NieuwNieuws Beta

Buitenland

#TrumpTaxReturns: The Donald betaalt maar 750 dollar belasting per jaar

New York Times komt met antwoorden op belastingvragen die Trump al zijn hele eerste termijn achtervolgen

Amerikaanse president Donald Trump betaalde in 2016, het jaar dat hij de verkiezingen won, maar 750 dollar aan inkomstenbelasting. In zijn eerste jaar in het Witte Huis betaalde de zakenman-miljardair eveneens maar 750 dollar. Dat schrijft de New York Times vandaag. De krant claimt meer dan twee decennia aan belastingaangiften van POTUS en zijn Trump Organization in bezit te hebben.

Opvallender is dat Trump in tien van afgelopen vijftien jaar helemaal geen inkomstenbelasting betaalde, voornamelijk omdat hij opgaf meer verlies te maken dan hij verdiende. De New York Times beschikt over gedetailleerde belastingdata van Trumps eerste twee jaar als president, plus informatie over de honderden BV's waar zijn imperium uit bestaat. De krant is van plan de komende weken veel aandacht aan de belastingsituatie van de president te besteden. Niet geheel ongerelateerd: er zijn begin november presidentiële verkiezingen in de VS.

NYT schrijft dat het zakelijke imperium van Trump onder grote financiële druk staat, met flinke verliezen kampt en schulden heeft van honderden miljoenen dollar waar Trump persoonlijk voor garant staat. Daarnaast is hij al tien jaar in een strijd verwikkeld met de Internal Revenue Service (de Amerikaanse Belastingdienst) vanwege een teruggave van bijna 73 miljoen dollar die hij ontving na het invullen van enorme verliezen. Als die claim de controle niet doorstaat, kan het hem meer dan 100 miljoen kosten.

Afwijkend plaatje bij het presidentiële praatje

De NYT beschrijft hoe de belastingpapieren van Trump een heel ander verhaal vertellen dan dat van een succesvolle zakenman, dat hij het Amerikaanse publiek zelf altijd voor houdt. Trump beweert honderden miljoenen per jaar te verdienen, maar "stapelt chronische verliezen op elkaar die hij op agressieve wijze inzet om geen belasting te hoeven betalen", aldus de krant. Hij zou steeds meer afhankelijk worden van inkomsten die mogelijk of zelfs direct conflicteren met zijn belangen als president van Amerika.

Naar de belastingpapieren van Trump wordt al jaren gezocht door veel media. Het is daarom geen grote verrassing dat ze vlak voor de verkiezingen alsnog opduiken. In een reactie op de onthullingen, verklaart advocaat Alan Garten namens de Trump Organization dat "de meeste, zo niet alle feiten incorrect lijken te zijn". Volgens hem heeft Trump "tientallen miljoenen dollar aan persoonlijke belastingen betaald, waaronder miljoenen sinds hij in 2015 zijn kandidatuur voor het presidentschap aankondigde".

Totale Trumpwaarde: 2,5 tot 10 miljard dollar

Trump heeft een geschat vermogen van ongeveer 2,5 miljard dollar, zo blijkt uit een gemiddelde van diverse schattingen. Volgens Trump zelf is het vier keer zo veel. 

De onthullingen van de NYT komen kort voor het eerste verkiezingsdebat: in de nacht van dinsdag op woensdag, om 03:00 uur Nederlandse tijd, neemt Trump het op tegen Democratische kandidaat Joe Biden in de eerste van drie debatten. De verkiezingen voor het presidentschap zijn op dinsdag 3 november. In de peilingen heeft Biden een voorsprong, maar dat had Hillary Clinton in 2016 ook.

VIDEO - Nieuwste snelste auto doet ruim 500 km/u

Tech & Gaming

SSC Tuatara maakt gehakt van Bugatti's en Koenigseggs 

Lees verder

In ranchdressing gehulde tiener rijdt in op benzinestation

Niet Doodchecken

Jongeman onder invloed van verboden middelen

Lees verder

Grapperhaus: Softdrugs in avond en nacht gewoon verboden

Binnenland

Is juridisch gewoon mogelijk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

John Oliver bezoekt plaatsje dat riool naar hem vernoemde

Lees verder

Man breekt drie keer op rij in voor flesje bier

Lees verder

Lange Frans nodigt Arjen Lubach uit voor eigen show

Lees verder

Onterecht doodverklaarde man die in vriezer lag alsnog overleden

Lees verder

Dweilmachine vliegt midden op ijsbaan in de hens

Lees verder

Dagelijkse coronaupdate: Minder besmettingen dan gisteren

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

WTF? Naakte vrouw banjert door zoom-les kind

Lees verder

Rapper die rapt over fraude gearresteerd voor fraude

Lees verder

VIDEO - Rockband houdt proefconcert in plastic ballen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws