NieuwNieuws

Algemeen

#TrumpTaxReturns: The Donald betaalt maar 750 dollar belasting per jaar

New York Times komt met antwoorden op belastingvragen die Trump al zijn hele eerste termijn achtervolgen

Amerikaanse president Donald Trump betaalde in 2016, het jaar dat hij de verkiezingen won, maar 750 dollar aan inkomstenbelasting. In zijn eerste jaar in het Witte Huis betaalde de zakenman-miljardair eveneens maar 750 dollar. Dat schrijft de New York Times vandaag. De krant claimt meer dan twee decennia aan belastingaangiften van POTUS en zijn Trump Organization in bezit te hebben.

Opvallender is dat Trump in tien van afgelopen vijftien jaar helemaal geen inkomstenbelasting betaalde, voornamelijk omdat hij opgaf meer verlies te maken dan hij verdiende. De New York Times beschikt over gedetailleerde belastingdata van Trumps eerste twee jaar als president, plus informatie over de honderden BV's waar zijn imperium uit bestaat. De krant is van plan de komende weken veel aandacht aan de belastingsituatie van de president te besteden. Niet geheel ongerelateerd: er zijn begin november presidentiële verkiezingen in de VS.

NYT schrijft dat het zakelijke imperium van Trump onder grote financiële druk staat, met flinke verliezen kampt en schulden heeft van honderden miljoenen dollar waar Trump persoonlijk voor garant staat. Daarnaast is hij al tien jaar in een strijd verwikkeld met de Internal Revenue Service (de Amerikaanse Belastingdienst) vanwege een teruggave van bijna 73 miljoen dollar die hij ontving na het invullen van enorme verliezen. Als die claim de controle niet doorstaat, kan het hem meer dan 100 miljoen kosten.

Afwijkend plaatje bij het presidentiële praatje

De NYT beschrijft hoe de belastingpapieren van Trump een heel ander verhaal vertellen dan dat van een succesvolle zakenman, dat hij het Amerikaanse publiek zelf altijd voor houdt. Trump beweert honderden miljoenen per jaar te verdienen, maar "stapelt chronische verliezen op elkaar die hij op agressieve wijze inzet om geen belasting te hoeven betalen", aldus de krant. Hij zou steeds meer afhankelijk worden van inkomsten die mogelijk of zelfs direct conflicteren met zijn belangen als president van Amerika.

Naar de belastingpapieren van Trump wordt al jaren gezocht door veel media. Het is daarom geen grote verrassing dat ze vlak voor de verkiezingen alsnog opduiken. In een reactie op de onthullingen, verklaart advocaat Alan Garten namens de Trump Organization dat "de meeste, zo niet alle feiten incorrect lijken te zijn". Volgens hem heeft Trump "tientallen miljoenen dollar aan persoonlijke belastingen betaald, waaronder miljoenen sinds hij in 2015 zijn kandidatuur voor het presidentschap aankondigde".

Totale Trumpwaarde: 2,5 tot 10 miljard dollar

Trump heeft een geschat vermogen van ongeveer 2,5 miljard dollar, zo blijkt uit een gemiddelde van diverse schattingen. Volgens Trump zelf is het vier keer zo veel. 

De onthullingen van de NYT komen kort voor het eerste verkiezingsdebat: in de nacht van dinsdag op woensdag, om 03:00 uur Nederlandse tijd, neemt Trump het op tegen Democratische kandidaat Joe Biden in de eerste van drie debatten. De verkiezingen voor het presidentschap zijn op dinsdag 3 november. In de peilingen heeft Biden een voorsprong, maar dat had Hillary Clinton in 2016 ook.

Algemeen

Tientallen NS-medewerkers melden zich met gezondheidsschade door gifverf

Lees verder

VIDEO - Conny Helder (VVD) had geen idee van dubbele boodschap bij 'miniscuul statement'

Politiek

Sportminister geeft opheldering over sjaal en speldje in Qatar

Lees verder

Twee voetbalhooligans opgepakt na Marokkaanse rellen Amsterdam

Sport

20- en 41-jarige verdacht van opruiing en openlijke geweldpleging

Lees verder

Gespannen stand-off tussen boeren en politie in Zwolle

Algemeen

De boeren zijn gewapend met trekkers, maar de agenten hebben een shovel

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Zo kwamen zware criminelen als Taghi aan een écht paspoort met een valse naam

Lees verder

Oorlog steeds minder populair: nog maar kwart van Russen wil invasie doorzetten

Lees verder

Verdachten profiteren van chaos bij rechtbank: 82 mensen ontlopen straf

Lees verder

E-sigaretten met smaakjes uitgerookt: vanaf oktober alleen nog 'tabaksmaak'

Lees verder

Verzwegen appjes: Hugo de Jonge zat veel dieper in mondkapjesdeal met Sywert van Lienden

Lees verder

Ruzie bij PvdA over kandidatenlijst Eerste Kamer (die morgen wordt gepresenteerd)

Lees verder

Ontsnapte tbs'er steekt vrouw neer in Soest

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

Lees verder

Man wint rechtszaak: mag 'verplichte vrijdagmiddagborrel' skippen

Lees verder

Vogels verwerken vuurwerk pas na dagen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: