NieuwNieuws

Binnenland

Kaag blokkeert moties die import Oeigoerenkleding tegengaan

Blijkbaar kunnen de Oeigoeren de klere krijgen

In de strijd tegen slavenarbeid van Oeigoeren werd vandaag in de Tweede Kamer gestemd over moties om de import van kleding, die wordt gefrabiceerd met Oeigoers dwangarbeidkatoen, aan banden te leggen. Hoewel ook Nederlandse bedrijven hiertoe oproepen, besloot minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag daar niet in mee te gaan. Dat schrijft de Volkskrant.

De GroenLinks-moties werden gesteund door de linkse oppositie, D66, ChristenUnie en mogelijk ook het CDA. De inzet achter de moties was om ervoor te zorgen dat Nederlandse consumenten niet langer rondlopen in kleding die voor een deel tot stand is gekomen met Oeigoerse slavenarbeid. De Oeigoeren zijn een moslimminderheid in China die in grote getalen worden opgesloten in zogenaamde 'heropvoedingskampen'.

Niet de rol van de overheid

Volgens Kaag is een motie die oproept tot meer transparantie onuitvoerbaar omdat deze in strijd zou zijn met de geheimhoudingsplicht van de douane. Ook keerde de D66-lijsttrekker zich tegen een andere motie die Nederlandse kleding- en textielbedrijven aanspoort om uit Xinjiang, en zo nodig uit China te vertrekken. In de buurt van Xinjiang zitten veel heropvoedingskampen waar Oeigoeren massaal worden weggestopt.

De tweede motie die werd behandeld roept op om bedrijven "dringend te wijzen op de Oeso-richtlijnen en Nederlandse kleding- en textielbedrijven aan te sporen om uit Xinjiang, en zo nodig uit China te vertrekken en het verleggen van toeleveringsketens naar andere landen te faciliteren". De minister stelde dat bedrijven er wel op kunnen worden gewezen. Echter is het bedrijven aansporen om zo nodig te vertrekken, volgens Kaag niet de rol van de overheid maar de verantwoordelijkheid van de bedrijven zelf.

De moties kwamen voort uit de conclusie van de Sociaal Economische Raad (SER) dat de huidige - op vrijwilligheid gebaseerde - afspraken niet werken. Het kabinet kondigde in oktober aan zich te gaan inzetten voor een mix van bindende en vrijwillige maatregelen. Ook werd er gesproken over een wetgeving op Europees niveau die bedrijven zou verplichten hun productieketen, en daarmee eventueel risico's voor mensenrechten en duurzaamheid, in kaart te brengen en te verminderen.

Sport

KNVB en NOC*NSF waarschuwen voor desastreus gevolg avondklok

Lees verder

Thaise koningshuiscriticus krijgt 43 jaar cel

Buitenland

Recordstraf voor beledigen monarchie

Lees verder

Morgen extra persconferentie over nieuwe coronamaatregelen

Binnenland

To avondklok or not to avondklok....

Lees verder

Bejaarde man beroofd in auto na gedwongen rit

Binnenland

Onvrijwillig chauffeur voor overvallers zonder auto

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Verrassing voor vriendin mislukt omdat zij vriend wilde verrassen

Lees verder

Nederlandse Sziget-dealers voor vier jaar de cel in

Lees verder

Serie The Boys krijgt superheldenorgie

Lees verder

Vaccin-vertraging bij Pfizer lijkt mee te vallen

Lees verder

Nieuw Youtube-kanaal Lange Frans na 30 uur al verwijderd

Lees verder

Mobicep kocht bijna 100.000 nepvolgers voor zijn Insta

Lees verder

Yolanthe: Tot nu toe geen behoefte aan seks

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Luie leraar stuurt ongepaste tekenopdracht

Lees verder

Feestgangers: 'Pandemie? Welke pandemie?'

Lees verder

Man leeft drie maanden stiekem in vliegveldterminal

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: