NieuwNieuws Beta

Binnenland

Abu Dhabi-lab eist dat Hugo de Jonge voor zondag knoop doorhakt

Testlab Saltro is helemaal klaar met de afwachtende attitude van het ministerie

Ken je de mop van die coronatests die naar de Verenigde Arabische Emiraten gingen? Die gaan misschien niet. De Nederlandse overheid stelt het geduld van testlaboratorium Saltro behoorlijk op de proef door nu al enige tijd de boot af te houden met een definitief 'ja-woord' tegen de deal om 10.000 Nederlandse neusswabs te testen op Covid-19.

Volgens een woordvoerder van Saltro zijn er genoeg andere overheden die van hun testfabriek gebruik willen maken. Ze willen binnen drie dagen van Nederland horen of ze hun rollende testbanden nog nodig hebben, anders vervalt de reservering. Hoewel de partijen vorige week al de papierwinkel in orde maakten, is een definitieve krabbel tot dusver uitgebleven.

Saltro heeft weinig begrip voor de afwachtende houding van de Nederlandse overheid. "Het is nog steeds niet rond. Nederland wilde toch meer testen? Daar kunnen wij de komende maanden in voorzien", zegt woordvoerder Wim Knol in een reactie aan de NOS die opmerkt dat ze op dit moment al tests verwerken voor Spanje en Verenigd Koninkrijk.

Testfabriek en privacy

Om alles AVG-verantwoord te laten verlopen heeft het zandbaktestlab voorgesteld om de monsters geanonimiseerd te verwerken. Ook zouden zij een intentieverklaring ondertekend hebben waarin ze beloven te voldoen aan de Nederlandse privacyregels. Het minsterie blijft desondanks om onduidelijke redenen treuzelen. 

Dit blijkt uit uitgelekte mails die in handen zijn van de NOS. Het Zwitserse moederbedrijf Unilabs hoopt dat de deal alsnog kan worden beklonken bij het stellen van een ultimatum. Nederland kampt nog altijd met een aanzienlijk tekort in de testcapaciteit. Inmiddels wordt ongeveer een kwart van de GGD-testen naar Duitsland gestuurd. 

Het ministerie wilde aan de NOS niet ingaan op de stroeve onderhandelingen met het neusswaptestlab. Ondertussen worden er dagelijks naar schatting ongeveer 10.000 coronatests te weinig afgenomen om de pandemie onder controle te krijgen.

Hugo de Jonge maakte vorige week juist nog trots bekend dat hij de Abu Dhabi-Dubai-deal had gefixt. Maar blijkbaar klopte dat niet. 

Deze regio's lijken controle over corona iets terug te winnen

Binnenland

Een sprankje hoop op de dag waarop Nederland voor het eerst meer dan 10.000 gevallen meldt?

Lees verder

Brit verkracht kippen en krijgt drie jaar cel

Niet Doodchecken

Hij mag wel gewoon nog kippen als huisdier hebben

Lees verder

Knoop doorgehackt: Vegaburger is ook burger

Binnenland

En daar moet u het mee doen 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

'Was' NOOIT mondkapjes in de magnetron want dat is heel dom

Lees verder

Football Manager bleek wondermiddel tegen geheugenverlies

Lees verder

Springlevende kiezer schrikt zich dood

Lees verder

Pedojagers lokken vermeend pedofiel naar parkeerplaats

Lees verder

Renners hebben geen zin: Giro etappe ingekort

Lees verder

IOC: Vaccin voor Olympische Spelen is klaar

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Boze imker dumpt 1.500 terrorwespen bij gemeentehuis

Lees verder

Dwarse Drent kost provincie miljoenen

Lees verder

Lotto-winnaar deelt hoofdprijs met zichzelf

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws