NieuwNieuws

Buitenland

"Antwerpen kreeg corona dankzij avondklok onder controle"

Na 2 maanden avondklok is het reproductiegetal in de Vlaamse provincie gedaald van 2 naar 0,73

Antwerpen kijkt vol vertrouwen terug op de hoopgevende resultaten die hun avondklok heeft opgeleverd om het aantal coronabesmettingen terug te dringen. De provincie kampte in juli met zeer forse toenames in het aantal Covid-19-infecties en besloot hierop een 'paardenmiddel' in te zetten. Vanaf 1 augustus was er voor alle horecagelegenheden een eindtijd van 23.00 uur van kracht en om 23.30 uur gold een avondklok voor iedereen tot 06.00 uur 's ochtends.

Heeft dit zijn vruchten afgeworpen? Het antwoord is volgens provinciegouverneur Cathy Berx een volmondig "ja". "Feestjes in de nachtelijke uren in het openbare domein vormden de belangrijkste besmettingsbron. De avondcklok moest een gedragsverandering in gang zetten die het houden van samenklonteringen en feestjes moest voorkomen. En dit is gelukt!", vertelt ze aan Omroep Brabant.

Volgens Berx is deze omslag er gekomen. Hoewel het aanvankelijk op nogal wat verzet kon rekenen, kwam er naarmate de tijd verstreek steeds meer begrip voor. De gouverneur stelt dat het beter is om kort en krachtig in te grijpen met maatregelen die een duidelijk effect hebben dan telkens weer jojoën met regels die telkens wijzigen of niet ver genoeg gaan. 

Gedragsverandering door algemene avondklok

De gedragsverandering is ook terug te vinden in de data. In Antwerpen veranderde de 'coronacurve' van een steile Mount Everest in een vlakke tafelberg met een reproductiegetal "R" dat van een zeer hoge 2 naar een summiere 0,73 daalde in twee maanden tijd. Hoewel het aantal besmettingen nog steeds stijgt, is het niet langer een gevaarlijke exponentiële stijging die elk etmaal toeneemt.

Volgens Berx zou zo'n maatregel ook voor Nederland zijn vruchten af kunnen werpen. Toch dient voor een succesvolle mokerslag op de curve ook de rest van de regels in acht genomen te worden zoals het dragen van een gezichtsmasker en het bewaren van voldoende afstand. 

België zit qua omvang van de najaarsgolf op ongeveer hetzelfde niveau als Nederland. Opvallend is wel dat het aantal coronagevallen in Wallonië en Brussel veel sneller lijkt toe te nemen dan in Vlaanderen. Voor het hele land zijn sinds vandaag nog een pakket aan extra aanvullende maatregelen ingevoerd.

Brussels broeinest

Brussel was in de week van 26 September t/m 3 oktober de regio met de vijfde felste coronapiek van Europa. Vandaag werd bekend dat zij het iets anders aan gaan pakken dan Antwerpen. In Brussel moet een sluiting van alle kroegen en café's voor vier weken voor een vervlakking gaan zorgen. In Nederland is op dit moment een mildere variant op deze regels van kracht. 

Omdat het een week of twee duurt voor de restricties hun vruchten afwerpen, is het nog te vroeg om te concluderen of de vervroegde sluittijden van de horeca in Nederland van 00.00 uur in 'waakzame' en 'zorgelijke' gebieden en van 22.00 uur in 'ernstige' veiligheidsregio's voor een afvlakking van de corona-besmettingen zorgt.

Brussel stond vorige week op de vijfde positie van Europa op een lijst van meer dan 300 landsdelen als het gaat om de toename van het aantal besmettingen per hoofd van de bevolking tussen 27 september en 3 oktober. Zuid-Holland staat op deze lijst elfde en Noord-Holland heeft de negentiende positie. Antwerpen komt al sinds augustus niet meer in de top 20 terug.

In Nederland wordt volgende week besloten of een aanscherping van de regels nodig is.

Israël wordt 'hermetisch afgesloten' tegen coronavarianten

Buitenland

Alle passagiersvluchten aan de grond


Lees verder

Rellen Eindhoven eindigen met plunderingen en vernieling CS

Binnenland

Auto, fietsen, ruiten en Jumbo vernield

Lees verder

Lief: gezinsuitbreiding voor William en Kate

Glamorama

"Hele gezin is er gek op"

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Journalisten moeten Urk ontvluchten

Lees verder

Dave Roelvink doet opnieuw verslag van demonstratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.924 nieuwe besmettingen

Lees verder

Demonstraties in Eindhoven en Amsterdam uit de hand gelopen

Lees verder

Joe Exotic probeert het nog eens: wil gratie van Biden

Lees verder

Boer Zoekt Vrouw-boerin vernoemt dochter naar Yvon Jaspers

Lees verder

Brandweerman opgepakt voor brandstichting

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bernie Sanders verkoopt truien met Bernie-meme voor goed doel

Lees verder

Ambulancekaping eindigt in drive-thru

Lees verder

Trouwe hond wacht een week voor ziekenhuis tot baasje terug is

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: