NieuwNieuws

Algemeen

Zijn dit de nieuwe lockdown-maatregelen?

Binnen zorgkringen gaat een lijst maatregelen rond

Cafés en restaurants om 22:00 uur sluiten, maximaal 30 personen buitenshuis in één ruimte, en thuis met maximaal vier personen. Werkgevers moeten thuiswerken strikter gaan handhaven. Geen publiek meer bij sport (amateur en prof) en ook mag je geen hotel meer boeken in één van de drie grote steden. 

Dat staat in een lijst mogelijke nieuwe coronamaatregelen die circuleert onder zorgpersoneel, en waar NieuwNieuws een kopie van doorgestuurd kreeg. Het leest als een kladblaadje met opties waar het kabinet uit kan kiezen.

Vanavond om 19:00 is er een ingelaste persconferentie van premier Rutte en 'corona-minister' De Jonge, waarin nieuwe lockdownmaatregelen worden verwacht. Het gerucht van een mondkapjesplicht zoemt al rond sinds het Catshuisoverleg op zondagmiddag tussen kabinetsleden en het OMT.

Hieronder lees je de volledige tekst van het document, waar diverse media uit citeren en die nieuwe lockdownmaatregelen zouden bevatten die dinsdag om 18:00 uur van kracht zouden kunnen worden:

Kroegsluiting, thuiswerken en reserveren bij de dierentuin

* Het gaat niet goed met het aantal besmettingen, IC- en ziekenhuisopnames. Deze getallen zullen in de komende dagen zeker oplopen. We moeten nu maatregelen nemen om de R-waarde (1,3) weer onder de 1 te brengen (0,9). 

* Landelijk worden extra maatregelen genomen. Het doel is hierbij: “een lock down voorkomen door de komende 3 weken de (sociale) contacten drastisch te beperken. Hiertoe nemen we landelijke maatregelen die hard ingrijpen in ons leven. Veel mensen en (sport/horeca)-locaties hebben zich goed gehouden aan de richtlijnen, maar het is niet genoeg om de R-waarde naar beneden te krijgen. Vandaar de maatregelen, niet als straf, maar omdat het moet.   

* Landelijk de norm voor gezelschappen (ook thuis) wordt max 4.  

* Landelijk: thuiswerken is de norm. Werkgevers dienen dit strikt te handhaven. Zij worden aangesproken op overtredingen. Sluiting tot 14 dagen van een locatie kan een gevolg zijn van een overtreding.   

* Landelijk: er komt een registratie bij contactberoepen, zodat de BCO beter uitvoerbaar wordt.   

* Landelijk: per ruimte binnen geldt een max van 30 personen (dus met max 4 mensen naar een restaurant, waar max 30 personen zitten). Een voorzitter van de veiligheidsregio mag een ontheffing geven voor een grote zaal die zich bewezen aan de richtlijnen houdt. Hier wordt gedoeld op Ahoy, Melkweg.  

* Landelijk: buiten geldt een max van 50 personen (uitlegbaar, want buiten veiliger).  

* Landelijk: eet- en drinkgelegenheden krijgen een inloop-stop om 21.00u en gaan om 22.00u dicht. Ook de bar in de bioscoop.   

* Landelijk: bij doorstroom locaties (musea, dierentuin) moet gereserveerd worden in een tijdvak en geldt een maximum aantal bezoekers (afh. van de locatie).   

* Landelijk: geen publiek bij sport, niet bij amateursport, niet bij profs.  

* Landelijk: in de supermarkt weer alleen toegang met een karretje, met een deurbeleid. Karretje wordt weer ontsmet. Kwetsbare groepen krijgen mogelijk weer ‘bloktijden’.    

* G3: Reizen van en naar Amsterdam (stad), Rotterdam (stad) en Den Haag (stad): alleen noodzakelijke reizen worden gemaakt naar en van de 3 betreffende steden. Vitale processen zijn uitzondering, een ernstig zieke moeder ook. Onderwijs (basis, voortgezet) gaat door. Voor studenten wordt nog vandaag vergaderd met OCW. De reis van leraren naar school is een noodzakelijke reis.   

* Op 20 oktober worden de maatregelen geëvalueerd. De herfstvakantie valt in deze periode. Hotel boeken in de G3 zal niet mogelijk zijn. Een huisje boeken in Drenthe wel (maar kan dat ook door iemand uit Amsterdam? Hier wordt nader over gecommuniceerd …). BuZa vraagt aandacht voor een helder bericht aan (buitenlandse) toeristen.  

* Vandaag wordt een evaluatierapport over mondkapjes (van de Gemeente Amsterdam) aan het OMT voorgelegd voor een advies. Dit advies zal volgende week komen.  

* Vandaag spreken MinJenV en de Voorzitters van de Veiligheidsregio’s nog over de uitwerking van bovenstaande maatregelen. Mogelijk verandert er nog iets in detail.  

* De maatregelen worden vanavond bekend gesteld in een persconferentie. Dinsdag 18.00u gaan de maatregelen in.

Update: mogelijke maatregelen te vroeg uitgelekt

Politiek

Peilingwatch - Coronabonus VVD verdampt, vertrouwen in Mark Rutte omlaag

Lees verder

Boris Johnson vierde ook verjaardagsfeest tijdens lockdown

Algemeen

Premier Pils wederom in opspraak

Lees verder

Meerdere doden door verdrukking bij Afrika Cup-wedstrijd

Algemeen

Zeker 40 gewonden

Lees verder

Beschuldigde regisseur The Voice of Holland bijt van zich af

Glamorama

'Vroeger vond niemand dit raar'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Kabinet nog steeds incontinent: Maatregelen weer op straat

Lees verder

Ernst Kuipers houdt nepnieuws-clubs als Stichting Artsen Covid Collectief in de gaten

Lees verder

Taliban in Oslo om te praten over mensenrechten (en geld)

Lees verder

Man opent vuur op Duitse universiteit: dode en meerdere gewonden

Lees verder

Dik! USA en Japan tonen hun maritieme spierballen

Lees verder

Wikileaks-oprichter Julian Assange mag in hoger beroep tegen uitlevering VS

Lees verder

Britten halen ambassadepersoneel terug uit Oekraïne uit voor angst inval Rusland

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

#Fitspo op Instagram blijkt belabberde motivatie

Lees verder

10-jarig meisje overleeft sneeuwstorm dankzij zwerfhond

Lees verder

Vrouw van El Chapo blijkt helemaal niet de vrouw van El Chapo

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: