NieuwNieuws

Algemeen

Na OPHEF en onrust wordt de coronawet in aangepaste vorm doorgevoerd

Hugo de Jonge werd in het debat het vuur aan de schenen gelegd

De coronawet of 'spoedwet' die tot veel maatschappelijke onrust leidde wordt volgende week in aangepaste vorm doorgevoerd. Dat is de conclusie van het tweedaags debat over de wet. Hoewel de Tweede Kamer pas volgende week dinsdag stemt, staat nu al vast dat er een meerderheid voor is. 

Ondemocratisch

De wet, waarin vrijwel alle huidige coronaregels worden vastgelegd, werd bekritiseerd door zowel Kamerleden als gemeenten, juristen, én natuurlijk Twitteraars. Zij stelden dat de noodverordening ondemocratisch was omdat deze niet eerst langs de beide Kamers zou gaan. Daarom besloten regerings- en oppositiepartijen PvdA, Groenlinks, SGP en 50Plus de wet te herschrijven. 

Savage Kuiken

Over de herschreven versie werd vandaag gepraat. De oppositiepartijen vroegen de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hoe hij terugkijkt op zijn aanpak. Daarop stelde De Jonge dat hij onvoldoende de tijd had genomen voor een goede communicatie, en betere uitleg over de wet. Een aantal Kamerleden vond deze net-niet verontschuldiging te flauwtjes. Zo ook PvdA'er Attje Kuiken. "Sorry is a hard word to say", reageerde zij. 

Nóg meer kritiek

Er klonk ook kritiek gericht op de manier waarop verschillende Kamerleden hadden gereageerd op het voorstel van de coronawet. De Jonge nuanceerde zijn volgens sommigen 'ondoordachte' aanpak door te benadrukken dat het niet eenvoudig was om in deze tijd te opereren, omdat er veel maatschappelijke polarisatie is en omdat er veel desinformatie wordt verspreid. Ook vond hij dat sommige Kamerleden onrust hadden veroorzaakt over bijvoorbeeld een vaccinatieplicht, die niet in de wet terug te vinden is. Minister Ollongren viel hem bij. Ze noemde het ontwerpen van de wet in de beginfase van een pandemie "een zoektocht onder ongekende omstandigheden."

Aangepaste versie

In de aangepaste versie van de wet staat onder andere dat de wet drie maanden geldig is, waarna deze kan worden verlengd met instemming van de Tweede Kamer. Boetes zijn maximaal 99 euro en gevangenisstraf maximaal twee weken. Dit zal niet leiden tot een strafblad, benadrukte Ferdinand Grapperhaus, die een aantal weken geleden nog coronaregels overtrad op zijn eigen bruiloft. 

Het is nog niet duidelijk wanneer de wet weer opgeheven kan worden. De Jonge denkt dat de wet na drie maanden waarschijnlijk opnieuw met drie maanden moet worden verlengd. Vervolgens is het wachten op een goedwerkend vaccin of succesvolle behandeling. 

De PVV blijft tegen de coronawet, en ook Henk Krol zal tegenstemmen. 

Sporters blesseerden zich vorig jaar massaal

Algemeen

Nederland sport zichzelf kapot

Lees verder

Kuipers en Van Gennip doen aangifte tegen Van Houwelingen (FvD) wegens tweet met nazivlag

Politiek

'Nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici'

Lees verder

Wopke Hoekstra: 'Illegale annexatie door Rusland volstrekt verwerpelijk'

Politiek

Russische ambassadeur ontboden tijdens toespraak Vladimir Poetin

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Voormalig inbreker met adviesbureau tegen inbrekers vast wegens inbraak

Lees verder

2,5 jaar na start coronacrisis CO2-meter op school verplicht

Lees verder

'Nyck de Vries heeft getekend bij AlphaTauri'

Lees verder

Winst Manchester United levert trainer Ten Hag prijs op

Lees verder

Stalker raakt verstrikt in gordijnen, slachtoffer bevrijdt hem

Lees verder

Minister houdt grote schoonmaak in tbs-instelling Oostvaarderskliniek

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Schiedamse bakker verkoopt hennepkoekjes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: