NieuwNieuws

Algemeen

Weer ruim duizend minder nieuwe besmettingen gemeld

Weekendeffect of vermeden lockdown?

Het RIVM meldt zondag dat het 8.740 nieuwe besmettingen geteld heeft. Dat zijn er ruim duizend minder dan gisteren. Of de besmettingspiek van de tweede golf hiermee na de eveneens lagere cijfers van gisteren echt achter ons ligt is nog niet helemaal zeker. In het weekend wordt er  vaak minder getest dan op werkdagen.

Deze week is er wel een afvlakking te bespeuren: de weekcijfers groeien niet meer zo hard als in de afgelopen maanden en ook de gevreesde exponentiële groei is  van dag tot dag niet meer zichtbaar. Grote veranderingen zijn het vooralsnog niet, en een besmette groep Nederlanders die elke dag met zo’n 10.000 man uitbreidt is geen goed nieuws voor de ziekenhuizen. Vandaag zijn er 237 nieuwe opnames gemeld door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding en 39 doden door het RIVM. In totaal liggen er nu 2493 mensen met het Coronavirus in het ziekenhuis, waaronder 583 op de Intensive Care (IC). Ook deze stijgingen gaan steeds minder hard. De aanwas op de verpleegafdelingen en de IC is sinds gisteren met een derde gedaald. 

Omdat dagcijfers vatbaar zijn voor weekendeffecten en technische problemen kijken het RIVM en het Outbreak Management Team liever naar weekcijfers, die dinsdag weer gepubliceerd gaan worden. Die avond klimmen premier Rutte en minister De Jonge weer achter hun spreekgestoeltes voor een persconferentie waarin ze duidelijk willen maken of de tweede lockdown er komt-  of niet. Mochten ze daarvoor kiezen kan dat één van twee redeneren hebben: besmettingscijfers die niet dalen, óf besmettingscijfers die te langzaam dalen. Vorige week deelde De Jonge dat hij verwacht dat de huidige maatregelen de besmettingsgraad zodanig hebben laten dalen dat we rond december weer op een beheersbaar niveau zitten. Strengere maatregelen kunnen dat moment naar voren halen, maar vragen veel van de samenleving en de economie, benadrukte hij. 

Politiek

Formatie: verkenners in drie provincies klaar, elders wordt nog gepuzzeld

Lees verder

De NOS deelt mede: Kabinet komt met stikstofpauze om CDA in coalitie te houden

Politiek

Al noemt Mark Rutte het een versnelling (En Sigrid Kaag is schor van de griep, niet van het schreeuwen)

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

BBB lijkt in Fryslân te gaan regeren met CDA, PvdA en ChristenUnie

Lees verder

Dilan Yesilgöz zegt sorry tegen families Peter R. De Vries, Derk Wiersum en Reduan B.

Lees verder

Verbod op ChatGPT in Italië vanwege privacyschending

Lees verder

Steeds minder Nederlanders drinken overmatig

Lees verder

Havercappu straks nog duurder door extra belasting

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Dassen versus ProRail 3-0: ontdekt wéér dassenburcht onder spoor Brabant

Lees verder

Vandalen nemen tientallen wagens onder handen bij autofeest Assen

Lees verder

Schoolhoofd stapt op na les met 'te pornografische' David van Michelangelo

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: