NieuwNieuws

Algemeen

Zijn dit de nieuwe lockdown-maatregelen?

Binnen zorgkringen gaat een lijst maatregelen rond

Cafés en restaurants om 22:00 uur sluiten, maximaal 30 personen buitenshuis in één ruimte, en thuis met maximaal vier personen. Werkgevers moeten thuiswerken strikter gaan handhaven. Geen publiek meer bij sport (amateur en prof) en ook mag je geen hotel meer boeken in één van de drie grote steden. 

Dat staat in een lijst mogelijke nieuwe coronamaatregelen die circuleert onder zorgpersoneel, en waar NieuwNieuws een kopie van doorgestuurd kreeg. Het leest als een kladblaadje met opties waar het kabinet uit kan kiezen.

Vanavond om 19:00 is er een ingelaste persconferentie van premier Rutte en 'corona-minister' De Jonge, waarin nieuwe lockdownmaatregelen worden verwacht. Het gerucht van een mondkapjesplicht zoemt al rond sinds het Catshuisoverleg op zondagmiddag tussen kabinetsleden en het OMT.

Hieronder lees je de volledige tekst van het document, waar diverse media uit citeren en die nieuwe lockdownmaatregelen zouden bevatten die dinsdag om 18:00 uur van kracht zouden kunnen worden:

Kroegsluiting, thuiswerken en reserveren bij de dierentuin

* Het gaat niet goed met het aantal besmettingen, IC- en ziekenhuisopnames. Deze getallen zullen in de komende dagen zeker oplopen. We moeten nu maatregelen nemen om de R-waarde (1,3) weer onder de 1 te brengen (0,9). 

* Landelijk worden extra maatregelen genomen. Het doel is hierbij: “een lock down voorkomen door de komende 3 weken de (sociale) contacten drastisch te beperken. Hiertoe nemen we landelijke maatregelen die hard ingrijpen in ons leven. Veel mensen en (sport/horeca)-locaties hebben zich goed gehouden aan de richtlijnen, maar het is niet genoeg om de R-waarde naar beneden te krijgen. Vandaar de maatregelen, niet als straf, maar omdat het moet.   

* Landelijk de norm voor gezelschappen (ook thuis) wordt max 4.  

* Landelijk: thuiswerken is de norm. Werkgevers dienen dit strikt te handhaven. Zij worden aangesproken op overtredingen. Sluiting tot 14 dagen van een locatie kan een gevolg zijn van een overtreding.   

* Landelijk: er komt een registratie bij contactberoepen, zodat de BCO beter uitvoerbaar wordt.   

* Landelijk: per ruimte binnen geldt een max van 30 personen (dus met max 4 mensen naar een restaurant, waar max 30 personen zitten). Een voorzitter van de veiligheidsregio mag een ontheffing geven voor een grote zaal die zich bewezen aan de richtlijnen houdt. Hier wordt gedoeld op Ahoy, Melkweg.  

* Landelijk: buiten geldt een max van 50 personen (uitlegbaar, want buiten veiliger).  

* Landelijk: eet- en drinkgelegenheden krijgen een inloop-stop om 21.00u en gaan om 22.00u dicht. Ook de bar in de bioscoop.   

* Landelijk: bij doorstroom locaties (musea, dierentuin) moet gereserveerd worden in een tijdvak en geldt een maximum aantal bezoekers (afh. van de locatie).   

* Landelijk: geen publiek bij sport, niet bij amateursport, niet bij profs.  

* Landelijk: in de supermarkt weer alleen toegang met een karretje, met een deurbeleid. Karretje wordt weer ontsmet. Kwetsbare groepen krijgen mogelijk weer ‘bloktijden’.    

* G3: Reizen van en naar Amsterdam (stad), Rotterdam (stad) en Den Haag (stad): alleen noodzakelijke reizen worden gemaakt naar en van de 3 betreffende steden. Vitale processen zijn uitzondering, een ernstig zieke moeder ook. Onderwijs (basis, voortgezet) gaat door. Voor studenten wordt nog vandaag vergaderd met OCW. De reis van leraren naar school is een noodzakelijke reis.   

* Op 20 oktober worden de maatregelen geëvalueerd. De herfstvakantie valt in deze periode. Hotel boeken in de G3 zal niet mogelijk zijn. Een huisje boeken in Drenthe wel (maar kan dat ook door iemand uit Amsterdam? Hier wordt nader over gecommuniceerd …). BuZa vraagt aandacht voor een helder bericht aan (buitenlandse) toeristen.  

* Vandaag wordt een evaluatierapport over mondkapjes (van de Gemeente Amsterdam) aan het OMT voorgelegd voor een advies. Dit advies zal volgende week komen.  

* Vandaag spreken MinJenV en de Voorzitters van de Veiligheidsregio’s nog over de uitwerking van bovenstaande maatregelen. Mogelijk verandert er nog iets in detail.  

* De maatregelen worden vanavond bekend gesteld in een persconferentie. Dinsdag 18.00u gaan de maatregelen in.

Update: mogelijke maatregelen te vroeg uitgelekt

Politiek

Dagsluiting - Video: Joe Biden vergeet binnen 5 seconden dat hij iemand de hand schudt

Lees verder

Politiek

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf (76) - Huilie Huilie Special

Lees verder

Australië overweegt staatsbegrafenis voor Olivia Newton-John

Glamorama

De actrice overleed maandag op 73-jarige leeftijd

Lees verder

Meer NieuwNieuws

IND-baas: we gaan asielzoekers vaker 'voordeel van de twijfel' geven

Lees verder

Woning Trump doorzocht vanwege 'gestolen' geheime documenten

Lees verder

Dagsluiting - Donald Trump wilde generaals zoals Adolf Hitler die had

Lees verder

Actrice Olivia Newton-John (73) overleden

Lees verder

Crypto mixer Tornado Cash op zwarte lijst VS

Lees verder

Politie start onderzoek naar nazivlag Stroe - Recherche beschikt over camerabeelden

Lees verder

Nederlander (20) lazert lazarus in leeg Grieks zwembad

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Alwéér een skelet: gruwelijke geheimen stuwmeer komen boven water

Lees verder

Man gedood door slang na uitvaart van door slang gedode broer

Lees verder

Vrouw ontdekt grote slang in zak popcorn

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: