NieuwNieuws

Binnenland

Horeca zegt vertrouwen op in kabinet en gaat half januari weer open

De maat is vol, het glas en de kas zijn leeg

De horeca opent vanaf 17 januari weer massaal de deuren ongeacht de maatregelen. Dat wordt duidelijk uit een concept persbericht dat in handen is van Omroep Brabant. De horecaondernemers stellen dat zij niet anders kunnen en dat het water hen aan de lippen staat.

Minimaal veertig regionale afdelingen van branchevereniging Konijklijke Horeca Nederland (KHN) onderschrijven dit statement. De landelijke KHN heeft zich er nog niet over uitgesproken. In het concept persbericht schrijven de horeca dat zij hun vertrouwen zijn verloren in minister Hugo de Jonge. Zij stellen een ultimatum op 17 januari, ook als de maatregelen dan nogsteeds gelden gaan zij open. Wel stellen zij dit te doen met inachtneming van de coronaregels. Hieronder de fragmenten uit het persbericht zoals gepubliceerd door Omroep Brabant.

Update: De KHN heeft horecaondernemers inmiddels gesteld dat zij nooit zal oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, schrijft 1Limburg.

Concept Persbericht

 "De achteloze manier waarop dit werd  medegedeeld en het gebrek aan empathie voor de volledige horecabranche,  heeft al deze afdelingen doen besluiten om samen een standpunt in te  nemen en zich te scharen achter deze actie. Verantwoord opengaan per 17  januari. "

"(...) Het is vele  ondernemers een doorn in het oog dat ze geen enkele vorm van perspectief  krijgen vanuit de overheid. Al maanden niet. Keer op keer moeten zij  via via vernemen wat er eventueel staat te gebeuren. Of wat de nieuwe  maatregelen zijn. We zijn ons ervan bewust dat KHN Landelijk alles in  het werk heeft gesteld om bij het kabinet de noodzaak daarvan aan te  kaarten. Dit is blijkbaar niet doorgedrongen en plaatst ons dus in een  positie waarin we niet anders kunnen dan open te gaan. Anders gaat 50%  van de ondernemers in deze prachtige branche failliet." 

"(...) Als KHN zijnde is  er maandenlang getracht oplossingen aan te dragen en -uit te werken,  protocollen te maken, om samen door en uit deze crisis te komen. Na 8  maanden moeten wij de balans opmaken met de trieste conclusie dat dat  “samen”, nihil is geweest. Daar waar de gemeentelijke overheden over het  algemeen de horeca op alle mogelijke manieren probeerden te steunen,  heeft het kabinet hier hopeloos gefaald. Zoals de gevraagde - veel te  hoge - eigen bijdragen van ondernemers om aanspraak te kunnen maken op  niet toereikende maatregelen, bijvoorbeeld een TVL die minimaal 75% had  moeten zijn en een NOW die ook écht 90% had moeten dekken. Dit, evenals  het gebrek aan toekomstperspectief vanuit het kabinet en het  inconsistente overheidsbeleid, laten ons geen andere keus: we gaan onder  de strikte voorwaarden van het protocol van KHN open op 17 januari  2021. "

Red Bull wil dat FIA straf van Hamilton nogmaals beoordeelt

Sport

Verstappens team wil nieuw bewijs aandragen

Lees verder

Nederlandse OM neemt onderzoek naar kopschoppers Mallorca over

Binnenland

Groep mogelijk verdacht van meerdere mishandelingen

Lees verder

Politie zoekt getuigen van mishandeling Frédérique (14)

Binnenland

Puber hield ernstige verwondingen over aan mishandeling

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gewonden bij grote explosie chemische fabriek Leverkusen

Lees verder

Aalsmeer krijgt een Peter R. de Vriesstraat

Lees verder

Kabinet zet streep door Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole

Lees verder

Zangeres Pink wil Noorse bikiniboete betalen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

GroenLinks vindt bikinilijn Den Haag seksistisch

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Binnenhof ontruimd om brandgevaarlijke man

Lees verder

Vrouw stopt tijdens politieachtervolging in McDrive voor maaltijd

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: