NieuwNieuws

Binnenland

Memo Belastingdienst 2016: elke schuld boven 3000 euro was stempel fraudeur

Of het plan ook is uitgevoerd is nog niet duidelijk

In de krochten van de Belastingdienst is een nieuwe oude memo opgeduikeld die een nieuw licht schijnt op het toeslagendebacle. Het betreft een memo uit 2016 waarin wordt voorgesteld om iedereen met een kinderopvangtoeslagschuld van meer dan 3000 euro, direct te bestempelen tot fraudeur met het predicaat 'Opzet/Grove Schuld'. Of dit voorstel ook daadwerkelijk is uitgevoerd, is volgens de Rijksoverheid niet bekend.

Het predicaat 'Opzet/Grove Schuld' hield in voor de mensen die dat stempel kregen, waarvan later 96 procent onterecht bleek, dat zij geen aanspraak maakten op een betalingsregeling of schuldsanering.

Ook schrijft de Rijksoverheid dat het erop lijkt dat daarbij ook mensen met een schuld van minder dan 1500 euro het predicaat OGS hebben gekregen, terwijl er eerder gedacht werd dat dit niet het geval was. Het ministerie van financiën komt volgende week met meer informatie over de ontdekking.

Het toeslagendebacle

De toeslagenaffaire kwam in maart vorig jaar aan het licht na een reeks onthullingen van RTL Nieuws en Trouw. Journalisten Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) ontdekten onder andere dat de Belastingdienst jarenlang ouders onterecht bestempelde als fraudeurs. In juli van dit jaar bleek dat het niet ging om een paar honderd ouders, zoals in eerste instantie gedacht, maar om tienduizenden mensen die - vanaf 2012 - in de fraudejacht van de Belastingdienst mogelijk onterecht tot fraudeur werden gebrandmerkt.

Duizenden ouders raakten diep in de financiële misère door de hardheid van de aanpak. Wie een fout maakte met de kinderopvangtoeslag moest niet alleen het te veel ontvangen bedrag terugbetalen, maar alle ontvangen toeslag. De gevolgen waren desastreus voor de getroffen gezinnen. Doordat zij werden geconfronteerd met torenhoge vorderingen én niet in aanmerking kwamen voor een betalingsregeling of schuldschanering, gingen velen gezinnen op zijn zachtst gezegd financieel naar de tyfus.

Slepende affaire

Volgens RTL Nieuws werden toenmalig minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Eric Wiebes daarvan reeds in 2014 op de hoogte gesteld, maar doen hier niets aan. Kamerleden Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA) hebben zich vastgebeten in dit dossier en blijven eindeloos aandringen om alle relevante informatie via het parlement boven tafel te krijgen. 

Dat is niet eenvoudig gebleken aangezien er binnen op alle fronten voor verschillende personen en instanties informatie en documenten werden - en mogelijk worden - achtergehouden. Verder werd er etnisch geprofileerd en worden de beloftes voor compensatie niet ingelost. Ook kregen gedupeerden na aandringen hun eigen dossiers thuisgestuurd, maar waren dezen voor een heel groot deel zwartgelakt

Vorige week werden betrokken ambtenaren verhoord door de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag, deze week was het de beurt aan betrokken politici.

Omtzigt legt het nog een keertje uit

Sport

KNVB en NOC*NSF waarschuwen voor desastreus gevolg avondklok

Lees verder

Pamela Anderson: Veganisten hebben betere seks

Glamorama

Baywatch-ster oordeelt: planteneters zijn beter in vleselijk plezier

Lees verder

Thaise koningshuiscriticus krijgt 43 jaar cel

Buitenland

Recordstraf voor beledigen monarchie

Lees verder

Morgen extra persconferentie over nieuwe coronamaatregelen

Binnenland

To avondklok or not to avondklok....

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Bejaarde man beroofd in auto na gedwongen rit

Lees verder

Verrassing voor vriendin mislukt omdat zij vriend wilde verrassen

Lees verder

Nederlandse Sziget-dealers voor vier jaar de cel in

Lees verder

Serie The Boys krijgt superheldenorgie

Lees verder

Vaccin-vertraging bij Pfizer lijkt mee te vallen

Lees verder

Nieuw Youtube-kanaal Lange Frans na 30 uur al verwijderd

Lees verder

Mobicep kocht bijna 100.000 nepvolgers voor zijn Insta

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Luie leraar stuurt ongepaste tekenopdracht

Lees verder

Feestgangers: 'Pandemie? Welke pandemie?'

Lees verder

Man leeft drie maanden stiekem in vliegveldterminal

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: