaus keuren gedrag Willem II-fans af

"Dit is de snelste manier om onze vrijheid kwijt te raken", aldus Hugo de Jonge

Vanuit Den Haag is er met enige verbazing en afkeuring gereageerd op de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd tussen Willem II en Rangers FC in Tilburg gisteravond. Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus werden door Omroep Brabant gevraagd om hun reactie op het de goedkeuring van burgemeester Theo Weterings om duizenden fans gezamenlijk voor een groot scherm naar de wedstrijd te laten kijken.

Het feit dat de supporters zich gisteravond konden laten gaan zonder zich aan maximumaantallen van groepsbijeenkomsten of de anderhalvemeterregel te houden, veroorzaakte veel commotie vanwege het sterk opgelopen aantal coronabesmettingen. "Dit is de snelste manier om onze vrijheid kwijt te raken", vertelt Hugo de Jonge aan de regio-omroep.

Ook minister Grapperhaus heeft de beelden gezien en concludeert dat dit absoluut niet door de beugel kan. De ministers zijn echter niet van plan de beslissing van burgemeester Weterings te veroordelen. "Ik ga de burgemeester hier niet op aanspreken. Wat er in het lokale domein gebeurt, is aan het lokale domein", aldus Grapperhaus die binnenkort weer over een blanco strafblad beschikt.

Dolksteek in de rug

De Jonge is het met zijn Justitie-collega eens. Hoewel hij de beelden absoluut niet weet te waarderen, meent hij dat het aan de Tilburgse gemeenteraad is om een oordeel te vellen over het besluit van de burgemeester. "Ik zit niet op de stoel van Weterings, dus ik ga daar geen uitspraken over doen," vertelde hij.

Deze gemeenteraad slijpt de messen voor een raadsvergadering die gepland staat op maandagavond. Vanuit de Tilburgse raad is met grote ontsteltenis op het soepele pleinfeest gereageerd. De plaatselijke PvdA noemt het goedkeuren van het voetbalfeest een dolksteek in de rug van zorgpersoneel, hulpverleners en politie. Burgemeester Weterings liet vanochtend ook al weten dat hij het met de kennis van nu vermoedelijk toch anders had aangepakt.

Beide ministers lieten wel weten geschokt te zijn na het zien van de beelden en doen een beroep aan iedere burger om zich te houden aan de regels. "Het begint bij de mensen en het gedrag van de mensen zelf. Gedrag, gedrag, gedrag", benadrukt de gezondheidsminister. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: