NieuwNieuws

Algemeen

SBS haalt Wegmisbruikers na 20 jaar van de buis

Wat denken wij hier aan het doen te zijn? 

Het programma wegmisbruikers is door Talpabaas John de Mol aan de kant van de weg gezet om eens even te komen praten over het gedrag op zijn zender. De Mol had een korte boodschap aan presentator André van der Toorn: "Weg met Wegmisbruikers en weg met jou!" Hiermee verdwijnt een opnieuw een vast onderdeel van de voormalige campingzender.

Het programma was juist altijd een stabiele factor in de programmering van SBS. Confrontaties, spectaculaire achtervolgingen, sergeanten Patrick en Michael en hun collega's die boetes uitschreven waar je als kijker blij was dat je ze niet zelf hoefde op te hoesten. Wel de hele aflevering afkijken, want de grootste verkeersgekkie of zwaarste escalatie werd speevast bewaard voor het einde.

In 2020 verscheen het 25ste seizoen op de televisie en dit was ook direct de laatste. Van der Toorn blikt terug op een fijne periode waarin hij alle ruimte kreeg om zijn creativiteit te uiten. "Ik vind het jammer dat het stopt, maar kijk met groot plezier terug op de afgelopen twintig jaar bij SBS6 en zie ernaar uit om volgend jaar met volle energie nieuwe uitdagingen aan te gaan", aldus de afzwaaiende presentator. 

Een herengesprek langs de snelweg

Toch is het nu afgelopen. Van der Toorn die het programma ook al vanaf het begin presenteerde, moet iets anders gaan doen. Hij begon in 2000 toen hij nog samenwerkte met de inmiddels gepensioneerde landelijke verkeersofficier Koos Spee. 

Destijds had het programma ook een vast educatief blokje waar de heren bij een of ander afgelegen viaduct gevaarlijk weggedrag en verkeersregels aan de kaak stelden. Omdat Spee met pensioen ging en het informatieve blokje sowieso niemand echt interesseerde, focuste het programma zich daarna volledig op het volgen van de snelwegsurveillanten en het leedvermaak dat ze veroorzaakten.

Wegmisbruikers was in de glorietijd een absoluut kijkcijferkanon met meer dan 1 miljoen vaste fans. In de voorbije jaren ging het iets minder, maar werd nog altijd een respectabele half miljoen per aflevering aangetikt op zondagavond. Van der Toorn presenteerde ook een aantal minder bekende programma's zoals Van Onze Centen, Verboden in te rijden en De Gevaarlijkste Wegen van Nederland.

Surveillant de Mol op de campingzender

Sinds enkele jaren is SBS6 in handen van Talpa-koning John de Mol, die na het falen van zijn eerdere zender Talpa, nog steeds een succesvolle familiezender wil brouwen. Hiervoor moest SBS echter wel 'vernieuwen' en van dat suffe campingzenderimago afkomen. De voorbije jaren is de bezem door het personeel en de programmering gehaald en kwamen frisse talenten die al vele jaren op tv verschijnen bij de Talpa-familie.

Doel van deze modernisatie was de concurrentie aangaan met YouTube en Netflix zodat jongeren de treurbuis weer zouden vinden om naar pottenbakwedstrijden met BN'ers, nieuwsprogramma's met BN'ers of een meningenkippenhok met BN'ers te kijken. Wel op vaste tijden want zo werkt televisie, vraag maar aan je opa. Wie 249.348 reclames en een brakke player geen probleem vindt, kan ook uitwijken naar KIJK.

In Wegmisbruikers zaten weinig BN'ers waardoor het niet paste in de 'wijzinging in de programmatische koers' waar onbekende en oude of vertrouwde elementen weg moesten. Zo werden de oorspronkelijke nieuwslezeressen van het goedbekeken Hart van Nederland eruit gedonderd en was het oant nea voor de goedbekeken Piet Paulusma. Ook de goedbekeken NPO-reanimaties Man bijt Hond en Lingo moesten weg wegens te weinig BN'ers.

In het voorbije periode flopten er bij de omroep ook vrij vernieuwende formats wegens tegenvallende kijkcijfers. Zo schrapte de geschrapte campingzender onder meer De Scheetjes, Dance Dance Dance, De Zaterdagavondshow, Wie het Laatst Lacht, Wat vindt Nederland, 6Inside, Ladies Night en de 5 Uur Show. Hier zaten wel BN'ers in, maar daar keken dan weer veel te weinig onbekende Nederlanders naar.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: