NieuwNieuws

Niet Doodchecken

Historicus ontdekt echte 'James Bond' in archieven koude oorlog

Britse 'spion' droeg zelfde naam als filmheld

Een historicus heeft een bijzondere ontdekking gedaan in de politie-archieven van Warschau toen ze een wel heel bekende naam vond tussen de namen van Britse diplomaten die tijdens de koude oorlog in Polen verbleven. De naam was Bond. James (Albert) Bond. De diplomaat verbleef vanaf 1964 in Warschau en is destijds aangehouden toen hij werd gesnapt op het terrein van een militaire basis nabij de grens met de Sovjet-Unie. 

Sinds de vondst bestaat er discussie over wat de rol van James Albert Bond was in het communistische Oostblok. Volgens Marzena Kruk van het Poolse nationale herinneringscentrum is er geen twijfel over mogelijk: James Albert Bond was een spion, net als zijn fictieve naamgenoot. Włodzimierz Lechnio, degene die het document over de Engelsman vond, denkt juist van niet. "De gegevens wijzen er niet op dat hij spioneerde". Het kan zo zijn dat Bond simpelweg verdwaalde en zo op het militaire terrein geraakte.

Afleiding

Volgens Filip Hagenbeck, voormalig leider van de Poolse geheime dienst, is het iets ingewikkelder. Hij gelooft niet dat James Albert Bond een spion was, maar iemand die werd ingezet als afleiding. Het zou misschien ook vreemd zijn om in 1964 een spion met de naam 'James Bond' naar het Oostblok te sturen, aangezien twee jaar eerder de eerste Bond-film "Dr. No" al verscheen en de boeken van Ian Fleming over agent 007 al langer een succes waren. 

"James Albert Bond is ingezet als afleidingsmanoeuvre.  Een soort aas om de communisten op hem te laten focussen in plaats van op anderen. Zo werd het spel toen gespeeld" verklaart Hagenbeck.

Wat de echte 'James Bond' uitspookte in Polen blijft een mysterie. Ook de Janette Bond, de 88-jarige vrouw van de inmiddels overleden diplomaat, weet het niet precies. Wat ze wel weet is dat niemand hem James Bond noemde. Hij stond bekend als "Jim". Klinkt toch minder spannend.

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: