NieuwNieuws

Binnenland

Honderden bij kerkdienst Staphorst, Amsterdamse moskeeën dicht

Grote verontwaardiging over 'coronaproof' megadienst

In Amsterdam hebben meerdere moskeeën besloten de deuren op vrijdagen te sluiten na een oproep van burgemeester Halsema om niet meer dan dertig mensen binnen te laten. Ze kunnen geen willekeurige selectie uitvoeren  en zeggen ouderen en kwetsbaren te willen beschermen. Ondertussen zijn er vandaag honderden kerkgangers welkom bij de hervormde gemeente in Staphorst.

De publieke en politieke verontwaardiging over de diensten in het Overijsselse dorp is groot. Op sociale media vragen mensen zich af waarom voetbalstadions en theaters leeg staan maar de Dorpskerk 780 gelovigen binnenlaat. Gebedshuizen zijn een uitzondering op de coronamaatregelen en de beperking op groepsgroottes. Het is grondwettelijk onmogelijk om dit soort bijeenkomsten te verbieden, maar kerken kunnen we zelf ‘verantwoordelijkheid nemen,’ zegt CDA-kamerlid Chris van Dam tegen de NOS. “Het is jammer dat dit kerkgenootschap niet dat voorbeeld geeft.” 

‘Belang van gemeentezang’

Het dringende advies van het kabinet om in openbare gebouwen een mondkapje te dragen wordt in de kerk niet nageleefd vanwege het ‘belang van gemeentezang.’ 

Zelf zegt de kerk zich prima aan de regels te houden. Normaal gesproken passen er 2500 mensen in de kerk van de grootste hervormde gemeente van Nederland, nu zijn dat er nog maar 600. In andere gebouwen laten ze nog 180 mensen toe. Volgens de kerk zijn er looproutes, zijn mensen verplicht de handen te ontsmetten en wordt de onderlinge afstand goed nageleefd. 

In de Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West zijn mondkapjes verplicht en vinden er de komende weken geen vrijdagpreken plaats. De rest van de week zijn er nog wel mensen welkom, maar dan mogen er niet meer dan dertig tegelijkertijd in het gebouw zijn. De moskee gaat ook over die gebeden nog een besluit nemen. 

Stevige kritiek op blootplaatje van topmodel met dochtertje

Glamorama

Iedereen boos op Hosk

Lees verder

Sebastian Vettel blijft in de Formule 1

Sport

Vetrekgeruchten bleken niet waar

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Evenementenbranche sleept de staat voor de rechter

Lees verder

Remkes gaat een weekendje weg met Rutte, Kaag en Hoekstra

Lees verder

Haarlem grijpt in bij volle zalen Theo Maassen

Lees verder

AEX ramt voor het eerst door de 800 punten

Lees verder

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Lees verder

Studentencorps verliest beurzen na gewelddadige ontgroeningen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: